Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i USA

Trump takket Anthony Weiner. Så slo Clinton hardt tilbake med Russland-anklager

Hillary Clinton ba velgerne om å ikke la seg villede og utfordret Donald Trump til å legge fram sine Russland-bindinger.

SLO TILBAKE: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton tok opp den nye e-postsaken og slo tilbake mot Donald Trump i Cincinnati i Ohio seint mandag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
SLO TILBAKE: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton tok opp den nye e-postsaken og slo tilbake mot Donald Trump i Cincinnati i Ohio seint mandag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CINCINNATI (Dagbladet): Mandag kveld gikk Hillary Clinton på scenen i storbyen Cincinnati i Ohio. Nå går de to presidentkandidatene inn i den intense siste uka av valgkampen før valgdagen 8. november.

Ifølge Realclearpolitics har Trump en ledelse på 1,5 prosentpoeng på gjennomsnittet av meningsmålingene i delstaten. Med sine 18 valgmenn er den viktige vippestaten en Trump må vinne for å nå 270 valgmenn, og eiendomsmogulen fra New York ligger for øyeblikket best an her, mens Clinton har et overtak nasjonalt på 3,1 prosentpoeng.

TALTE: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på plass i Cincinnati i Ohio. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
TALTE: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på plass i Cincinnati i Ohio. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Clinton ble møtt av et publikum på omtrent 2000 i en park ved elva Ohios bredder i sentrum av Cincinnati.

- Dette valget handler ikke om alle distraksjonene, men om våre barns framtid. Tidligere i dag var jeg ved Kent State. Jeg fortalte dem hvorfor det er viktig at alle stemmer, men jeg begynte med å fortelle dem om den nye e-postsaken. Hvorfor FBI skal blande seg inn i valget med få dager igjen er et godt spørsmål, sa hun, mens én i publikummet utbrøt «bur henne inne».

- Jeg gjorde en feil, og jeg beklager det. Jeg kommer ikke med unnskyldninger, men hvis de vil lese gjennom de nye e-postene, vær så god. De vil nå samme konklusjon som de gjorde etter at de leste gjennom e-postene mine i fjor, sa Clinton.

Like før Clintons velgermøte i Cincinnati, drev Trump valgkamp i byen Warren i delstaten Michigan.

Takket Anthony Weiner

Alle spør seg nå om de nye e-postene FBI skal granske, funnet på PC-en til den skandaliserte demokraten Anthony Weiner, vil slå negativt ut for Clinton. Weiner er gift og separert fra en av Hillary Clintons nærmeste rådgivere, Huma Abedin.

Det var tydelig at den republikanske kandidaten hadde planlagt å utnytte det nye e-postbråket rundt Hillary Clinton. Ifølge CNN håper Donald Trump at FBIs gransking skal føre til at han kan kapre demokratiske stater i presidentvalget.

Trump takket Anthony Weiner for å ha hatt konas e-poster.

- Jeg likte deg aldri, men takk så mye. Tror du Hillary Clinton nå er fornøyd med Humas tjenester? sa Trump.

Clinton slo hardt tilbake mot Trump etter gjentatte angrep denne helga.

Hillary Clinton ba FBI frislippe informasjon under sin tale i Des Moines lørdag. Video: CNN Vis mer

- Da han ble spurt om hvem han rådfører seg med på utenrikspolitikk, sa han at han ikke gjør det fordi han har - og jeg siterer - «en god hjerne». Han sier han vet mer om IS enn generalene. Det kan han ikke, sier hun til et entusiastisk publikum i Cincinnati.

Demokratenes minoritetsleder Harry Reid anklaget tidligere i dag FBI for å holde tilbake «eksplosiv informasjon om tette bånd og koordinasjon mellom Donald Trump, hans topprådgivere og den russiske regjeringen

«Offentligheten har en rett til denne informasjonen», slår Reid fast.

LIGGER BAK: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på plass i Cincinnati i Ohio. Hun ligger 2,5 prosentpoeng bak motkandidaten Donald Trump i delstaten. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
LIGGER BAK: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på plass i Cincinnati i Ohio. Hun ligger 2,5 prosentpoeng bak motkandidaten Donald Trump i delstaten. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Clinton gikk langt i å gjenta Reids anklager.

- To av Trumps rådgivere etterforskes visstnok nå for bindinger til Putin og Putins allierte. La oss ikke distrahere i dette valget. Trump har vist seg å være fullstending upassende temperamentsmessig og ukvalifisert, sier hun.

- Trump burde umiddelbart legge fram alle sine bånd til Russland, sier Clinton til folket i Ohio-byen.

Trump hyllet FBI

Mens Clinton og Demokratene nå raser mot Comey, brukte Trump anledningen til å hylle ham i Warren, Michigan.

Delstaten har ikke valgt en republikaner i presidentvalget siden 1988. Og selv om Trump på snittet av målingene ligger hele sju poeng bak Clinton, bruker han nå krefter på delstaten i Midvesten.

Han hyllet FBI-sjef James Comey for å ha opplyst om e-postene i et brev til kongressen, og kalte de nye e-postene for «fullstendig knusende for Clinton-kampanjen». Samtidig har Clinton-kampanjen og demokrater rast mot FBI-sjefens avgjørelse. De mener han har opptrådt partisk, og fryktet brevet kan ha stor innvirkning så kort tid før valget.

KAOTISK: Lar velgerne seg påvirke av alle de politiske skandalene? Vi spurte køen utenfor stemmelokalene i Charlotte i Nord-Carolina. Video: Trym Mogen og Øistein Nourm Monsen/Dagbladet Vis mer

Videre omtalte han WikiLeaks som et skattekammer, og mener de peker på at e-postene tyder på samarbeid mellom mediene og Clinton-kampanjen. Han mener Clinton bare har seg selv å takke for e-postbråket.

- Hvordan kan hun styre dette landet hvis hun ikke engang kan styre sine egne e-postkontoer, sa Trump.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!