KRISEHÅNDTERING: - Å være president er som å drikke fra en brannslange. Krisehåndtering er det daglige, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde. Her er presidenten avbildet sammen med visepresident Mike Pence, da de to inspiserte en brannbil utenfor Det hvite hus tidligere i år. Foto: Olivier Douliery / AFP / NTB Scanpix
KRISEHÅNDTERING: - Å være president er som å drikke fra en brannslange. Krisehåndtering er det daglige, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde. Her er presidenten avbildet sammen med visepresident Mike Pence, da de to inspiserte en brannbil utenfor Det hvite hus tidligere i år. Foto: Olivier Douliery / AFP / NTB ScanpixVis mer

Trump-stormen blir stadig heftigere: - Som å drikke fra en brannslange

USA-ekspert mener Donald Trump har god grunn til å være bekymret, etter nye avsløringer.

En etter en har dominobrikkene falt over ende rundt USAs president Donald Trump. Flere personer, som for inntil kort tid siden var blant presidentens aller nærmeste, sitter nå i fengsel - eller venter på å få sin dom.

Det har kommet som resultat av den stadig pågående Russland-etterforskningen, ledet av tidligere FBI-sjef Robert Mueller. En etterforskning som ikke viser noen tegn til å være ferdig med å komme med nye graverende funn.

Etter en lang rekke med avsløringer de siste ukene, har det blitt stadig tydeligere at hver eneste lille krok av den amerikanske presidentens liv blir etterforsket med lupe. Det hvite hus, Trump-kampanjen, overgangsperioden, presidentens arrangementskomité og Trumps private bedrifter står alle på menyen.

- Krisehåndtering daglig

Stadig mer peker på at Mueller-etterforskningen kommer tettere på president Trump.

- Å være president er som å drikke fra en brannslange. Krisehåndtering er det daglige, sier Hilmar Mjelde, USA-kjenner og postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

- I Trumps presidentskap er det likevel uvanlig mye av det som i forskningen kalles «mediekriser» - hvor media og opposisjon definerer noe som skjer som en krise. Men Mueller-rapporten, når den kommer, kan bli en reell krise. Først og fremst politisk, men den kan også utløse juridiske, konstitusjonelle spørsmål der statsgrenene barker sammen. Spesielt om Trump nekter å la seg avhøre av Mueller. Vi kan få en konstitusjonell krise som utfordrer den politiske stabiliteten i USA, fortsetter han.

VIL SNAKKE MED TRUMP: Spesialetterforsker Mueller etterforsker mulige bånd mellom Trumps valgkampapparat og Russland. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix
VIL SNAKKE MED TRUMP: Spesialetterforsker Mueller etterforsker mulige bånd mellom Trumps valgkampapparat og Russland. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Over mitt lik

«Over mitt lik» er svaret Donald Trumps advokat Rudy Giuliani gir på spørsmål om presidenten vil la seg avhøre av spesialetterforsker Mueller.

- Det eneste spørsmålet som gjenstår til presidenten er om noen ubetalte parkeringsbøter fra 1986 eller 1987, sa en sarkastisk Giuliani, som kalte Muellers team for «en vits».

Spesialetterforsker Mueller etterforsker mulige bånd mellom Trumps valgkampapparat og Russland. Hans stab har gjentatte ganger forsøkt å få til et intervju med presidenten. Dersom presidenten formelt avviser en intervjuforespørsel, kan Mueller i teorien stevne Trump for retten i et forsøk på å tvinge fram presidentens vitnesbyrd, skriver NTB.

KJEFTER: Den amerikanske presidenten Donald Trump møtte pressen for første gang etter mellomvalget i USA. Da CNNs Jim Costa fikk mikrofonen ble det plutselig en helt annen temperatur på pressekonferansen. Video: CNN Vis mer

- Vil gjøre opprør

Så seint som forrige uke ble Trumps tidligere advokat og fikser, Michael Cohen, dømt til tre års fengsel for lovbrudd direkte knyttet til Trump.

Presidenten holder på sin side fast ved at det hele er en heksejakt, ledet av Demokratene. Onsdag forrige uke nektet også Trump for at han var bekymret for å bli stilt for riksrett.

- Jeg er ikke bekymret nei. Jeg tror folket vil gjøre opprør dersom det skulle skje, sa han i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Trumps oppfattelse av det han blant annet omtaler som en «HEKSEJAKT!», «SVINDEL!» og «FORFØLGELSE!», kom nok en gang tydelig til uttrykk søndag kveld, da presidenten tordnet i sedvanlig vis på Twitter:

«Husk, Cohen ble en tyster først etter at FBI gjorde noe som er fullstendig utenkelig og uhørt fram til heksejakten ble startet på ulovlig vis. DE BRØT SEG INN PÅ EN ADVOKATS KONTOR!»

- Bør skamme seg

Trump overser tilsynelatende at det ikke var snakk om noe innbrudd, men at FBI raidet Cohens hjem, kontor og hotellrom - hvor de beslagla store mengder dokumenter og datafiler. Noen av disse dokumenterte utbetalinger gjort til den forhenværende pornostjerna Stormy Daniels.

Alt dette skjedde også med en ransakelsesordre som var utstedt av en føderal dommer, på forespørsel fra spesialetterforsker Robert Mueller.

