Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atomvåpnene til Kim

Trump søker Nord-Korea-hjelp

Hvordan Trump-administrasjonen skal håndtere de kommende samtalene med Nord-Korea, er det store spørsmålet i Det hvite hus om dagen.

TRENGER DIPLOMATISK HJELP: Kilder sier til CNN at Trump-administrasjonen søker ekstern ekspert som kan hjelpe dem under forhandlingsbordet med Nord-Korea. Her er Trump under NATO-møtet i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRENGER DIPLOMATISK HJELP: Kilder sier til CNN at Trump-administrasjonen søker ekstern ekspert som kan hjelpe dem under forhandlingsbordet med Nord-Korea. Her er Trump under NATO-møtet i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det foregår en stor intern diskusjon i Trump-administrasjonen om hvordan de skal håndtere de kommende samtalene med Nord-Korea. Det opplyser en ansatt i administrasjonen til CNN.

Tirsdag opplyste Nord-Korea at de er villig til å oppfylle USAs krav for å kunne møtes til forhandlingsbordet: Stanse all atom- og rakett-testing.

Det er godt nytt i en tid hvor situasjonen på Koreahalvøya har vært svært spent i en lang periode.

KRITISERER: Stefan Löfven benyttet anledningen i sin felles pressekonferanse med Donald Trump til å gå til angrep på Trumps straffetoll. Video: Det hvite hus Vis mer

Ekstern ekspert

Den ansatte i Trump-administrasjonen ønsker ikke å stille med navn i intervjuet med den anerkjente TV-kanalen, men sier at administrasjonen vurderer å finne en ekspert som sammen med utenriksminister Rex Tillerson skal møte til samtaler med Nord-Korea.

Hvem denne personen skal være, er ennå ikke klart, men vedkommende skal være ekstern - altså være hentet fra utenfor administrasjonen, som for eksempel fra et departement.

Ifølge CNN er det en pågående debatt i administrasjonen hvordan de skal håndtere samtalene med Kim Jong-uns regime. Spørsmålet de ansatte i Det hvite hus stiller seg er hva slags intensjoner Nord-Korea har med samtalene, og om de mener alvor når de sier de er villige stanse all atom- og rakett-testing.

Det er foreløpig ikke tatt noen beslutning i saken om hvordan de skal håndtere det: Om de skal ta med seg en ekstern ekspert eller om Tillerson og utenriksdepartementet skal ta oppgaven i egne hender, skal vi tro tjenestemannen CNN har snakket med.

Delte meninger

CNN skriver at administrasjonen er delt i synet på hvordan de skal håndtere det. Mange i administrasjonen ønsker en ekstern ekspert da ansatte i Trumps stab skal mangle dybdekunnskaper til å kunne håndtere slike prosesser. En prosess som uten tvil er verdens mest utenrikspolitiske utfordring for tiden.

Det er ikke mangel på kunnskap i det amerikanske utenriksdepartementet, men med en svært erfaren toppdiplomat som nettopp sluttet i stillingen sin, Joseph Yun, samt flere nyansettelser i sentrale stillinger ved den amerikanske ambassaden i Seoul, er man bekymret for at USA mangler diplomatisk erfaring, ifølge CNN. Dette har imidlertid departementets talskvinne, Heather Nauert, avvist.

- Utenriksdepartementet har 75 000 ansatte som jobber for oss rundt om i verden. Det er feil å si at Yun er den eneste som er i stand til å håndtere Nord-Korea. Vi har en benk full av erfarne ansatte, sier hun til kanalen.

Ekspert kan sende signaler

Hvor Trump-administrasjonen henter en ekspert fra, kan ha noe å si for hvilke signaler de sender til Nord-Korea.

Utenriksminister Tillerson har sammen med forsvarsminister James Mattis ønsker en tilnærming der man utøver maksimal økonomisk press og diplomatisk isolasjon mot Nord-Korea. Målet med presset er å tvinge Kim Jong-uns regime til forhandlingsbordet. Andre stemmer i Det hvite hus, inkludert sikkerhetsrådgiver H. McMaster, har snakket om å vurdere såkalt forkjøpsangrep eller forebyggende angrep, dersom Nord-Korea fortsetter å utvikle sine atomvåpen. Forebyggende angrep har som har som mål om å stanse fienden fra å gjennomføre sine trusler.

Det er foreløpig ikke tatt noen beslutning. Ei heller er det bestemt når disse samtalene mellom USA og Nord-Korea vil skje.

Eksperter Reuters har snakket med tror noen av årsakene til at Nord-Korea sier seg villig til å gå i samtaler ved å stoppe atom - og rakett-testene sine, er for å kjøpe seg tid. På tiden samtalene foregår, kan Nord-Korea fortsette å utvikle atomvåpnene sine: Som å produsere rakettrammer, motorer, mobile startere og øke produksjonen av plutonium, blant annet.

- Man kan forvente at Nord-Korea fortsetter med alle disse tingene, med mindre en avtale stopper disse aktivitetene, noe som er lite sannsynlig på kort sikt, sier David Albright, ekspert på kjernefysiske våpen ved Institutt for forskning og internasjonal sikkerhet i Washington, til Reuters.

Historisk møte

Tirsdag var en sørkoreansk regjeringsdelegasjon i Nord-Korea for første gang på ti år. I forbindelse med møtet, sa Kim Jong-un at han er «klar for å skrive ny historie om en nasjonal gjenforening».

Ifølge to tjenestemenn i det amerikanske forsvaret, skal Sør-Korea og USA holde sin militærøvelse 31. mars, skriver CNN. Landene hadde i utgangspunktet tenkt å ha øvelsen Foal Eagle under OL, men det ble avlyst som følge av lekene.

I april er det planlagt et toppmøte mellom den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in og Kim Jong-un.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!