Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump Jr:

Trump-sønn kritiseres

Presidentsønnen Donald Trump Jr. kritiseres for å posere med et våpen som er utsmykket med korsfarersymbolikk, samt et bilde av Hillary Clinton.

KRITISERES: Teologiprofessor er kritisk til symboleffekten i bildet til Donald Trump Jr. Foto: Donald Trump Jr. / Instagram
KRITISERES: Teologiprofessor er kritisk til symboleffekten i bildet til Donald Trump Jr. Foto: Donald Trump Jr. / Instagram Vis mer

Mandag delte president Donald Trumps sønn, Donald Trump Jr., et bilde på Instagram hvor han poserer med ei rifle i AR-15-stil, som er utsmykket med et Jerusalemkors, som er kjent fra middelalderens korstog.

Magasinet er også designet for å likne på hjelmene som ble brukt av korsfarerne. Korstogene er kjent som en rekke religiøse kriger mellom kristne og muslimer.

TULLER: Det spekuleres nå i om det er Donald Trump de tre statslederne gjør narr av, under mingling i Buckingham Palace i går. Vis mer

I tillegg er magasinet utsmykket med et bilde av Hillary Clinton, som var president Trumps rival under presidentvalget i 2016. På bildet ser det ut til at Clinton er bak lås og slå.

- En fin dag på skytebanen, står det skrevet under bildet, hvor Trump Jr. gliser.

Kritiseres

I et intervju med Washington Post, uttrykker teologiprofessor ved University of Notre Dame, Robin Jensen, seg kritisk til bildets symboleffekt.

- I beste fall er korset et symbol på selvoppofrelse og guddommelig kjærlighet. Dette er ikke noe man utsmykker et våpen med, såframt man ikke vil uttrykke at kristne har rett til å drepe personer som ikke er en av oss, sier Jensen.

Historiker Dan Jones forteller at høyreekstremistene i Charlottesville og massemorderen på New Zealand var inspirert av bilder fra korstogene.

Tidspunktet

Videre kritiserer han tidspunktet for å dele et slikt bilde.

Natt til fredag ble general Qasem Soleimani drept på ordre fra president Donald Trump. I løpet av de siste dagene har situasjonen eskalert, og verden holder pusten mens de venter på at Iran skal utføre et varslet hevnangrep.

- Det er en betent tid å løpe rundt med et våpen utsmykket med et korsfarersymbol, nå som spenningen øker i Midtøsten, sier Jones.

Kommunikasjonsdirektør for Council on American-Islamic Relations, Ibrahim Hooper, påpeker at det ikke finnes et antimuslimsk budskap på våpenet.

- Et kors krenker meg ikke. Det er konteksten. Korset er på et våpen. Det er det samme våpenet som er blitt brukt i masseskytinger. Den totale pakken sender et upassende budskap.

Benekter politisk budskap

Talsperson for Trump Jr., Andy Surabian, uttaler at det er helt normalt med forskjellige historiske krigssymboler i våpenmiljøet. Han sier at det er mer vanlig å utsmykke tilbehør, og at symboler på våpen er dyrere.

En vanlig rifle i AR-15-stil koster bare 500 dollar i USA, mens en rifle med korstogssymboler koster 2125 dollar, ifølge Washington Post.

Surabian sier at Jerusalemkorset ikke er ment å tolkes som et politisk budskap.

- Dons Instagram-bilde handlet bare om at han brukte et bilde av Hillary Clinton, som tidligere er blitt brukt til å erte henne, slik som hun og mange andre har gjort ved flere anledninger. De vil sikkert gjøre det i framtida også, så lenge det appellerer til liberalister uten humor.