UTTALEFEIL: Den amerikanske presidenten, Donald Trump, hadde en lunsj med flere afrikanske ledere. I talen sin snakker Trump om et afrikansk land som ikke finnes. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Trump takket og hyllet «Nambia» foran afrikanske ledere. Det er bare ett problem

Hyllet helsesystem i et land som ikke finnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mente han Namibia, Zambia eller Gambia?

Det er ikke lett å si, for da Donald Trump holdt en lunsj med afrikanske ledere som var samlet i New York i går, refererte han to ganger til det ikke-eksisterende landet «Nambia».

Se hele opptrinnet i videovinduet øverst!

Ebola-utbruddet

Hendelsen skjedde under FNs hovedforsamling i New York i går, og Trump snakket med lederne om kontinentets bekjempelse av ebola-utbruddet som drepte tusenvis i Afrika mellom 2014 og 2016.

- I Guinea og Nigeria kjempet dere mot et forferdelig ebola-utbrudd. Nambias (sic!) helsesystem er i økende grad selvforsynt, sa presidenten i talen til lederne.

Også under innledningen av lunsjen, da Trump skulle takke landene for deltakelsen, refererte han til ikke-eksisterende Nambia.

- Jeg er beæret over å være vertskap for denne lunsjen, og å få selskap av lederne av Elfenbenskysten, Etiopia, Ghana, Guinea, Nambia (sic!)..., sa Trump helt i innledningen da han ramset opp deltakerlandene på lunsjen.

Det hvite hus-presisering

Ingenting tyder på at Trump faktisk mente å takke Nambia. I transkripsjonen av talen fra Det hvite hus, heter det at «Namibias (!) helsesystem er i økende grad selvforsynt».

Namibia, som grenser til Angola, Botswana, Zambia og Sør-Afrika helt sørvest på kontinentet, klarte å unngå ebola-utbruddet i 2015. De maktet de ved å forsterke helsesystemet og behandle plutselige sykdomstilfeller, skriver CNN.

I tillegg til å diskutere ebola-utbruddet, hyllet også Trump Afrikas potensial for økonomisk vekst.

- Jeg gratulerer dere

- Jeg har så mange venner som drar til deres land og prøver å bli rike. Jeg gratulerer dere. De bruker masse penger. Men dere har et enormt forretningspotensial og en rekke forskjellige markeder. For amerikanske selskaper begynner det virkelig å bli et sted de må reise og de har lyst til å reise, sa USAs president.

Namibia, med sine 2,5 millioner innbyggere, er en av verdens største produsenter av det radioaktive grunnstoffet uran.

Ikke overraskende var Twitter-brukere raskt ute med å latterliggjøre Trump og komme med alternative forklaringer på hva han virkelig mente med Nambia: