ANGREP MEDIA: Donald Trump gikk til angrep på mediene under et valgkampmøte fredag kveld. Foto: Sean Rayford / Getty Images / AFP / NTB scanpix
ANGREP MEDIA: Donald Trump gikk til angrep på mediene under et valgkampmøte fredag kveld. Foto: Sean Rayford / Getty Images / AFP / NTB scanpixVis mer

Trump til angrep på mediene etter bombepakkene: - Mediene har vært ufattelig urettferdige

President Donald Trump sier mediene bruker bombepakke-saken til å score «politiske poeng» mot ham og Det republikanske partiet.

- Vi har sett en innsats fra mediene de siste timene for å bruke de truende handlingene begått av et individ, til å vinne politiske poeng mot meg og partiet mitt, sa Trump under et valgkampmøte i North Carolina.

- Jeg har ikke skylden

Minst ti rørbomber er denne uka oppdaget forskjellige steder i USA. Bombene har i de fleste tilfellene vært sendt i posten til demokratiske politikere og kritikere av Donald Trump.

Tidligere president Barack Obama, tidligere utenriksminister Hillary Clinton og filmstjernen Robert De Niro står på listen over dem som har fått tilsendt sprengladninger.

Cesar Sayoc, mannen som mistenkes for å ha sendt rørbombene, framstår som en glødende Trump-tilhenger som hater demokrater. Han spredte konspirasjonsteorier fra ytre høyre på Internett og har blitt pågrepet flere ganger tidligere.

- Jeg hørte den mistenkte er en som foretrekker meg over andre. Jeg har ikke skylden. Mediene har vært ufattelig urettferdig mot republikanere, konservative og spesielt meg. Men vi vinner, så jeg liker det mest, sa Trump.

Trump angrep i kjent stil også sine politiske fiender, som sin motstander under valgkampen i 2016, Hillary Clinton, som han som vanlig omtalte som «Crooked Hillary».

Det førte til at tilhørerne begynte å rope «lock her up», altså «sett henne i fengsel», som de ofte gjør når presidenten omtaler Clinton.

- Oh boy. De kommer til å lage saker om dere i kveld, fleipet Trump.

«CNN sucks»

De samme tilhengerne begynte også å rope «CNN sucks», ved flere anledninger, særlig når Trump kom med nedsettende bemerkninger om mediene.

Trump smilte lurt og nikket da ropene brøt ut.

To av de 14 pakkene som så langt er oppdaget i forbindelse med brevbombene, var adressert nettopp til CNN. Navnene til tidligere CIA-sjef John Brennan og tidligere nasjonal etterretningssjef, James Clapper, sto på de to pakkene som ble sendt til CNN.

Trump selv har vært tilsynelatende litt irritert over hele bombepakke-saken.

«Republikanerne gjør det så bra i forhåndsstemmingen, og på meningsmålingene, og nå kommer denne «bombe»-greia og momentumet avtar kraftig - nyheter som ikke handler om politikk. Veldig uheldig, det som skjer. Republikanere, kom dere ut og stem!» tvitret presidenten fredag morgen.

Under valgkampmøtet fredag kveld lokal tid ga han også uttrykk for at han gjerne skulle hatt mer dekning av sin egen politikk.

Presidenten hadde nemlig ønsket at blant annet torsdagens nyhet, om at han setter ned prisene på reseptbelagte medisiner, ville prege hele helga.

- Det fikk ikke den dekningen det burde. Vi konkurrerer med dette som skjedde, politiet har gjort en så god jobb, så kanskje det kan forsvinne raskt, sa Trump under valgmøtet.

Langt rulleblad

Mannen som nå er pågrepet for å ha sendt de 14 brevbombene heter Cesar Sayoc. Han har et rulleblad som strekker seg tilbake til 1991, og det inkluderer tyveri, besittelse av narkotika og svindel.

I 2002 ble han også dømt for en bombetrussel. Da skal han ha truet et selskap og sa det ville bli «verre enn 11. september».

Han skal være registrert som republikansk velger, og på hans Facebook-side finnes det flere bilder fra Trumps valgmøter i 2016, samt et bilde av ham selv i en rød «Make America Great Again»-caps.

Han har også lagt ut flere kritiske poster om Hillary Clinton, som ble tilsendt en av brevbombene. og på profilen finnes det også bilder som kritiserer islam og våpenkontroll.

Sayoc ble pågrepet på en parkeringsplass tilhørende et shoppingsenter i Plantation, vest for Fort Lauderdale i Florida. Der sto også en van som Sayoc skal ha bodd i.

Spesiell van

Vanen stakk seg ut, for den var blant annet dekket av bilder av president Trump og noe som ser ut til å være presidentseglet.

Da Trump søndag ble spurt om pro-Trump-klistremerkene som var klistret på vanen Sayoc bodde i, svarte Trump:

- Jeg så ikke fjeset mitt på den vanen. Jeg vet ikke, jeg hørte han var en person som foretrakk meg over andre, sa Trump.

I tillegg til Trump-klistremerkene var bilen dekket av bilder som kritiserer CNN og liberale figurer. Det er bilder av Hillary Clinton, filmskaper Michael Moore og CNNs politiske kommentator Van Jones.

Bilen skal også være dekorert med lengre setninger som blant annet «president Trump skapte 28 000 nye jobber bare i februar. Obama-demokrater mistet 286 000 jobber».

I tillegg er det klistremerker med tekst som «uærlig media» og «CNN suger» på bilen.

Donald Trump ble fredag spurt om han hadde planer om å tone ned retorikken sin, i lys av den siste tids hendelser. Svaret på det var nei.

- Jeg kunne tone den opp. Fordi, som dere vet, har media vært utrolig urettferdige med meg og det republikanske partiet, sa Trump, ifølge nyhetsbyrået AP.