Trump tar på seg ære for fredsavtale. Nå er mye opp til ham

Ekspertene mener det nå er opp til Donald Trump om Nord- og Sør-Korea skal oppnå målet om atomvåpennedrustning.

SKAL MØTES: Etter dagens avtale mellom Nord- og Sør-Korea, skal Nord-Koreas diktator Kim Jong-un også møte USAs president Donald Trump til toppmøte. Der kan mye av landets atomframtid bli avgjort. Foto: AFP PHOTO / KCNA /NTB Scanpix
SKAL MØTES: Etter dagens avtale mellom Nord- og Sør-Korea, skal Nord-Koreas diktator Kim Jong-un også møte USAs president Donald Trump til toppmøte. Der kan mye av landets atomframtid bli avgjort. Foto: AFP PHOTO / KCNA /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nord- og Sør-Korea signerte i dag en erklæring om at begge landene skal arbeide for en fredsavtale mellom landene som endelig skal avslutte Koreakrigen formelt etter 68 år.

I tillegg erklærte de at de vil jobbe for full atomvåpennedrustning på Korea-halvøya.

Det var klapping klemming og jubling fra Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in da erklæringen ble signert i grensebyen Panmunjom i Sør-Korea.

Det var en historisk avtale på alle mulige måter, da Kim Jong-un også ble den første nordkoreanske statsleder på andre siden av grensa siden 1953.

Trump-nøkkelen

På den andre siden av Stillehavet sitter USAs president Donald Trump og forbereder sitt eget toppmøte med diktatoren av pariastaten. Toppmøtet skal foregå i løpet av de nærmeste ukene, og eksperter er nå meget spent på hva Trump kommer til å foreta seg.

Det er nemlig han som kan sitte med nøkkelen på om Korea-halvøya vil oppleve reell fred eller ikke.

Det aller viktigste blir samtalene Trump og Kim kommer til å ha og sistnevntes atomprogram. Kim ønsker at USA trekker tilbake de 28 500 soldatene utplassert i Sør-Korea som betingelse, noe som virker usannsynlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer