Donald Trump

Trump stilles for riksrett

Flertallet i representantenes hus stemmer for å stille president Donald Trump for riksrett.

BANKES IGJENNOM: Donald Trump ble onsdag 13. januar stilt for riksrett for andre gang. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en lang og opphetet debatt i Representantenes hus var det klart for avstemning. Rett før klokka 22.30 norsk tid ble det klart at Huset bikket 218 stemmer for riksrett, som er flertallet de trenger for å stille president Donald Trump for riksrett.

Avstemningen endte med 232 for riksrett og 197 mot, erklærer Nancy Pelosi.

Dermed blir presidenten den første som stilles for riksrett to ganger. Riksrettstiltalen vil oversendes til Senatet som har som oppgave å behandle den og dømme eller frikjenne presidenten.

Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen. Han anklages også for ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene.

Ti republikanere for riksrett

Ti republikanere stemte for å stille presidenten for riksrett: Adam Kinzinger, John Katko, Fred Upton, Jamie Herrera Beutler, Dan Newhouse, Peter Meijer, Tom Rice, Anthony Gonalez og David Valadao.

Også tidligere visepresident Dick Cheneys datter Liz Cheney fra Wyoming, som er tredje høyest rangerte i republikanernes parlamentsgruppe, stemte for riksrett.

I sitt innlegg under debatten kunngjorde Dan Newhouse at han ville stemme for å stille president Donald Trump for riksrett.

- Presidenten avsa en ed for å forsvare grunnloven fra alle fiender. Forrige uke var det en trussel på døra til The Capitol og han gjorde ikke noe for å stoppe det. Derfor stemmer jeg ja, sa Newhouse, og bemerker at han gjør dette med «et tungt hjerte».

Newhouse mener det ikke finnes noen unnskyldning for presidentens handlinger.

- Andre, inkludert meg selv, er ansvarlige for å ikke snakke ut tidligere - før presidenten feilinformerte og oppildnet en voldelig mobb, sa Newhouse.

Flere republikanere sa i debatten at de holder Trump ansvarlig for hendelsene i forrige uke da tusener av Trump-tilhengere stormet Kongressen, men at det likevel er å gå for langt å stille ham for riksrett.

MÅ GÅ: Nancy Pelosi gikk hardt ut mot Donald Trump da hun åpnet debatten i Representantenes hus. Video: AP Vis mer

- Fare for nasjonen

«Speaker» Nancy Pelosi åpnet debatten om riksrettstiltale mot president Trump. Det gjorde hun med et frontalangrep mot president Trump:

- Vi vet at presidenten oppildnet til opprøret, dette væpnede opprøret mot vårt felles land. Han må gå. Han er en klar fare for nasjonen som vi alle elsker, sa Pelosi.

Pelosi sa at Trump gjentatte ganger har løyet om utfallet av presidentvalget.

- Jeg mener presidenten må dømmes av senatet, et konstitusjonelt middel for å sikre at republikken vil være trygg fra denne mannen som er fast bestemt på å rive ned det vi holder kjært og det som holder oss sammen.

Hun understreket at de som stormet Kongressen ikke var patrioter, og kaller dem heller for terrorister.

- Men de kom ikke ut fra et vakuum. De ble sendt hit, sendt hit av presidenten ord som et rop om å «kjempe som et helvete». Ord betyr noe. Sannheten betyr noe. Ansvar betyr noe.

Mens de fleste demokratene argumenterte for at Trump er ansvarlig for volden og kaoset som oppsto onsdag forrige uke, satte flere republikanere spørsmål ved hvorfor presidenten skal stilles for riksrett med bare sju dager igjen av presidentskapet. Et annet argument som gikk igjen blant republikanerne er at en riksrettssak vil splitte landet ytterligere.

Her er flere av uttalelsene fra debatten:

Jim Jordan, en av presidentens allierte i Kongressen, mener at å stille presidenten for riksrett ikke vil forene landet og ikke vil hjelpe til med å «håndtere de tragiske og forferdelige hendelsene forrige uke, som vi alle fordømmer.»

- 19 minutter inn i Trumps administrasjon, var overskriften på Washington Post: «En kampanje for å stille president Trump for riksrett har begynt». Nå, med bare ei uke igjen, prøver de fortsatt. Om sju dager vil det være en fredelig overføring av makta, som det har vært hver gang i dette landet, men demokratene skal stille Trump for riksrett igjen, sa kongressmannen fra Ohio.

Demokraten Hakeem Jeffries fra New York åpnet med å si at han «ikke kom til Kongressen for å stille Trump for riksrett».

- Men de konstitusjonelle kriminelle handlingene av en president ute av kontroll, inspirert av hat og de store løgnene han fortalte, kan ikke ignoreres.

Jeffries sa at angrepet var oppildnet av Trump og at han «er en fare for sikkerheten og helsa til det amerikanske folket».

- I ei tid da vårt land trenger samhold, er det bekymringsfullt at mine demokratiske kolleger har begynt en riksrettssprosses mot en president med bare sju dager igjen i embetet, sa republikaneren Debbie Lesko.

Hun viste til at presidenten «har indikert at han vil overføre makta fredelig neste uke».

- Hva er poenget? Dette trekket setter en farlig presedens for landet vårt. Skal kongressen stille en president for riksrett, må det ikke bare bli gjort etter intens debatt og vurdering, ikke i siste lita for et politisk poeng. Dette er farlig for landet vårt, sa Lesko.

Cedric Richmond, som skal forlate Huset for å ta del i Biden-administrasjonen, viste til at hans parti advarte om at Trump ville utføre flere angrep på det amerikanske demokratiet om han ikke ble fjernet fra embetet under den første riksrettssaken.

- Enkelt sagt. Hva var det vi sa, avsluttet Richmond.

Husets mindretallsleder Kevin McCarthy kalte stormingen av kongressen som «den verste dagen jeg har sett i Kongressen».

- Presidenten bærer ansvar for onsdagens angrep mot Kongressen. Han burde umiddelbart fordømt mobben da han så hva som skjedde, sier republikaneren, som ikke vil stemme for riksrett.

Demokraten Anna Eshoo, en demokrat fra California, langet ut mot presidenten i sitt innlegg.

- Fremtidens generasjoner kommer ikke til å kjenne navnene til alle medlemmene i kammeret i dag, men de vil vite hva vi gjorde og hvorfor. Vi må stille presidenten for riksrett, fordi han oppildnet en mobb som angrep The Capitol.

Hun stemplet presidenten som «en forræder».

Kongressmannen Jim McGovern raste i sitt innlegg:

- Folk døde på grunn av de store løgnene som ble fortalt av denne presidenten og av for mange personer på den andre siden av midtgangen (republikanere). Presidenten igangsatte et forsøk på et kupp. Folk døde. Alle burde være rasende. Hvis ikke dette er forbrytelser som kvalifiserer til riksrett, så vet ikke jeg hva i helvete det er, sa han ifølge Reuters.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer