Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump straffer russere med sanksjoner

Straffer russerne for å ha påvirket 2016-valget.

SANKSJONER: Donald Trumps administrasjon straffer nå russere for å ha forsøkt å påvirke det amerikanske valget i 2016. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix
SANKSJONER: Donald Trumps administrasjon straffer nå russere for å ha forsøkt å påvirke det amerikanske valget i 2016. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA innfører sanksjoner mot 19 russere og fem russiske organisasjoner for å ha forsøkt å påvirke presidentvalget i 2016, skriver nyhetsbyrået AP.

«Ondsinnet nettaktivitet»

Blant de 19 er også de 13 personene som allerede er siktet for å ha blandet seg i valget.

«Administrasjonen konfronterer og motvirker den ondsinnede russiske nettaktiviteten, inkludert deres forsøk på å påvirke det amerikanske valget, ødeleggende cyberangrep og innbrudd i kritisk infrastruktur», heter det i en pressemelding fra finansminister, Steven T. Mnuchin, skriver Washington Post.

«Disse målrettede sanksjonene er en del av en større innsats for å løse de pågående avskyelige angrepene som kommer fra Russland».

Sanksjonene vil i praksis si at de ikke får reise inn i USA, alle deres verdier i landet blir frosset og amerikanere, og hindre amerikanske bedrifter og privatpersoner fra å gjøre forretninger med dem.

Blant organisasjonene som nå blir utsatt for sanksjoner er den russiske sikkerhetstjenesten (FSB), og den russiske etterretningstjenesten (GRU).

- Russlands oppførsel bekymrer oss fortsatt og vi fortsetter å slå tilbake på meningsfulle måter, sier en tjenestemann til The Guardian.

13 siktet

Blant de 19 personene som nå blir sanksjonert, er også de 13 personene som allerede er siktet av spesialetterforsker Robert Mueller for sin innblanding i presidentvalget i 2016.

Ifølge siktelsen fra Mueller jobbet de 13 russerne fra tidlig i 2016 til midten av året med å «støtte valgkampen til daværende kandidat Donald J. Trump», til ulempe for Hillary Clinton.

Siktelsen peker videre ut det den kaller «byrået», også kjent som det russiske statsdrevne Internett Research Agency LLC. De førte «informasjonskrig mot USA gjennom fiktive amerikanske profiler på sosiale medier og andre internettbaserte medier».

Britiske sanksjoner

De nye sanksjonene fra USA kommer dagen etter at Storbritannia utviste 23 russiske diplomater, som et svar på giftangrepet på dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter Julia.

«Denne bruken av militær nervegass, en type utviklet av Russland, utgjør den første offensive bruken av nervegass i Europa siden andre verdenskrig», het det i en uttalelse fra Storbritannia.

Uttalelsen indikerte at USA og andre allierte støtter Storbritannias konklusjon; at det er Russland som har ansvar for giftangrepet.

Samtidig som de nye sanksjonene mot Russland kommer, anklager Trump-administrasjonen Russland for å med vilje prøve å ta seg inn i det amerikanske strømnettet.

Russerne forsøker å sabotere strømnettet med skadelig programvare, ifølge den amerikanske regjeringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!