FORNØYD PRESIDENT: Donald Trump sa i et radiointervju at han og hans endringer var årsaken til at IS ble beseiret i Raqqa. Video: CNN Vis mer

Krigen i Syria:

Trump tar æren for seieren over IS

- IS var ikke på flukt før, for da var det ikke Trump som var president, sier Trump selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kom meldingene om at IS-hovedstaden Raqqa hadde falt, etter en langvarig offensiv med både amerikanskstøttede bakkestyrker og vedvarende luftangrep.

Angrepene skal ha kostet minst 3 250 mennesker livet, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

JUBEL OG GLEDE: USA-støttede syrere har tatt over IS sitt hovedsete Raqqa. Video: Scanpix/Cnn Vis mer Vis mer

Den USA-støttede alliansen Syriske demokratiske styrker har nå erobret IS og tatt kontroll over byen.

Seieren ble erklært tirsdag etter over fire måneder med kamper mot IS i Raqqa, en by som ligger nord i Syria og som har vært IS' hovedsete siden 2014.

Trump tar æren

Selv er USAs president, Donald Trump ikke i tvil om hvem sin fortjeneste det er at IS er drevet ut av Raqqa. Under et intervju med radiokanalen WMAL i går tok han selv litt av æren.

- IS var ikke på flukt før, for da var det ikke Trump som var president, uttalte Trump i programmet, og begrunner det hele med at han har forandret militæret totalt.

Selv om IS er ute av Raqqa, betyr det ikke nødvendigvis at innbyggerne trygt kan vende hjem.

- Raqqa er fullstendig ødelagt av krigshandlingene, sier UiO-professor Nils A. Butenschøn.

Et maktvakum

Han forklarer at det sentrale nå er hvem som tar den fysiske kontrollen over området.

- Situasjonen nord i Irak og Syria nå er veldig spent. På en måte er det skapt et maktvakuum og situasjonen er veldig uavklart. Samtidig blir det avgjørende hvordan land som Tyrkia og USA forholder seg til situasjonen, sier Butenschøn.

Han fortsetter:

- Kommer USA til å trekke seg ut? De har investert mye i erobringen av Raqqa og vil trolig også investere mye i utviklingen i området.

Store sivile tap

Mandag kveld ble det opplyst at det var rundt 300 IS-krigere igjen i Raqqa og at SDF da hadde kontroll over rundt 90 prosent av den syriske byen.

Ifølge BBC har mer enn 3000 sivile flyktet fra byen de siste dagene.

Amerikanske kampfly har bombet vei for opprørerne, slik de også gjorde da de irakiske byene Ramadi, Mosul og Hawija ble gjenerobret. De sivile tapene er store, og situasjonen for de anslagsvis 15 000 sivile som har vært fanget i kamphandlingene i Raqqa, er ifølge FN kritisk.

Usikkerheten er ikke over for byens innbyggere. Nå som IS er ute av byen kan nye konflikter blusse opp.

- Forholdet mellom Tyrkia og kurderne blir viktig. Samtidig ble det spennende å se hva Assad-regimet vil gjøre. Det er jo dem som har det folkrettslige styre over området. Men det er flere land med interesser her, sier Butenschøn.

Som eksempel nevner han Iran, Saudi-Arabia, USA, Russland og Tyrkia.

I krigen for IS

Uansett hva som skjer framover, understreker Butenschøn at tapet av Raqqa er et stort nederlag for IS.

- IS må endre sine formål nå som de ikke lenger har en faktisk stat. De må kanskje revurdere hele strategien. De har betydelig kompetanse og masse folk som vil gå i krigen for dem. Men hvor og hvordan dette vil skje, det vet jeg ikke, sier han og fortsetter:

- Det er uansett sivilbefolkningen som er offeret og de blir ofte glemt.