Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Trump-tall overrasker

I det lengste nektet han for at pandemien ville bli et problem for USA. Denne uka hevdet Donald Trump at han forutså pandemien for lenge siden.

SKIFTET: På en pressekonferanse mandag 23. mars hadde president Trumps holdning til coronapandemien endret seg. Video: CNN Vis mer

I slutten av januar sa president Donald Trump at USA hadde alt under kontroll.

I februar sa han at coronaviruset kunne komme til å gå vekk av seg selv i april - på grunn av varmen.

9. mars anklaget han mediene og Demokratene for å piske opp coronasituasjonen. Fire dager seinere erklærte han selv nasjonal krise i USA.

Denne uka hevdet Trump at han «følte» at coronakrisa var en pandemi lenge før det ble erklært en pandemi av verdens helsemyndigheter.

Seint mandag kveld holdt Trump en pressebrief i Det hvite hus som varte i to timer. Der sa presidenten blant annet at situasjonen antakelig ikke vil være den samme om tre til fire måneder.

- USA skal snart åpnes igjen. Det vil skje mye raskere enn tre til fire måneder, som er blitt spådd tidligere. Vi skal ikke la kuren ramme hardere enn problemet, sa presidenten.

RENSLIGHET: På spørsmål om håndvask, svarer Trump sedvanlig at han vasker mer enn mange andre. Video: AP. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Overrasket ekspert

At Trump - verdens mektigste mann - snur kappa etter vinden, er ingen nyhet.

At han i disse tider går oppover på meningsmålingene i USA overrasker likevel USA-kjenner Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) en del av Forsvarets høgskole (FHS).

I tillegg til å forske på USA har Romarheim også beredskap, krisehåndtering og strategisk kommunikasjon som sine spesialfelt.

Trumps kommunikasjon den siste tida har vært langt fra det forskningen tilsier er god krisekommunikasjon.

- Jeg finner det litt overraskende at et presidentskap som postulerer at alternative fakta finnes, ikke smeller hardere i veggen i møte med en dødelig pandemi han har snakket ned, sier Romarheim.

Et svar kan ligge i hva slags forventninger det amerikanske folk har til Trump, mener forskeren.

- Det nærmeste et slags svar jeg kommer, er at amerikanske kanskje forstår hva slags president de har i Trump. Tydelig krisekommunikasjon er det USA hadde trengt nå, men kanskje amerikanere flest bare har akseptert at Trump ikke er den presidenten, sier Romarheim.

Det igjen mener han er et eksempel på at Trump kan si - og komme unna med - langt mer enn tilnærmet alle andre politikere i USA.

Tre grep

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Universitetet i Bergen (UiB) og Norce forskningssenter, gir følgende korte vurdering av Trumps krisehåndtering så langt:

- En skal som kjent ikke nøle når Roma brenner. Trump gjorde det. Han utøver nå et mye klarere, men ujevnt lederskap. Hans respons har vært ustødig, men ikke håpløs.

Mjelde beskriver Trumps håndtering som «både proaktiv og dels inkompetent».

- Han initierte flyforbudene, men har ikke full oversikt og vet ikke hvordan statsapparatet fungerer. Derfor ser vi at han støtter seg på visepresidenten, finansministeren og guvernørene, som har den kompetansen.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

Han mener en amerikansk president må gjøre tre ting i en krise som denne:

  • Sette i sving et krisehåndteringsteam.
  • Berolige og skape felles kriseforståelse i landet.
  • Koordinere en global respons.

- Teamet ledes av visepresident Mike Pence og fungerer nå greit. Trump kommuniserer mer tydelig, om enn ustødig, men vi ser ingen global respons, sier Mjelde.

Han mener likevel Trump har et kommunikasjonsproblem.

- Det er at han er intellektuelt passiv og derfor mangler full oversikt. Som salgs- og showmann gir han alltid et rosenrødt bilde av situasjonen, sier Mjelde.

DRAR PÅ SKIFERIE: Flere svensker trosser faren for coronasmitte, og reiser på skiferie. Video: Expressen Vis mer

Millioner, ikke mennesker

For å forstå Trumps kommunikasjon, må man forstå til hvem den er rettet mot, mener IFS-forsker Romarheim.

- Trumps uttalelser gir ofte mer mening hvis du tenker at han snakker til de økonomiske markedene snarere enn menneskene som rammes, sier Romarheim.

Det kan forklare Trumps vilje til å forsøke å underspille faren ved coronakrisa tidligere i vinter.

Nå som pandemien for alvor har slått ut i USA, har retorikken til Trump endret seg.

- Trump har skiftet retorisk linje, og blitt en krisehåndterer, sier Romarheim.

Han legger til følgende:

- I krisesituasjoner er det enormt viktig at det ledes, og middels ledelse er utrolig mye bedre enn ingen ledelse. Dette er ikke det perfektes kunst, men en øvelse å stå i kaotiske situasjoner og samtidig finne en eller annen farbar vei ut av ulende, sier IFS-forskeren.

FORTVILT: Intensivsykepleier Dawn Billbrough kommer med en klar beskjed til folket. Video: Dawn Billbrough via Storyful Vis mer

- Vil ha John Wayne

I desentraliserte USA er det i tillegg vanskeligere for en president å lede hele nasjonen effektivt fra Det hvite hus, enn det er for mindre land, for eksempel Norge, mener begge forskerne.

- Vi vet at i kriser så vil folk ha en John Wayne-type som tar styringa, men i USAs føderale system er presidenten en tilrettelegger, ikke en diktator, sier UiB-forsker Mjelde.

Derfor har enkelte delstater og ikke det føderale systemet utmerket seg i den pågående krisa, mener forskerne.

- Delstatene New York og California ligger foran det føderale i sine krisetiltak. Man kommer ikke i mål uten at det føderale gjør sitt, men aktørene på lokalt- og delstatsnivå spiller også en stor rolle, sier IFS-forsker Romarheim.

Så langt har 43 677 personer blitt bekreftet smittet med coronaviruset i USA. 552 personer har mistet livet.

Hele Norges coronakart