Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump spøkte med Erna:
- Du må reise tilbake og sjekke dette med folkene dine

Trakk fram Norge som en god alliert, og som et land som driver gjensidig fordelaktig handel med USA.

HUMORISTISK: Trump spøker med Solberg på pressekonferansen i Det hvite hus. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C./OSLO (Dagbladet): I dag mottok Donald J. Trump Norges statsminister Erna Solberg i Det hvite hus.

- Vi har nettopp diskutert hvordan vi kan oppnå en god framtid, sa Trump i etterkant av samtalene som varte i en drøy time.

Han takket også Norge og det norske folket for deres bidrag til Nato, samtidig som han etterspurte at Norge etterfølger alliansens målsetting om at alle land bruker to prosent av BNP på forsvar.

- Jeg tror at Norge snart vil nå det målet.

Skrøt av handelssamarbeid

Videre skrøt han av handelssamarbeidet med Norge.

Trump har tidligere sagt at USA i alt for mange tilfeller, deriblant i form av handelen med Kina, ikke kommer godt ut av internasjonal handel.

Norge er et godt eksempel på det motsatte, ifølge presidenten.

- Det er sjokkerende. Det er ikke så mange land vi kan si det om. Du må reise tilbake og sjekke ut dette med folkene dine, vitset Trump etterpå.

- Jeg vil takke det norske folk for deres forpliktelse til en rettferdig og gjensidig handel.

MØTTES: Erna Solberg har møtt Donald Trump to ganger tidligere, men ikke i forbindelse med statsbesøk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MØTTES: Erna Solberg har møtt Donald Trump to ganger tidligere, men ikke i forbindelse med statsbesøk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- En nær venn

Trump takket også Erna Solberg for det historiske samarbeidet Norge og USA har hatt. Dette blant i form av at begge land var på samme side under Den kalde krigen og i kampen mot terrorisme.

Da det var Solbergs tur til å tale, trakk hun fram de mange norsk-amerikanerne som bor i USA, og at Norges grunnlov er inspirert av den amerikanske.

- USA er en stor handelspartner og en nær venn. Vi har diskutert samarbeidet vårt, hvordan vi kan sørge for sikkerhet og jeg har forsikret Trump om at han kan stole på oss, sa Solberg.

- Fruktbart møte

Når det gjaldt Trumps forespørsel om økte investeringer i forsvaret, sa Erna Solberg at Norge bruker nest mest per innbygger av alle Nato-land.

God tone: Erna Solberg og Donald Trump hadde en god tone da de møttes i Det hvite hus. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
God tone: Erna Solberg og Donald Trump hadde en god tone da de møttes i Det hvite hus. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Hun trakk også fram at Norge har investert i amerikanske F-35-fly, ubåter og etterretningsutstyr.

- Til sist vil jeg si at vi har diskutert noen av vår tids viktigste temaer. Vi har diskutert Afghanistan, der jeg tror det kan finnes en god framtid. Vi har også diskutert mulige løsninger for konfliktene knyttet til Nord-Korea, Irak og Syria.

- Takk for et veldig fruktbart møte, la Solberg til.

- Stor ære

Tidligere i dag tok de to statslederne hverandre i hånda, før de gikk inn i Det hvite hus klokka 20.05.

- Det er en stor ære å ha Solberg på besøk. Hun hadde nettopp en sterk valgseier, og er veldig respektert av sitt land. Vi gjør mye forretninger med Norge, blant annet i form av F-35-flyene, sa Trump, før han la til:

- Norge er god kunde og en veldig viktig alliert for oss.

Rolig Solberg

Også Erna Solberg understreket det gode forholdet Norge og USA har.

Hun benyttet samtidig anledningen til å fortelle hvordan Norge kjøper store mengder militært utstyr fra USA, og at norske investeringer i landet bidrar til 470 000 amerikanske arbeidsplasser.

- Tesla-biler er også en stor slager i Norge, la Solberg til foran møtet.

Overfor Dagbladet har statsministeren uttalt at hun har et avslappet forhold til å treffe den mektige statslederen.

Norske myndigheter mener at møtet understreker Norges status som en nær samarbeidspartner for USA. Vurderingen er også at det blir lettere å kunne håndtere mulige framtidige kriser dersom Solberg og Trump blir bedre kjent.

- Nervene er ikke spesielt høye. Alt jeg hører om Donald Trump er at han er opptatt av å være en god vert, og at de egentlig er ganske spørrende i denne administrasjonen til andre synspunkter, sa statsministeren til Dagbladet tidligere i dag.

- Dette er en mann og en person med stor innflytelse på internasjonal politikk og utvikling. Det er ikke så ofte Norge for anledning til å gjennomføre møter som dette, sa Solberg senere,​ ifølge NTB.

VOKTERNE: Livvaktene i PST risikerer livene sine for å sikre norske folkevalgte. I et år har Dagbladet fulgt livvaktene Ellen og Svein Arne på trening og oppdrag i Norge og rundt i verden. Se dokumentaren om livvaktenes hemmelige verden. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Økende strategisk viktighet

Hver av delegasjonene teller sju personer, i tillegg til Trump og Solberg.

Fra amerikansk side ventes utenriksminister Rex Tillerson, nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster, CIA-sjef Mike Pompeo, Trumps stabssjef John F. Kelly. Det samme gjelder muligens visepresident Mike Pence, ifølge NTB.

Norske myndigheter håper at et godt forhold kan innebære økt interesse for Norge i amerikansk politikk og særlig fra Det republikanske partiet.​

​Da Dagbladet snakket med Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, i forrige måned, uttalte han at Natos sabelrasling med Russland har medført en økt amerikansk interesse for Norge.

- Etter Den kalde krigen fulgte en periode der Norge var mindre strategisk viktig for USA. Nå er den strategiske viktigheten økende igjen, sa Melby.

- At russerne ruster opp, blant annet gjennom økt sjømilitær aktivitet, gjør at vi blir en mer interessant stat for USA, forklarte Svein Melby om hvorfor forsvar kommer til å stå i sentrum for møtet mellom Erna Solberg og Donald J. Trump.

Kan bli presset av Trump

Melby utelukket ikke at den amerikanske presidenten kommer til å presse Solberg i forbindelse med Norges satsing på eget forsvar.

Tidligere har USAs president vært svært tydelig på at Nato-land må bidra mer - blant annet gjennom å bruke to prosent av eget bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2024.

Det er en målsetting Norges andel på 1,56 prosent ikke oppfyller.

- Norge oppfattes som en relativt rik stat som bør kunne yte mer, sa Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet i desember.

Trosset USA i FN

Melby la også vekt på at Norge i desember trosset USA i FN.

Dette i form av at Solberg-regjeringen stemte for å kritisere USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad - til tross for tydelig beskjed fra amerikansk hold.

- På torsdag kommer FN til å stemme om de skal kritisere oss. Og ja, USA kommer til å notere seg hvem som stemmer for hva, understreket FN-ambassadør Nikki Haley dagen før avstemningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!