Trump stilles for riksrett

Natt til torsdag vedtok Representantenes hus at president Donald Trump skal stilles for riksrett i Senatet med flertall for begge tiltalepunktene.

RIKSRETT: President Donald Trump fikk beskjeden om at han skal stilles for riksrett samtidig som han talte under et valgmøte i Michigan.Video: CNN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter et verbalt slagsmål vedtok Representantenes hus natt til torsdag å stille president Donald Trump for riksrett i Senatet.

Det første tiltalepunktet ble vedtatt med 230 stemmer for og 197 stemmer mot. Mens det andre ble vedtatt med 229 stemmer for og 198 stemmer mot.

Tiltalen

Trump er nå tiltalt for:

1) Maktmisbruk: Ved å holde tilbake bistand til Ukraina for å presse landets regjering til å etterforske en av Trumps innenrikspolitiske rivaler.

2) Obstruksjon av Kongressen: Ved å motarbeide de folkevalgte gjennom å beordre føderale tjenestemenn til å trosse stevninger utstedt under riksrettsgranskningen.

Svarte

President Donald Trump sto på talerstolen under et valgmøte i Michigan da han ble servert beskjeden. Han virket ikke særlig bekymret.

- Jeg tror at resultatet kommer nå. Så hver eneste republikaner stemte for oss. Wow! sa han til jubel fra tilhørerne.

- Wow! Wow! Nesten 200. Så vi fikk 198 mot 229 stemmer. Vi mistet altså ikke en eneste republikansk stemme. Og tre demokrater stemte for oss, sa han til vill jubel.

Trump sa også at «gærne» Nancy Pelosi og Demokratene har «merket seg med en evigvarende skamplett».

- Neste år vil millioner av amerikanere møte opp for å stemme Pelosi til helsike ut av Representantenes hus, sa Trump.

Uttalelse

Det hvite hus svarer på følgende vis i en uttalelse:

«I dag markerer en av de mest skammelige politiske hendelsene i vår nasjons historie. Uten å få en eneste stemme fra Republikanerne, og uten å presentere ett eneste bevis, har Demokratene på feilaktig vis presset gjennom en riksrettssak mot presidenten.

Demokratene har valgt å gå videre med denne partiskheten på tross av at presidenten absolutt ikke gjorde noe galt. Faktisk har ukevis med høringer bevist at han ikke gjorde noe galt», skriver de i uttalelsen.

Ingen overraskelse

At Representantenes hus nå har stemt for å stille Trump for riksrett, er overhodet ingen overraskelse. Gitt at demokratene har flertallet i Representantenes hus, ville alt annet enn en tiltale være nærmest et politisk jordskjelv.

Trump er dermed den tredje presidenten i USAs historie som blir formelt tiltalt i en riksrettssak. Andrew Johnson (1868) og Bill Clinton (1999) er de to andre presidentene som har blitt tiltalt.

Amper debatt

Debatten som ledet opp til vedtaket var likevel svært amper, og viste til fulle hvor splittet demokratene og republikanerne er i synet på riksrett.

- Det er trist å fastslå, men våre landsfedres visjon om en republikk er truet av handlinger som utløper fra Det hvite hus. Høytidelig og med tungt hjerte åpner jeg debatten om å stille USAs president for riksrett, sa lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, da hun startet debatten i forkant av avstemningen om riksrettssaken.

Den ene republikaneren etter den andre hamret løs på demokratene og rakket ned på deres «lumske» forsøk på å få avsatt presidenten uten grunn.

- Jeg står opp mot de skumle kreftene som truer vår republikk. Amerika blir alvorlig såret av dette forræderiet, av denne urettferdige riksrettssaken som blir brukt som et våpen mot presidenten, sa republikaneren Clay Higgens, en ihuga Trump-tilhenger fra Louisiana.

Republikaneren Mike Kelly dro sågar linjene helt tilbake til 2. verdenskrig, og det japanske angrepet på Pearl Harbor.

- 7. desember 1941 skjedde det en forferdelig handling i USA, og president Roosevelt sa: «Dette er en svart dag som vil huskes lenge». I dag, 18. desember 2019, er en annen svart dag som vil huskes lenge, sa Kelly under debatten, ifølge CNN.

Trumps raste

Donald Trump, som ifølge pressesekretær Stephanie Grisham, ikke hadde planer om å følge med på riksrettsdebatten, fyrte løs på Twitter under debatten.

«Så grusomme løgner av den radikale venstresiden, demokratene som ikke gjør noe. Dette er et angrep på Amerika, et angrep på det republikanske partiet», skrev Trump med store bokstaver på Twitter.

Illsint brev

Dagen før den avgjørende debatten sendte Trump et rasende brev til demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi, der han kalte riksrettsprosessen et kupp som undergraver USAs demokrati.

Dette brevet delte for øvrig en av de ansatte ved Det hvite hus ut til samtlige senatorer under debatten i Representantenes hus, sammen med et julekort.

«Sann historie: Det er en ansatt fra Det hvite hus som går rundt i Senatet og leverer til hvert kontor, som en pakke, det usammenhengende Pelosi-brevet og … bare vent … et gigastort 16x12 julekort fra Det hvite hus (sammen med, utrolig nok, et annet mindre julekort). For en dag», skriver den demokratiske senatoren Chris Murphy på Twitter.

Riksrettssak

Nå havner altså riksrettssaken foran ham og alle de andre senatorene. Saken her er like forutsigbar som den var i Representantenes hus:

Om ikke det skjer et politisk jordskjelv av dimensjoner vil republikanerne, som har flertall i Senatet, aldri dømme Trump.

En fellende dom, som innebærer at presidenten avsettes, krever to tredels flertall. Det er med andre ord svært lite som tyder på at Trump blir dømt.

Ifølge Trumps trofaste rådgiver Kellyanne Conway, ser heller ikke Trump på tiltalen som noe som skitner til hans ettermæle.

- Vi liker ikke riksrettssaken. Vi synes jo det er latterlig, men det er jo avgjort på forhånd. Det er en konklusjon som har jaktet på bevis, sier Conway.

På spørsmål om Trump kunne ha gjort noe annerledes i tilknytning til Ukraina-saken, svarte Conway:

- Nei. Det var alltid meningen at han skulle stilles for riksrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer