Trump spurte ut Putin under kort møte:
- Det er en grense for hvor mange ganger du kan spørre. Han sa han ikke blandet seg

De to statslederne kom med felles uttalelse etter et kort møte.

HÅNDHILSTE: I forbindelse med APEC-toppmøtet i Vietnam, rakk ikke Putin og Trump å få et privat møte. Dermed måtte de nøye seg med å småprate i noen korte øyeblikk. Video: AP / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump og Vladimir Putin er fast bestemt på å nedkjempe IS i Syria, ifølge Russland. Presidentene hadde en kort prat lørdag under et toppmøte i Vietnam.

I forkant av APEC-toppmøtet for land i Stillehavsregionen var det snakk om at det skulle holdes et separat møte for Trump og Putin.

Det ble det ikke noe av, men presidentene har hatt flere korte samtaler under møtet i Da Nang i Vietnam. Lørdag snakket de sammen mens de gikk til stedet hvor det skulle tas gruppefoto av deltakerne på toppmøtet.

- Jeg tror på Putin

Under det korte møtet skal teamet om Russlands påståtte forsøk på å blande seg inn i det amerikanske valget ha kommet opp, ifølge Donald Trump.

- Han sa at han ikke blandet seg. Han sa at han ikke blandet seg. Jeg spurte ham en gang til. Det er en grense for hvor mange ganger du kan spørre. Jeg spurte ham igjen. Han sa at han absolutt ikke blandet seg i vårt valg, sa Trump under en pressebrief med journalister på Air Force One, ifølge Voice of Americas journalist Steve Herman.

- Hver gang han treffer meg sier han: «Jeg gjorde ikke det», og jeg tror virkelig at når han forteller meg det, så mener han det. Men han sier: «Jeg gjorde ikke det». Jeg tror han er veldig fornærmet, noe som ikke er en bra ting for landet vårt.

Trump anklaget samtidig demokratene for å skape en «kunstig barriere», som forhindrer ham fra å utvikle et bedre forhold til Putin.

Menneskelig lidelse

Etter møtet publiserte den russiske regjeringen en felles uttalelse fra Trump og Putin om Syria-konflikten. Her heter det at de er fast bestemt på å nedkjempe ekstremistgruppa IS – men at de også er enige om at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten.

- Presidentene diskuterte behovet for å redusere menneskelig lidelse i Syria og oppfordret alle FNs medlemsland til å øke sine bidrag for å hjelpe til med å møte de humanitære behovene de neste månedene, heter det i uttalelsen.

I tillegg skal Trump og Putin ha uttrykt tilfredshet med innsatsen som gjøres for å unngå «hendelser» mellom russiske og amerikanske styrker i Syria.

Begge landene har luftstyrker i det krigsherjede landet. Men Russland støtter de syriske regjeringsstyrkene, og USA støtter ulike opprørsgrupper. Dette har skapt bekymring for at det kan oppstå sammenstøt mellom russiske og amerikanske styrker.

Begge stormaktene samt deres allierte på bakken deltar imidlertid i kampen mot IS.

Lavrov og Tillerson

Mens planene om et separat toppmøte mellom Trump og Putin i Da Nang ble droppet, hadde utenriksministrene Sergej Lavrov og Rex Tillerson et møte på et hotell i byen.

Lavrov fikk etterpå spørsmål om innholdet i samtalene, men ønsket ikke å si noe konkret.

Mens Trump og Putin så ut til å finne tonen i Vietnam, er den amerikanske spesialetterforskeren Robert Mueller i full gang med sin gransking av Russlands antatte forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget i fjor.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner er overbevist om at russiske myndigheter sto bak en omfattende kampanje for å hjelpe Trump og undergrave valgkampen til Hillary Clinton. Kampanjen skal ha omfattet hacking, lekkasjer og spredning av «falske nyheter» på sosiale medier.

Mueller har i løpet av de siste ukene avhørt en rekke av Trumps tidligere medarbeidere for å finne ut de kan ha samarbeidet med russerne i valgkampen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer