Trump-talen som begrunner klimanekten full av usannheter

Da USAs president argumenterte for å trekke seg ut av Paris-avtalen, lente han seg på halvsannheter, usannheter og omstridt statistikk.

UT AV PARISAVTALEN: Trump annonserte at USA vil droppe Parisavtalen, en av de viktigste klimaavtalene mellom verdens nasjoner. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
UT AV PARISAVTALEN: Trump annonserte at USA vil droppe Parisavtalen, en av de viktigste klimaavtalene mellom verdens nasjoner. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var kanskje Washington D.C.s dårligst bevarte hemmelighet, men torsdag gjorde USAs president Donald Trump det offisielt:

USA trekker seg ut av den såkalte Paris-avtalen, en avtale mellom nær sagt alle verdens land om å redusere sine utslipp kraftig.

Fra hagen utenfor Det hvite hus begrunnet Trump Paris-exiten i en tale. Den inneholdt en rekke halvsannheter, usannheter og omstridt statistikk, ifølge amerikanske faktasjekkere.

Kunne ha endret målsetninger

- Vi trekker oss ut, men vi vil starte å forhandle og se om vi kan få laget en avtale som er rettferdig, sa Trump blant annet om hvorfor han ville trekke USA - en av verdens største forurensere - ut av klimaavtalen.

Faktasjekkerne i Washington Post kaller dette utsagnet «forunderlig». Hvert land som er med i Paris-avtalen, har nemlig satt sine egne mål. Trump kunne derfor ha endret USAs målsetninger som hans forgjenger Barack Obama satte. Det er teknisk sett tillatt, ifølge Washington Post.

Det som er uhyre usannsynlig er at andre land med i avtalen vil være villig til å reforhandle avtalen, slik Trump ga til uttrykk for at han ville.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer