Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump snur: Vil ikke lenger drepe terroristers familie og gjeninnføre vanntortur

Tidligere CIA-sjef har sagt at forsvaret vil nekte å følge ordre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mye har vært sagt om hva Donald Trump mener om hvilke virkemidler det amerikanske militæret kan ta i bruk for å holde USA sikkert. Nå modererer han seg noe, og sier han ikke vil be forsvaret om å bryte internasjonal lov, melder Wall Street Journal.

- Jeg skjønner at USA er bundet av internasjonale lover og regler. Jeg vil ikke be militæret eller andre tjenestemenn om å bryte disse lovene, og vil rådføre meg med dem i slike tilfeller, sier han i et intervju med avisa.

Obama-forbud Trump har gjentatte ganger uttalt at terroristers familiemedlemmer må drepes. Under en debatt for en måned siden sa presidentkandidaten at han ønsker vanntortur gjeninnført, etter at Barack Obama la ned forbud mot dette i 2009.

Så seint som i går sa han til Fox News at han ønsker seg «noe sterkere enn vanntortur».

Problemet er at å likvidere terroristers familier er brudd på Genèvekonvensjonen, som setter rammene for hva de stridende parter kan foreta seg under krig. Flere, deriblant generalløytnant Michael D. Maples, leder for USAs militære etterretning (DIA), mener at også vanntortur kommer inn under konvensjonen.

- Har rett til å nekte For ei uke siden gikk tidligere CIA-sjef Michael Hayden så langt som å si at de væpnede styrkene ville nekte å følge en ordre om å drepe terroristers familiemedlemmer.

- Man er ikke forpliktet til å følge en ulovlig ordre. Det ville være i strid med alle internasjonale lover om væpnet konflikt, sa Hayden i et HBO-intervju, referert av Washington Post.

Trumps snuoperasjon kommer to dager etter at en rekke utenriks- og sikkerhetspolikere blant republikanere sendte ut et åpent brev der de fordømmer presidentkandidatens synspunkter på tortur.

«Hans syn på vanntortur er utilgivelig», skriver partifellene.

- Nürnberg-prosess Også tidligere forsvarsminister William Cohen har gått hardt ut mot Trump.

- Tanken om at vi skulle angripe og drepe terroristers familie, er noe som går imot alt USA står for i verden, sier Cohen i et intervju med CNN.

Den tidligere forsvarsministeren legger til at militært personell som utfører slike ordrer, kan bli stilt for en krigsforbryterdomstol à la Nürnberg.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram