Trump sparker sikkerhetssjef

Har slått fast at valget ble gjennomført uten juks. Ble sparket.

SPARKET: Chris Krebs håndhilser med president Donald Trump i Det ovale kontoret i november 2018. Nå har presidenten sparket sikkerhetstoppen. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
SPARKET: Chris Krebs håndhilser med president Donald Trump i Det ovale kontoret i november 2018. Nå har presidenten sparket sikkerhetstoppen. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en Twitter-melding natt til onsdag norsk tid kommer det fram at president Donald Trump sparker Chris Krebs.

Krebs var sjefen for USAs cybersikkerhetsbyrå, som er underlagt Homeland Security.

- Den nylige uttalelsen fra Chris Krebs om sikkerheten rundt 2020-valget var svært unøyaktig, begynner presidenten, som videre viser til det han mener var massiv svindel og uregelmessigheter under valget.

Han viser til påstander om at avdøde mennesker stemte, valgobservatører ikke fikk tilgang, feil i stemmemaskiner som forandret stemmer fra Trump til Biden, sene stemmer og mye mer.

- Derfor har Chris Krebs blitt sagt opp som direktør for «Cybersecurity and Infrastructure Security Agency», skriver Trump.

Twitter har allerede merket meldingene og skriver at påstanden om valgsvindel er omstridt.

Tidligere sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen avbildet med Chris Krebs under en pressekonferanse i 2018. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
Tidligere sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen avbildet med Chris Krebs under en pressekonferanse i 2018. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Uttalelsen kostet ham jobben

Valget har blitt omtalt som det sikreste noensinne, og foreløpig er det ikke lagt fram beviser som støtter Trumps anklager. For ett døgn siden publiserte nyhetsbyrået AP en faktasjekk, og her kom det fram at presidentens anklager om valgfusk har blitt tilbakevist av en rekke dommere, statlige valgansvarlige og hans eget Homeland Security. Det vises altså til uttalelsen som fikk Krebs sparket.

AP viser også til at mange av presidentens søksmål rundt om i landet har blitt avvist av retten. Det har ikke blitt bevist uregelmessigheter i valget som vil endre utfallet, og søksmålene som gjenstår har ikke bevis som kan snu resultatet, skriver nyhetsbyrået videre.

IKKE OVER: Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, sier i et intervju på Fox News at valget ikke er avgjort. Video: Fox News via AP Vis mer

Det er bred enighet om at demokratenes Joe Biden har vunnet valget, men helt siden Biden ble utropt som vinner har Trump holdt fast ved at han er den rettmessige vinneren om man bare teller «lovlige» stemmer.

Krebs ledet Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CIAS), som var ansvarlig for datasikkerheten ved valget. Torsdag uttalte CIAS at det ikke var bevis for at valgsystemet hadde slettet eller tapt stemmesedler, eller var påvirket på noe vis.

- Vi vet at det er mange udokumenterte påstander og muligheter for desinformasjon om valgprosessen vår, men vi kan forsikre dere om at vi har fullstendig tillit til sikkerheten og integriteten til valgene våre, og det bør dere ha også, kom det fram i en uttalelse.

- USA, vi har tiltro til sikkerheten til stemmen din. Det burde du også ha, tvitret Krebs.

Utnevnt av Trump

Nå forteller Krebs til NBC News at han er stolt av jobben han gjorde hos CIAS.

- Jeg er stolt av teamet jeg hadde. Vi gjorde det rette, sier han.

Han ble utnevnt til stillingen av Trump i februar 2018 og var som sjef for CIAS ansvarlig for å sikre valginfrastrukturen mot utenlandsk innblanding og juks.

Krebs har også vært aktiv på Twitter etter valget for å tilbakevise udokumenterte påstander om juks.

- I tilfelle du gikk glipp av det: Om påstandene om at valgsystemet var manipulert, 59 valgsikkerhetseksperter er alle enige «i hvert tilfelle vi vet om, er disse påstandene enten ikke bekreftet eller teknisk usammenhengende», skrev han på Twitter timer før Trump brukte den samme plattformen til å offentliggjøre oppsigelsen.

Gjentar påstander

Om lag 20 minutter etter å ha gitt datasikkerhetssjefen sparken, tar Trump æren for at valget ikke ble påvirker av utenlandske aktører og gjentar i samme omgang udokumenterte påstander.

- Det eneste sikre med 2020-valget var at var praktisk talt ugjennomtrengelig for å utenlandske makter. Det tar Trump-administrasjonen stor anerkjennelse for. Uheldigvis hadde venstreradikale Demokrater, Dominion og andre kanskje mer suksess, tordner Trump på Twitter.

Trump har anklaget teknologileverandøren Dominion Voting for å slette millioner av stemmer, en påstand som også florerer på nettet. Selskapet tilbakeviser påstandene og kaller dem «fullstendig falske». Dominion viser også til at Edison Research har avvist anklagene.

KRASS KRITIKK: Senator Chuck Schumer langet ut mot Donald Trumps oppførsel etter valgnederlaget. Video: AP Vis mer

Dagbladet følger saken.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer