AVSLUTTES: USAs president Donald Trump forteller at han gjenåpner offentlig sektor i USA i tre uker, for å forhandle videre med Kongressen om milliarder til Mexico-mur Han benytter også anledningen til å skryte av verdens murer. Video: AP Vis mer

«Trump tapte. Punktum»

Fredag ble det besluttet at USA vil gjenåpne offentlig sektor i tre uker. Avtalen omtales som Trumps «største taktiske nederlag» som president.

På plenen utenfor Det hvite hus kunngjorde president Trump fredag kveld at han går med på å midlertidig gjenåpning av offentlig sektor i USA, selv om han ikke har fått gjennomslag for finansiering av grensemuren.

I 35 dager har USA befunnet seg i en såkalt «shutdown», etter at Kongressen og Trump ikke klarte å bli enige om en finansieringsplan for statsbudsjettet.

Situasjonen har blant annet ført til at omtrent 800 000 statsansatte ikke har fått lønn siden 22. desember. Dette vil de nå få etterbetalt.

Den midlertidige budsjettavtalen, som ble enstemmig vedtatt av Senatet og Representantenes hus, varer fram til 15. februar. Avtalen innebærer ikke at Trump får de 50 milliardene han krever for å bygge en mur på grensa til Mexico, men at partene skal forhandle om styrket grensekontroll.

- Dersom vi ikke får en god avtale med Kongressen, kommer regjeringen enten til å stenge ned igjen 15. februar, eller så kommer jeg til å bruke min grunnlovsfestede makt til å håndtere krisen, sa Trump under fredagens pressekonferanse.

«Trump tapte»

Washington Posts politiske kommentator, Jennifer Rubin, er ikke nådig i sin dom over Trump. I en kommentar med tittelen «Trump tapte. Punktum» omtaler hun nedstengningen som både ondsinnet og meningsløs.

Toppdemokrat og flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, tildeles derimot seieren av kommentatoren.

«Nå får Pelosi det som hun vil. Trump har tapt. Avtalen vil føre til gjenåpning av offentlig sektor i tre uker for å la en komité forhandle om spørsmål angående grensesikkerhet - men ikke en mur», skriver Rubin.

- Skammelig

Også CNNs nyhetsanker Brooke Baldwin hadde mye på hjertet etter at det ble kjent at partene var kommet til en midlertidig løsning.

- 35 dager med myndighetsansatte som har rasjonert astmamedisin for sine barn, sovet i biler, kjørt Uber på kveldene for å få endene til å møtes, og likevel får ikke denne mannen et øre til muren sin. 35 dager … og folk applauderer ham. Denne mannen stengte ned offentlig sektor på egen hånd. Det er skammelig.

CNNs Washington-korrespondent, Jim Acosta, - som for øvrig er kjent for å ha blitt kastet ut av en av presidentens pressekonferanser - var heller ikke nådig i omtalen av Trump.

- Det er som tatt ut fra Alice i eventyrland. Å se Det hvite hus og folk på innsida av Det hvite hus applaudere presidenten midt i en av hans største taktiske nederlag, sa han under en paneldiskusjon sendt på CNN.

Økt press

I opptakten til fredagens gjenåpning øket presset på Trump ved at New York-flyplassen Laguardia ble stengt som en følge av at flygeledere, som ikke hadde fått lønn på flere uker, begynte å sykmelde seg.

Også FBI-sjef, Christopher Wray, bidro til at presset økte ved å adressere situasjonen i en uttalelse til ansatte i byrået.

- Så sint har jeg ikke vært på lang, lang tid. Å tvinge noen til å bli værende hjemme når de ikke har lyst til det, og tvinge andre til å møte opp uten å få betaling for det, er overveldende, korttenkt og urettferdig, uttalte Wray.

- Midlertidig tap

- Trump følte presset akutt nå, og ga seg derfor på midlertidig tap.

Det sier USA-ekspert Hilmar Mjelde til Dagbladet, og kaller dette utfallet for «1-0 til Pelosi og Demokratene».

Mjelde tror ikke den amerikanske presidenten kommer til å gi seg på tap, og påpeker at press har virket skjerpende på ham tidligere i livet.

- Hvis Trump gir seg på tap, vil hans evne til å forhandle i framtida være alvorlig svekket. Opposisjonen vil konkludere med at Trump er veik og mangler stamina som forhandler.

Mister oppslutning

Den siste månedens shutdown har rammet Trumps popularitet, ifølge en måling utført av ABC News.

53 prosent av de spurte i målingen gir Trump skylden for nedstengningen, og 60 prosent er misfornøyd med presidentens innsats for å løse budsjettstriden.

37 prosent av de spurte mener nå at Trump gjør en generelt god jobb som president, mot 41 prosent i oktober. Blant kvinner er det bare 27 prosent som mener at Trump er en god president, viser målingen.