Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump tar på seg ære for fredsavtale. Nå er mye opp til ham

Ekspertene mener det nå er opp til Donald Trump om Nord- og Sør-Korea skal oppnå målet om atomvåpennedrustning.

SKAL MØTES: Etter dagens avtale mellom Nord- og Sør-Korea, skal Nord-Koreas diktator Kim Jong-un også møte USAs president Donald Trump til toppmøte. Der kan mye av landets atomframtid bli avgjort. Foto: AFP PHOTO / KCNA /NTB Scanpix
SKAL MØTES: Etter dagens avtale mellom Nord- og Sør-Korea, skal Nord-Koreas diktator Kim Jong-un også møte USAs president Donald Trump til toppmøte. Der kan mye av landets atomframtid bli avgjort. Foto: AFP PHOTO / KCNA /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord- og Sør-Korea signerte i dag en erklæring om at begge landene skal arbeide for en fredsavtale mellom landene som endelig skal avslutte Koreakrigen formelt etter 68 år.

I tillegg erklærte de at de vil jobbe for full atomvåpennedrustning på Korea-halvøya.

Det var klapping klemming og jubling fra Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in da erklæringen ble signert i grensebyen Panmunjom i Sør-Korea.

Det var en historisk avtale på alle mulige måter, da Kim Jong-un også ble den første nordkoreanske statsleder på andre siden av grensa siden 1953.

Trump-nøkkelen

På den andre siden av Stillehavet sitter USAs president Donald Trump og forbereder sitt eget toppmøte med diktatoren av pariastaten. Toppmøtet skal foregå i løpet av de nærmeste ukene, og eksperter er nå meget spent på hva Trump kommer til å foreta seg.

Det er nemlig han som kan sitte med nøkkelen på om Korea-halvøya vil oppleve reell fred eller ikke.

Det aller viktigste blir samtalene Trump og Kim kommer til å ha og sistnevntes atomprogram. Kim ønsker at USA trekker tilbake de 28 500 soldatene utplassert i Sør-Korea som betingelse, noe som virker usannsynlig.

Derimot kan erklæringen om et atomfritt Korea mellom nord og sør være drahjelp før Trump-toppmøtet. Presidenten uttrykker i hvert fall begeistring.

Tar på seg ære

- Etter er heftig år med rakettoppskytninger og atomtester, finner et historisk møte mellom Nord- og Sør-Korea sted. Bra saker skjer, men bare tida vil vise, innledet Trump i en Twitter-melding, før han fortsatte:

- KOREAKRIGEN NÆRMER SEG SLUTTEN! USA, og alle landets fantastiske mennesker, burde være veldig stolte av det som nå skjer i Korea, skriver Trump.

Og om det skulle være tvil om at Trump delvis tar på seg æren for den nye erklæringen, vil hans siste beskjed fjerne den tvilen.

- Ikke glem den enorme hjelpen min gode venn president Xi av Kina har gitt USA, spesielt ved grensa til Nord-Korea. Uten ham ville det vært en mye lengre og tøffere prosess, skriver han.

- Kan gjøre verden tryggere

Erklæringen sier lite konkret om hvordan nedrustning skal skje, og de to landene har etter tidligere toppmøter uttrykt at de ønsker nedrustning uten at det har skjedd. Den ballen ligger nå hos Trump, mener flere eksperter som Dagbladet har snakket med.

- USA kan sikkert bruke momentum til å gjøre verden til et tryggere sted og bidra til at Koreahalvøya blir avmilitarisert, sier Vladimir Tikhonov, Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

Tikhonov sier Donald Trump er kaotisk og uforutsigbar og at det er vanskelig å spå hva han vil komme til å gjøre. Han tror likevel at Trump kan komme til å akseptere å møte Korea på halvveien.

- Hans største fiende er Kina. Han kan derfor ønske å trekke Nord-Korea nærmere USA. Han har rådgivere og militære som er interessert i det, sier Tikhonov.

Trumps velsignelse

Direktør ved Nordisk institutt for Asiastudier, Geir Helgesen, mener også USA blir viktig.

- Sør-Korea ser på nord som den aggressive parten som truer omverden. Nord-Korea legger stor vekt på militærøvelsene USA og Sør-Korea kjører like utenfor landet. De har sett på Sør-Korea som en lakei under amerikansk overkommando. Om nord og sør heller kan snakke sammen om felles prosjekter, er det en kjempestor og kolossal endring, sier han.

Trump sa før toppmøtet at Kim Jong-un og Moon Jae-in hadde hans velsignelse.

- Jeg forestiller meg at han også vil ta litt æren for at Nord- og Sør-Korea snakker sammen. Nord-Korea har i samtaler med USA tidligere forsøkt å endre våpenhvile til fredsavtale, mens USA har sagt nei og krevd mye.

TALTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklærte i dag slutt på Koreakrigen. Krigshandlingene ble avsluttet i 1953, men det har aldri blitt erklært formelt fred - inntil nå. Video: CNN Vis mer

- Men fordi Trump har sagt at de aksepterer disse samtalene, er det større mulighet for at han vil akseptere avtalen som kommer mellom nord og sør. Hvis USA nå kommer med omfattende nye krav, så risikerer vi at samtalene bryter sammen før de egentlig kommer i gang, sier Helgesen.

Verden venter

Samtidig viser de fleste verdensledere foreløpig moderasjon, og mener vi må se handling fra Nord-Korea før eventuelle sanksjoner oppheves. Nord-Korea lider under en meget svak økonomi, og selv deres viktigste partner Kina har begynt å håndheve internasjonale sanksjoner mot landet.

Seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard, tror Trump kan få noe positivt ut av dagens avtale.

- Denne presidenten vil ta æren for det meste som går bra. Slik har han holdt på lenge. Det gode med det er at han selv er overbevist om at han har bidratt med noe han kan være stolt av. Det kan få ham til å gå i samme retning, sier Lodgaard til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media