Tidligere FBI-sjef James Comey, som var mannen som ledet Russland-etterforskningen fram til han fikk sparken av nettopp Trump, reagerer sterkt på presidentens uttalelser.

- Dette kommer fra vår president, som lyver om den lovlige utførelsen av en ransakelsesordre godkjent av en føderal dommer. Republikanere som ikke tar et standpunkt for FBI, for rettssikkerheten og for sannheten, bør skamme seg, tvitret Comey i natt.

- Urimelig kritikk

Til tross for at Trump har tordnet høylytt de siste ukene, mener Mjelde at Trump har vært «jevnt over veldig aggressiv siden starten».

- Det skyldes at striden rundt spesialetterforskningen står dels i offentligheten, dels i rettsapparatet. Trump og Guiliani prøver å diskreditere Mueller, slik at halve USA ikke godtar rapporten, når den kommer. Og har lyktes med det, selv om kritikken mot Mueller er urimelig, i det store og hele, sier han.

Mjelde mener også Trump har god grunn til å bli mer bekymret.

-Nå er det det føderale etterforskningsavsnittet i New York, uavhengig av Mueller, som mener Trump har vært involvert i et lovbrudd. Det er landets mest respekterte etterforskere, som sitter på solide bevis før de kan anklage noen. Trump kan få trøbbel etter han går av, mener han.

- Den største faren

Selv om veien til en eventuell riksrett mot presidenten fortsatt er lang, mener Mjelde det er tegn på at veien har blitt kortere den siste tida.

- Det virker som om Mueller forbereder et argument om at Trump har hindret rettsprosessen. En slik anklage er juridisk ofte mer farlig enn det underliggende lovbruddet, sier han og legger til:

- Den største faren per nå rent juridisk er at Trump kan bli beskyldt for å ha dekket over et lovbrudd, altså dette med valgkampfinansiering. Jeg mener han ikke er i fare for å ha sparket Comey, fordi grunnlovens artikkel 2 gir ham rett til å sparke ansatte, for hvilken som helst grunn.

Mjelde viser til at det må avdekkes et alvorlig lovbrudd, før den amerikanske presidenten eventuelt kan stilles for riksrett.

- Det er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig grunn til riksrett. Kongressen må også bruke politisk skjønn her. Men det juridiske kriteriet må være oppfylt før den politiske vurderingen kommer i betraktning.

- Han blir sittende

Mjelde tror imidlertid Trump sitter trygt ut presidentperioden.

- Han vil bli sittende, med mindre Mueller legger fram noe som kan gi et tverrpolitisk flertall i Kongressen for riksrett. Han kan ikke straffeforfølges som sittende president, og han vil ikke bli felt i riksrett for et valgkampfinans-lovbrudd. Han har ekstraordinær juridisk beskyttelse som president, og jeg har ikke sett noe ennå som kan felle ham. Han kan få politisk trøbbel, men ikke juridisk, der vi står i dag, mener han.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

Dette er avdekket:

Russland-etterforskningen er komplisert, men en oversiktlig gjennomgang fra Axios viser det viktigste som foreløpig er kjent om forbindelsene mellom Russland og Trump-leiren:

 • Flere russiske tjenestemenn tok kontakt med et dusin personer veldig nært Trump. Dette omfatter blant annet Trumps sønn, hans nærmeste rådgiver, hans advokat og valgkampsjefen hans.
 • Russland tilbød valgkampassistanse. Ingen i kretsen rundt Trump varslet FBI om dette forsøket på å påvirke valget.
 • Tolv russiske etterretningsoffiserer er siktet for å ha hacket Demokratenes nasjonalkomité og systematisk offentliggjøre materiale via Wikileaks med mål om å skade Hillary Clintons valgkamp.
 • Trumps støttespillere Roger Stone og Jerome Corsi var i kontakt med Wikileaks. De to er nå under etterforskning for hvorvidt de viste om offentliggjøringen av Demokratenes e-poster før den skjedde.
 • Donald Trump junior og andre sentrale Trump-medarbeidere møtte russere sommeren 2016 etter løfter om å få skadelig informasjon om Hillary Clinton.
 • Trump forhandlet om et lukrativt eiendomsprosjekt i Moskva under presidentvalgkampen. Dette løy han om og holdt skjult fra offentligheten.
 • Amerikansk etterretning mener helt enstemmig at Russland forsøkte systematisk å påvirke det amerikanske valget.
 • Trump-medarbeidere fortsatte å prate med russiske myndigheter etter valget og før Trump ble tatt i ed. Både svigersønnen Jared Kushner og den påtroppende justisministeren Jeff Sessions unnlot først å opplyse om kontakt de hadde med russere.
 • Trumps valgkampsjef, Paul Manafort, løy om sin kontakt med Russland, ble siktet og må nå sone en fengselsstraff.
 • Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, løy om sin kontakt med russere, fikk sparken og ble siktet. Siden har han valgt å samarbeide med Muellers etterforskningsteam.
 • Trumps personlige advokat, Michael Cohen, løy om sin kontakt med russerne. Han ble siktet. Nå samarbeider han med Mueller-etterforskningen og er et nøkkelvitne mot Trump.
 • Trump selv kaller stadig etterforskningen en «heksejakt» og benekter å ha gjort noe galt.