HÅNDTRYKK: Her hilser den nå avsatte FBI-direktøren James Comey på Donald Trump under en tilstelning i Det hvite hus, like etter at Trump tiltrådte som president. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
HÅNDTRYKK: Her hilser den nå avsatte FBI-direktøren James Comey på Donald Trump under en tilstelning i Det hvite hus, like etter at Trump tiltrådte som president. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Trump sparker FBI-direktør Comey

På anbefaling fra justisminister Jeff Sessions.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det oppgir talsmann for Det hvite hus, Sean Spicer, ifølge CNN.

Kanalen skriver at avskjedigelsen kom etter anbefaling fra justisminister Jeff Sessions.

- Presidenten har akseptert anbefalingen fra justisministeren og visejustisministeren angående FBI-direktørens avskjedigelse, sier Spicer, ifølge CNN.

FBI-DIREKTØR SPARKET: CNNs kommentatorer synes det er helt latterlig at Trump begrunner oppsigelsen av FBI-direktør James Comey med hendelsene i forbindelse med etterforskningen av Hillary Clintons e-post-bruk. Video: CNN Vis mer

- En ny start

Presidenten selv skriver følgende i en pressemelding:

- FBI er blant vårt lands mest respekterte institusjoner, og i dag vil vi markere en ny start for vårt rettssystems kronjuvel.

Forhenværende FBI-direktør James Comey hadde hatt vervet siden den fjerde september 2013.

- Selv om jeg setter stor pris på at du ved tre anledninger informerte meg om at jeg ikke er under etterforskning, er jeg likevel enig i Justisdepartementets vurdering om at du ikke er i stand til å lede byrået på en effektiv måte, heter det i pressemeldingen fra Trump.

Vitnet om avlyttingen

Årsaken til at han ble avskjediget er uklar, men det kan se ut som det dreier seg om hendelsene som knytter seg til etterforskningen av Hillary Clintons e-post-bruk.

I en tale i forrige uke anklaget Hillary Clinton James Comey for å ødelegge hennes sjanser til å bli president ved å igangsette en ny etterforskning av den såkalte epostsaken få dager før valgdagen.

Visejustisminister Rod Rosenstein skriver nemlig til sin sjef, justisminister Jeff Sessions, at han «ikke kan forsvare Comeys håndtering av serversaken», skriver NTB.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

Minoritetslederen i Senatet, Chuck Schumer, er svært skeptisk til sparkingen, og stiller spørsmålstegn ved tidspunltket.

For, sier Schumer, dersom håndteringen av epostskandalen er årsaken til at Comey nå får sparken, hvorfor sparket ikke Trump ham dagen han tiltrådte som president?

- Hvorfor skjeddet det i dag? Vi vet at Representantenes hus ser på Russlands involvering i valgkampen. Vi vet at Senatet etterforsker det. FBI ser på om Trump-kampanjen samarbeidet med Russland, sa Schumer, før han stilte spørsmålet:

- Kom disse etterforskningene for nær presidenten?

Schumer mener sparkingen føyer seg inn i et «dypt urovekkende mønster», og peker blant annet på sparkingen av tidligere justisminister Sally Yates. Han ber også, som mange andre, at det utnevnes en spesialetterforsker som kan lede etterforskningen om Russlands innblanding i det amerikanske valget.

Sparkingen kommer drøyt en måned etter at Comey forklarte seg foran Kongressen i en høring. Der avviste Comey president Donald Trumps påstander om at han kort tid før presidentvalget ble avlyttet av Barack Obama.

- Det foreligger ingen informasjon som støtter opp om de Twitter-meldingene, og vi har lett nøye innen FBI, sa det føderale politiets sjef under ed.

Uansett mener den amerikanske juristen og rettsanalytikeren, Jeffrey Toobin på CNN oppsummerer hendelsen på følgende måte:

- Dette er ikke normalt, sier Toobin, som omtaler sparkingen som «grotesk misbruk av makt».

- Dette er sånne ting som skjer i ikke-demokratier. Når en etterforskning nærmer seg presidenten i USA eller lederen av et ikke-demokrati så sparker de personen som har ansvaret for etterforskningen.

Gransket Clinton

Før den tid, gjorde Comey seg sentral under den amerikanske valgkampen ved å offentliggjøre at FBI etterforsket Hillary Clinton. Dette i forbindelse med hvorvidt hun har oppbevart klassifisert materiale på private e-postkontoer.

- Det ville vært villedende overfor det amerikanske folk å holde dette skjult, skrev FBI-direktør James Comey til sine ansatte om avgjørelsen, ifølge New York Times.

FBI fant ikke noe straffbart i forbindelse med denne granskningen.

Dagbladet oppdaterer saken.