Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump strammer grepet og lover 10 000 nye jobber for å håndheve grensene

Forskjellen på president Obama og president Trump begynner å bli tydelig. 

LOVER JOBBER: Donald Trump akter å ansette 10 000 mennesker for å håndheve sitt nye innvandringsregime. Foto: EPA/SHAWN THEW
LOVER JOBBER: Donald Trump akter å ansette 10 000 mennesker for å håndheve sitt nye innvandringsregime. Foto: EPA/SHAWN THEW Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump lover å opprette 10 000 nye stillinger for å hjelpe USA håndheve presidentens nye og strengere deportasjonspolitikk.

Det kommer fram i et sett dokumenter det amerikanske innenriksdepartementet offentligjorde tirsdag ettermiddag. Departementet sammenfatter her Trumps presidentordre på innvandrings- og deportasjonsfeltet og gjør det mulig å se helhetlig på de reelle endringene presidenten har beordret på innvandringsfeltet i løpet av sin første måned i Det hvite hus.

I tillegg til å opprette 10 000 nye stillinger innenfor toll- og innvandringsfeltet, ønsker Trump også å ta i bruk lokalt politi i uttransporteringen av ulovlige immigranter, slik at flere kan vises bort fra amerikansk jord raskere.

Ideen om å ta i bruk lokalt politi i utsendelse av mennesker med ulovlig opphold i USA - det såkalte 287g-programmet - ble kraftig nedskalert med Barack Obama i Det hvite hus, skriver New York Times. Avisa hevder også det er massiv motstand mot å ta i bruk lokalt politi til uttransporteringer, og har Trump her kan vente seg protester.

Under Obama-administrasjonen het det videre at immigranter som var dømt for «seriøse lovbrudd» skulle prioriteres i uttransporteringsbunken. Med president Trump har denne prioriteringen nå bli endret til alle innvandrere med lovbrudd på samvittigheten nå skal gis førsteprioritet. Det kommer også fram i dokumentslippet fra innenriksdepartementet i dag.

USA har per 2017 drøyt 11 millioner ulovlige innvandrere, ifølge de ferskeste beregningene. For å få vist ut så mange som mulig av disse, noe Trump lovet under valgkampen, ønsker han også å øke bruken av såkalte «expeditet removals» - hurtigutvisninger, på godt norsk.

Under Obama var regelen at slike hurtigprosesser kun skulle benyttes dersom immigranten var mindre enn 100 amerikanske miles fra grensa og bare hadde vært i USA mindre enn 14 dager. Trump har nå opphevet disse tekniske begrensningene, kan innenriksdepartementet fortelle.

Innenriksdepartementets sammenfatting av Trumps presidentordre viser at presidenten også har åpnet for en utvidet bruk av hurtigutvisning av immigranter i USA, slik at flere som kommer til landet kan vises bort raskere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling