DEMONSTRASJONER: Politiet måtte kontrollere både tilhengere og motdemonstranter av Donald Trump, under gårsdagens valgmøte. Video: AP Vis mer

Trump sparker statsadvokat

Geoffrey S. Berman, statsadvokat i New York, har angivelig blitt sparket av presidenten etter at han nektet å gå av.

Publisert

Lørdag sier justisminister William P. Barr at president Donald Trump sparker statsadvokat Geoffrey S. Berman, melder New York Times.

Presidenten fjerner nå statsadvokaten etter at han nektet å gå av fredag kveld, skriver avisa. Justisminister Barr hadde nemlig erklært at Berman skulle gå av, men Berman fulgte opp med en uttalelse som sa det motsatte.

I uttalelsen sa Berman at han ikke hadde noen intensjon om å slutte. Han ville fortsette i stillingen helt til en etterfølger ble godkjent av Senatet.

- Inntil da vil våre etterforskninger fortsette uavbrutt, understreket Berman.

Berman, som lørdag morgen møtte opp på jobb, vil ifølge nyhetsbyrået AP fortsette å kjempe mot beslutningen.

- Jeg er bare her for å gjøre jobben min, sa Barr lørdag morgen.

Statsadvokat Geoffrey S. Berman har fått sparken av president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix
Statsadvokat Geoffrey S. Berman har fått sparken av president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Overrasket og skuffet

- Jeg var overrasket og ganske skuffet over pressemeldingen du ga ut i går kveld. Som vi diskuterte, ville jeg ha muligheten til å velge en fremragende New York-advokat, Jay Clayton, å nominere som statsadvokat og håpet på ditt samarbeid for å sørge for en god overgang, skriver Barr i et brev som pressen har fått tilgang på.

Det kommer fram i brevet at Barr hadde forventet å diskutere andre stillinger for Berman i departementet.

- Med din uttalelse i går kveld, har du valgt offentlig spetakkel over offentlig tjeneste. Fordi du har erklært at du ikke har noen intensjon om å trekke deg, har jeg bedt presidenten om å fjerne deg i dag, og han har gjort dette.

På vei til sitt valgkampmøte i Tulsa, møter president Trump pressen. Han sier at han ikke er involvert i beslutningen.

- Det er opp til justisministeren, sier Trump og viser til at Barr jobber med saken.

- Det er hans departement, ikke mitt. Men vi har en veldig kapabel justisminister, så det er opp til ham. Jeg er ikke involvert, sier Trump ifølge CNN.

JUSTISMINISTER: William Barr er lei av President Trump sine Twitter-meldinger og det Barr kaller «bakgrunnsstøy». Video: ABC News Vis mer

Etterforsker Giuliani

Ifølge nyhetsbyrået AP etterforsker Bermans kontor Trumps nåværende personlige advokat, Rudolph W. Giuliani.

I løpet av sine to og et halvt år som føderal statsadvokat har Berman hatt ansvar for flere store saker.

Blant disse er etterforskningen av den overgrepssiktede milliardæren Jeffrey Epstein. Statsadvokaten har også hatt ansvar for etterforskninger og rettsforfølgelse av flere personer med forbindelser til Donald Trump, blant annet Trumps tidligere advokat, Michael Cohen.

Ifølge New York Times har presidenten vært misfornøyd med Berman helt siden kontoret hans etterforsket Cohen.

I tillegg er den statseide tyrkiske banken Halkbank blitt gransket av påtalemyndigheten på Manhattan. Tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton hevder i sin nye bok at Trump i 2018 lovet Tyrkias president at han ville gripe inn i etterforskningen av banken. Påstanden er ikke bekreftet av andre kilder.

- Stinker

Demokratene har tidligere anklaget Barr for å politisere justisdepartementet og for å oppføre seg mer som Trumps personlige advokat. Flere demokrater i Kongressen reagerte på forsøket på å fjerne Berman fredag.

- Denne avskjedigelsen en fredag kveld stinker av potensiell korrumpering av den juridiske prosessen, sa Chuck Schumer, lederen for demokratene i Senatet.

Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, inviterte Berman til å delta under en høring om William Barr neste uke. Nadler mener Barr gjentatte ganger har grepet inn i etterforskninger av kriminalsaker på Trumps vegne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer