Trump svarer etter krisemåling

Joe Biden tar ledelsen i fire sentrale delstater - men marginene er hårfine to dager før det amerikanske valget. Det mener derimot ikke president Donald Trump. Han kommer med et overraskende svar etter krisemålingen.

KOMPLISERT: Flere ganger har en presidentkandidat vunnet valget til tross for at han har færre stemmer enn motstanderen. Slik fungerer det amerikanske valgsystemet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helga i USA har vært preget av beinhard valgkamp, med opptil flere valgmøter om dagen for begge kandidater.

Joe Biden (77) fikk god drahjelp fra tidligere president Barack Obama (59), som blant annet gikk hardt ut mot president Donald Trump (74) med flammende appeller under valgmøter i Michigan. Trump kontret med valgmøter i blant annet Pennsylvania og Michinigan.

Tall fra The New York Times søndag gir Demokratenes utfordrer ledelsen i vippestatene Florida, Arizona, Pennsylvania og Wisconsin - som alle ble vunnet av Trump i 2016. Avisa viser til en meningsmåling utført i samarbeid med Siena College.

Det største forspranget har Biden i Wisconsin, hvor han ifølge undersøkelsen leder med elleve prosentpoeng. Minst er det i Florida, hvor han leder med tre prosentpoeng.

AVGJØRENDE: Kandidaten som har vunnet Florida, har vunnet hvert presidentvalg etter 1992. For Donald Trump er delstaten viktigst av alle. Dette sier velgerne hans i «vinn eller forsvinn»-delstaten. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Sterkeste vinnersjansen siden Obama

The New York Times nevner «kvinner, minoriteter, velgere i byene og forstedene, yngre, eldre, og nye velgere» som grupper hvor presidenten mister støtte i alle de fire delstatene.

Velgere som ikke stemte ved valget for fire år siden, men som allerede har stemt eller planlegger å stemme i år, støtter Biden med klar margin.

Totalt sett tyder tallene på at Biden har den sterkeste vinnersjansen siden Obama i 2008, ifølge avisa.

Knust på ny måling

En fersk nasjonal meningsmåling publisert av NBC News og Wall Street Journal viser at Joe Biden leder med ti prosentpoeng over president Trump bare dager før valget.

STORT OPPMØTE: Donald Trump under valgkampmøte i Reading, Pennsylvania søndag. Mer enn 7000 mennesker møtte opp for å få et glimt av presidenten. Foto: Eivind Bones
STORT OPPMØTE: Donald Trump under valgkampmøte i Reading, Pennsylvania søndag. Mer enn 7000 mennesker møtte opp for å få et glimt av presidenten. Foto: Eivind Bones Vis mer

Ifølge målingen får Biden støtte fra 52 prosent, mens Trump får fra 42 prosent.

I den forrige meningsmålingen fra samme medier ledet Biden med 11 prosentpoeng.

Her leder Trump

Trump ser likevel ut til å ha styrket sin posisjon i visse velgergrupper, deriblant spansktalende menn i Florida, hvor kampen om velgerne er beinhard. På det ABC News-eide statistikknettstedet FiveThirtyEight kan man lese at den siste meningsmålingen fra ABC News og Washington Post ga Trump en knapp ledelse i Florida.

Ytterligere en undersøkelse søndag, utført av Susquehanna Polling & Research Inc. og gjengitt av FiveThirtyEight, gir også Trump et knapt forsprang i vippestaten, som ble vunnet av Obama i 2008 og 2012.

En ny måling fra Des Moines Register viser også at Trump leder over Biden med 48 prosent mot 41 prosent i vippestaten Iowa.

I et snitt av målinger regnet ut av nettstedet lørdag, tar imidlertid Biden ledelsen i alle de fire delstatene, samt nasjonalt.

Ingen garantier

VIKTIG: Pennsylvania er en svært viktig vippestat i presidentvalget. Joe Bidens hjemby Scranton ble sentral for at Donald Trump vant valget i 2016, men byen er ikke stor nok for dem begge. Her står kampen om den hvite arbeiderklassen. Reporter Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Også den britiske avisa The Guardian gir Biden ledelsen i de fire vippestatene - men understreker at ingenting er sikkert, og viser til at meningsmålinger i forkant av 2016-valget ga Clinton en klar seier. Avisa tar også forbehold om at flere vippestatsmålinger underrapporterte Trump-støtte i 2016.

The Guardians tall baserer seg på et snitt av målinger i åtte vippestater fra de siste 14 dagene.

For å vinne det amerikanske presidentvalget trengs stemmene til minimum 270 valgmenn. Vinner du delstaten, får du stemmene til samtlige. Florida har 29 valgmenn.

Trump svarer

Skal vi tro hans Twitter-meldinger så virker derimot ikke presidenten selv stresset over de seineste målingene.

- Tallene våre ser VELDIG bra ut over alt. «Sleepy Joe» begynner allerede å trekke seg ut av visse stater. Radikale Venstre går nedenom og hjem, skrev presidenten på Twitter søndag etter at flere av målingene ble offentliggjort.

- Joe Biden kalte svarte ungdommer for super rovdyr. De vil aldri like ham eller stemme på ham. De stemmer på Trump, fortsetter presidenten.

OMRINGET: En av Joe Bidens kampanjebusser var på vei fra San Antonio til et valgarrangement i Austin i Texas, da den ble omringet av kjøretøy fra Trump-leiren. President Trump delte denne video fra hendelsen på Twitter, hvor han skriver «Jeg elsker Texas!». Vis mer

- Må vinne i Florida og Ohio

USA-forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) har tidligere trukket fram Florida som en av to delstater presidenten er nødt til å vinne dersom han vil bli sittende i Det ovale kontor.

- I det moderne valgkartet, fra 1996 til i dag, har aldri noen vunnet uten Florida og Ohio, sa Romarheim til Dagbladet fredag.

Kandidaten som vant Florida har vunnet hvert valg etter 1992. En republikaner har aldri blitt president uten å vinne Ohio.

- Bill Clinton vant i 1992 uten Florida, John F. Kennedy vant i 1960 uten Ohio, men utenom det, blir disse to statene i mange tilfeller et uttrykk for hele nasjonens vekting av de to kandidatene. Derfor er jeg ganske sikker på at vinner én av disse kandidatene de to statene, så vinner han valget, sa han videre.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer