Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-statue brent ned

Slovensk politi mistenker at brannen var påsatt, og er ventet å åpne etterforskning av saken, ifølge ordfører Milan Balazic.

BRENT NED: Denne statuen betegnes som totalskadd etter en brann torsdag morgen. Foto: NTB Scanpix
BRENT NED: Denne statuen betegnes som totalskadd etter en brann torsdag morgen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Torsdag opplyste politiet at en trestatue av president Donald Trump er totalskadd etter en mistenkt brannstiftelse. Politiet er ventet å åpne etterforskning av saken, ifølge AFP.

Statuen var plassert i førstedame Melania Trumps fødeland, Slovenia. Statuen ble satt opp i landsbyen Sela pri Kamniku i fjor, men måtte flyttes til Moravce etter lokal misnøye.

BRANN: Torsdag morgen kjempet brannvesenet i Slovenia mot flammene da denne statuen sto i full fyr. Foto: NTB Scanpix
BRANN: Torsdag morgen kjempet brannvesenet i Slovenia mot flammene da denne statuen sto i full fyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ny skulptur

Ifølge The Guardian mistenker politiet at brannen var påsatt, og at de jakter gjerningsmennene bak brannen.

- Dette er et angrep mot kunst og toleranse. Et angrep mot Europas grunnleggende verdier, uttaler ordfører Milan Balazic overfor AFP.

Videre sier ordføreren at de vil sette opp en ny skulptur som skal få navnet «toleransestatuen». Denne gangen vil de imidlertid bruke et mer robust materiale, og motivet vil ikke være president Trump, ifølge Balazic.

Trump-statuen ble reist bare halvannen måned etter at en statue av Melania ble reist i Slovenia. Dette skjedde i august, og misfornøyde innbyggere lovet å jevne den med jorda innen utgangen av oktober.

FJERNES: En scene med Donald Trump i filmen «Alene Hjemme 2» er nå fjernet fra skjermene når filmen blir vist av det canadiske TV-selskapet CBC. Vis mer

Populisme

Statuen var åtte meter høy og skulle forestille Trump med firkantet hode og en knyttneve i været.

Kunstneren bak kunstverket, Tomaz Schlegl, uttalte den gang at statuen var ment som en kommentar til populismen.

- For første gang siden andre verdenskrig så vinner populismen. Se på Boris Johnson, Donald Trump, vår egen president eller Viktor Orbán. I hvilken retning går verden? Vi ønsker å åpne folks øyne for hva et demokrati er, uttalte Schlegl.

Spesiell funksjon

Statuen virket å etterlikne Frihetsgudinnen og hadde en spesiell funksjon.

Inne i statuen var det en mekanisme som gjorde at den kunne forandre ansiktsuttrykk. Den gikk fra «veldig vennlig i ukedagene til veldig skummel i helgene», noe som ifølge kunstneren skal symbolisere hykleriet til populistiske politikere.

I Slovenia er det blandede følelser for Trumps kone, Melania. Ifølge The Guardian var det mange som håpet at hun ville framheve hjemlandet sitt da Trump ble valgt til president.

Men i løpet av de tre siste åra har hun sjelden nevnt Slovenia i forbindelse med offentlige opptredener, og har ikke besøkt landet siden ektemannen inntok Det hvite hus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media