TALTE: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til FNs hovedforsamling. Under innledningen fikk han en uventet reaksjon fra publikummet. Video: AP Vis mer

President Donald Trump

Trump talte i FN: - Vi er sterkere, tryggere og rikere

USAs president Donald Trump talte og vekket latter i FNs hovedforsamling i New York.

- På mindre enn to år har min administrasjon oppnådd mer enn noen annen administrasjon i amerikansk historie, startet Trump til høy latter fra salen i FNs hovedforsamling i ettermiddag.

- Jeg ventet ikke den reaksjonen, sa Trump, smilende.

Deretter fortalte presidenten FNs hovedforsamling om hvor bra det går med USA nå.

- USA er sterkere, tryggere og rikere nå enn da vi startet for to år siden. Vi står opp for USA, og vi står opp for verden, sier Trump.

Kjøreplanen under ettermiddagens møte i FNs hovedforsamling måtte endres fordi Trump var forsinket til FN-bygget bare noen få kvartaler fra Trump Tower der han overnattet.

Skryter videre

Donald Trump skrøt at møtet han hadde med Nord-Koreas diktator Kim jong-in i Singapore i juni, og skrøt av Sør-Koreas president for at nord og sør har nærmet seg hverandre.

Presidenten takket lederne i Kina, Japan og Sør-Korea for støtten i arbeidet med å få i stand en nedrustningsavtale med Nord-Korea.

- Nord-Korea har gjort et nytt og modig framstøt for fred. Jeg møtte Kim Jong-un i Singapore der vi hadde produktive møter. Vi er enige om at det er i begge lands interesser å jobbe for full atomnedrustning på Koreahalvøya, sier den amerikanske presidenten og fortsetter:

- Vi har oppnådd resultater ingen kunne ha trodd for kort tid siden, sa han og nevnte våpen som rustes ned, gisler som har blitt løslatt, levninger av amerikanere som falt på koreansk jord, som har blitt returnert tilbake for å bli gravlagt i amerikansk jord, sier Trump, ifølge NTB.

Angriper Iran

- Jeg vil takke Kim for hans mot og de skritt han har tatt. Men mye gjenstår, og sanksjonene vil bestå fram til nedrustningen er fullført, understreker Trump.

Trump fortsatte med å skryte av hvordan IS er kneblet i Syria, før han tok et knallhardt oppgjør med Iran som han mener «sprer død og ødeleggelse i regionen».

- Vi ber alle land om å isolere Irans regime. Landets ledere plyndrer Irans ressurser. Det er et korrupt diktatur som ikke respekterer landegrenser. Irans naboer betaler dyrt, sier Trump.

Deretter forsvarte presidenten USAs beslutning om å trekke seg fra iranavtalen, og understreket at USA støtter det iranske folket.

- Iranavtalen førte til at landets militærbudsjett økte med 40 prosent.

Vil ikke møte Iran

Tidligere har president Donald Trump sagt at han ikke har noen planer om å møte Irans president Hassan Rouhani selv om de begge er til stede på FNs hovedforsamling. Det skrev NTB tidligere i dag.

- Til tross for forespørsler så har jeg ingen planer om å møte Irans president Hassan Rouhani. Kanskje en gang i framtiden. Jeg er sikker på at han er en absolutt vidunderlig mann, skriver Trump på Twitter tirsdag, ifølge Aftenposten..

PÅ PLASS: Statsminister Erna Solberg ventet på at Trump skal innta talerstolen. Foto: Statsministerens kontor
PÅ PLASS: Statsminister Erna Solberg ventet på at Trump skal innta talerstolen. Foto: Statsministerens kontor Vis mer