James Comey:

- Trump spiser sjelen din

Trump-kritiker og tidligere FBI-sjef, James Comey, mener at presidenten spiser sjelen til sine medarbeidere i små biter.

KONFLIKT: James Comey og Donald Trump har vært i en offentlig konflikt siden førstnevnte ble avsatt som FBI-sjef i 2017. Foto: NTB Scanpix
KONFLIKT: James Comey og Donald Trump har vært i en offentlig konflikt siden førstnevnte ble avsatt som FBI-sjef i 2017. Foto: NTB ScanpixVis mer

Onsdag publiserte The New York Times en kronikk hvor tidligere FBI-sjef James Comey forsøker å forklare hvordan han mener at høytstående Trump-medarbeidere «inngår kompromisser for å overleve presidenten».

James Comey er kjent som en sterk kritiker av president Trump, og kamphanene har havnet i flere offentlige ordkriger. Det var også Trump som ga Comey sparken som FBI-sjef i 2017.

KASTET MOT PRESIDENTEN: Under et årlig møte med National Rifle Association of America (NRA), ble president Trump tilsynelatende forsøkt angrepet. Video: CNN Vis mer

Tar for seg ministere

I kronikken tar Comey særlig for seg visejustisminister William Barr. Comey bemerker seg at Barr har tatt i bruk begreper som Trump ofte bruker selv, og anklager ham for å undergrave alvorligheten i presidentens handlinger.

Comey spør også om hvordan Barr kunne framstille Russland-rapporten på en måte som fikk Robert Mueller til å reagere, og hvordan han i onsdagens høring i Senatet kunne tone ned Trumps forsøk på å sparke Mueller.

Den tidligere FBI-sjefen tar også for seg tidligere visejustisminister Rod Rosensteins avgang denne uka, og spør hvordan han kunne takke presidenten etter at Trump har angrepet både ham og departementet.

«Dyktige mennesker som mangler indre styrke, kan ikke stå imot kompromissene som er nødvendig å inngå for å overleve Trump, og det resulterer i noe man aldri vil kunne komme seg tilbake fra.»

«Det kreves karakter å unngå skade, fordi Trump spiser sjelen din i små biter», skriver Comey.

CALIFORNIA: Donald Trump møtte pressen for å kommentere skytingen ved synagogen i California, hvor én er drept, og flere er skadd. Video: CNN Vis mer

Steg for steg

Comey mener at det begynner med at man gjør seg delaktig i Trumps løgner ved å forholde seg stille. At man veves inn i en «alternativ realitet». At man videre forholder seg stille, til tross for at Trump angriper institusjoner og verdier man holder høyt.

«Fordi - tross alt - hva skal man si? Han er USAs president», skriver Comey.

Han hevder at man merker hva som skjer, men at man forsvarer det med at man holder ut for landets skyld.

«For å bli værende, må du bli sett på som en lagspiller. Så du inngår ytterligere kompromisser. Du bruker språket hans og roser hans lederskap, til tross for hans verdier».

«Og da er man fortapt. Han har spist sjelen din», konkluderer Comey.

Verken Donald Trump eller Det hvite hus har kommentert Comeys kronikk.

UEGNET: Tidligere FBI-sjef James Comey sier i et intervju med ABCs George Stephanopoulos at Donald Trump er uegnet til å være president. Video: ABC / CNN Vis mer

Konflikten

Konflikten mellom Trump og Comey startet da Comey fortsatt var ansatt som FBI-sjef.

I mars 2017 var det Comey som for første gang bekreftet at FBI etterforsket Russland for innblanding i valget og de påståtte forbindelsene mellom russerne og Trumps medarbeidere. I mai samme år ble Comey avsatt av president Trump.

Da den 448 sider lange Russland-rapporten ble offentliggjort, ble sparkingen av Comey nevnt som en av ti anledninger der Trump kan ha begått hindring av etterforskningen.

Trump og Comey har også hatt offentlige ordkriger. I forbindelse med lanseringen av boka «A Higher Loyalty», uttalte Comey at Trump er «moralsk uegnet til å være president» og at han behandler kvinner som «kjøttstykker».

I samme periode omtalte Trump Comey som «slimål», «lekkasjemaker» og «løgner» i Twitter-meldinger.

«Sleipe James Comey, en mann som alltid kommer dårlig ut (han er ikke smart!), vil bli husket som den VERSTE FBI-direktøren i historien, med god margin!» var blant det Trump skrev.