Trump tapte: - Ingen tvil

Med Georgia tar Joe Biden en klar seier over Donald Trump. - Trump kan ikke snu dette, sier USA-ekspert.

TAPTE VALGET: Donald Trump tapte presidentkampen til Joe Biden. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
TAPTE VALGET: Donald Trump tapte presidentkampen til Joe Biden. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Flere amerikanske medier meldte fredag kveld at Demokratenes Joe Biden vinner omtellingen i Georgia - som gir ham 306 valgmenn.

USAs sittende president Donald Trump, som vinner Nord-Carolina, har på sin side 232 valgmenn.

- Det er snudd på hodet fra 2016. Biden vinner overlegent på valgmenn og vinner «popular vote» med nesten seks millioner stemmer. Det er en klar seier, sier USA-ekspert Eirik Løkke, rådgiver i Civita, til Dagbladet.

Løkke viser også til at slaget om Senatet står i Georgia.

- Det hersker ingen tvil. Vi har blitt litt lurt av narrativet her. Hadde dette kommet inn valgnatta, hadde det framstått klarere enn det har gjort. Når opptellingen ble som den ble - med poststemmene til slutt - fikk man inntrykk av at valget var jevnere enn det var, sier han.

USA-EKSPERT: Eirik Løkke er rådgiver i Civita. Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no
USA-EKSPERT: Eirik Løkke er rådgiver i Civita. Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no Vis mer

- Kan ikke snu dette

- Er det ekstra ille for han at tapet er så stort?

- Ja, han liker ikke å tape i det hele tatt. Dette er ikke godt for selvbildet hans. I tillegg har han snakket ned Biden, som ikke gjør dette bra for ham.

Til tross for gjentatte påstander om valgfusk og svindel, kan ikke Trump vinne dette valget, ifølge eksperten.

- Trump kan ikke snu dette. Ingen tror det. Han kommer med ville konspirasjonsteorier. Spørsmålet er hvor mye Trump skal undergrave demokratiet på veien. Han fortsetter å spre konspirasjoner, påstå at det er svindel og juks, i beste autoritære stil. I realiteten er det et statskupp han prøver på.

Løkke understreker at det er påstandene om valgjuks og svindel han mener er en form for statskupp - og ikke at Trump ber om omtelling og forfølger rettslige prosesser.

- På valgdagen ba han om stans i opptellingen av stemmer. Det er spinnvilt. Han er en svært unormal president. Vi har ikke sett liknende i moderne tid.

- Autoritær leder

Det finnes ingen beviser for at det er begått valgfusk eller svindel under valget. Fordi disse påstandene er kommet, og ettergått, er valget et av de sikreste i USAs historie, mener eksperten.

- Han vil ikke komme noen vei med dette. Han forsøker å få domstolene til å nekte å sertifisere valget. Men de har ikke klart å påpeke feil i søksmålene.

VANT: Trump-kampanjen har vunnet et søksmål i Pennsylvania. Slik påvirker det valget i USA. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Vegard Kvaale / Dagbladet TV. Vis mer

Løkke mener det Trump driver med er PR.

- Det er ingen juridisk sak. Måten han holder på gjør at mange av velgerne hans er overbevist om at valget er stjålet. Det gjør det vanskeligere å bygge et demokrati for framtida.

- USA kaller seg et fyrtårn for demokratiet. Trump er en gavepakke til autoritære ledere.

- Hva vil dette bety for hans ettermæle som president?

- Han vil huskes som en president som ikke respekterte demokratiet. Han vil ødelegge mye. Mange vil nok huske ham som den verste presidenten i USAs historie. En autoritær personlighet i et liberalt demokrati.

Biden ble utropt som vinner av presidentvalget av tallfirmaet Decision Desk HQ, som under valget har hentet tall på vegne av Dagbladet, allerede 6. november, tre dager etter valgnatta. En dag seinere, 7. november, kom de amerikanske tungvekterne CNN, Fox News, NBC og AP etter og også formelt utropte demokraten som vinner.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer