Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump i Saudi-Arabia

Trump talte til muslimske ledere: - Jag terroristene ut. Jag dem ut av samfunnet. Jag dem ut av landet. Jag dem ut av verden

Mener kampen mot terror er en «kamp mot det gode og det onde».

TALER: President Donald Trump talte til lederne av mer enn 50 muslimske land i Riyadh søndag ettermiddag. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nasjonene i Midtøsten må bestemme seg for hva slags framtid de ønsker, og hva slags framtid barna deres skal ha. Jag terroristene ut. Jag dem ut av samfunnet. Jag dem ut av landet. Jag dem ut av verden.

Det sa Donald Trump under et arabisk-islamsk-amerikansk toppmøte i Riyadh i Saudi-Arabia søndag ettermiddag.

President Trump henvende seg til lederne av mer enn 50 muslimske land. Tema var presidentens «håp for en fredelig visjon for islam».

Strakte ut hånden

Under talen strakte han ut en hånd til muslimske land og sa at USA er villig vil å delta i kampen mot terror.

- Jeg er ikke her for å fortelle hvordan folk skal leve, hvordan folk skal være eller hva de skal gjøre. Dette er ikke et slag mellom ulike trosretninger, sekter eller sivilisasjoner, sa han.

Trump sa også at muslimske land må ta noe av byrden for terrorangrepene som man har sett flere steder i verden de siste åra, og viste til at de aller fleste terroristene var fra muslimske land.

Presidenten fortalte under talen at alle landene som var til stede i rommet, skal ha signert en avtale om å stanse finansieringen av terror.

- Terror truer verden. Terrorister tilber ikke Gud. De tilber døden. Fortsetter det sånn, vil verden bli mer preget av død og lidelse. Det finnes ingen grenser for hvor god framtid vi kan skape for våre borgere. Se for dere hva framtiden vil bringe: Ny forskning, ny kunst, nye jobber, mer industri og nye byer bygd på ruinene, sa presidenten.

På reise

Søndagstalen, midtpunktet under hans todagersbesøk i Saudi-Arabia, vil markere Trumps første forsøk på å nå ut til 1,6 milliarder muslimer over hele verden.

Ifølge et utkast fra talen som AP News har fått tilgang til, skal Trump oppfordre arabiske ledere til å «drive ut terrorister fra deres tilbedelsessteder».

CNN meldte på forhånd av talen at Trump skal tydeliggjøre at USA ikke er i krig mot islam, men vil istedet definere kampen mot terroristgrupper som en «kamp mellom det onde og det gode».

Dette nevnte altså presidenten under talen.

Presidenten fortalte at arabisk-islamsk-amerikansk toppmøte var starten på begynnelsen.

- Dette er starten på fred i Midtøsten og kanskje starten på fred over hele verden. Framtida sikres gjennom fred, sa Trump.

Med et avbrekk fra den islamofobiske retorikken han har brukt tidligere, talte Trump i dag tale mot den militante, politiske ideologien til «islamsk ekstremisme».

FØRSTE TUR: Donald Trump har landet i Saudi-Arabia på sin første utenlandsreise som USAs president. Video: CNN Vis mer

Tatt imot med entusiasme
Avisa New York Times skriver at Trump blir tatt imot med en entusiasme som er uvanlig å se i Saudi-Arabia.

Samtidig er hovedstaden fylt opp med store plakater av president Trump og kong Salman side om side. Langs veiene flagrer amerikanske og saudiarabiske flagg.

Utenlandsturen, som ble innledet i Saudi-Arabia - går videre til Israel, Palestina, Vatikanet, NATO-toppmøtet i Belgia og G7-møtet i Italia.