Trump til Davos:

Trump til Europa for å møte milliardær­vennene sine: - Blir ikke veldig populær

Alt tyder på at Trump kommer til riking-festen i Davos. Men er det egentlig noen som vil ha ham der?

HEI, DAVOS?: USAs president Donald Trump er varslet å ankomme årets World Economic Forum torsdag denne uka. Foto: NTB Scanpix
HEI, DAVOS?: USAs president Donald Trump er varslet å ankomme årets World Economic Forum torsdag denne uka. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DAVOS (Dagbladet): Mer samarbeid, på tvers av landegrenser. Det er temaet, og på mange måter målet langt der framme i det fjerne, for årets World Economic Forum (WEF) i Davos i Sveits.

Hele 3000 ledere, næringslivs- og samfunnstopper fra hele verden tar denne uka turen til den sveitsiske alpebyen. Her møtes noen av verdens rikeste og aller mektigste personer for å delta på World Economic Forum (WEF). Den årlige konferansen, som offisielt begynner i morgen, avholdes denne gang under overskriften «Å skape en felles framtid i en verden i oppbrudd».

Det har derfor ikke gått upåaktet hen at årets hovedattraksjon er USAs president Donald Trump. Han har gjort det å sette «USA først» til sitt viktigste politiske prosjekt.

- Undring

Trump, som etter planen skal ankomme Davos torsdag, får også æren av å holde avslutningstalen i årets forum. Dette til tross for at han av mange beskyldes for å ha akselerert splittelsen og oppbruddet konferansen i Davos hevder å ville fikse.

SPENT PÅ TRUMPS TALE: Tidligere WEF-direktør og tidligere utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: NTB Scanpix
SPENT PÅ TRUMPS TALE: Tidligere WEF-direktør og tidligere utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror mange ser med en slags undring fram til president Trumps tale seinere denne uka, sier tidligere WEF-direktør og tidligere utenriksminister Espen Barth Eide til Dagbladet.

- Trump står på mange måter for det motsatte av hva veldig mange her mener, nemlig klare internasjonale normer og kjøreregler som faktisk fungerer. Det blir interessant å høre og oppleve møtet mellom Trump og denne forsamlingen, fortsetter han.

BEVÆPNET: Sikkerheten står i høysetet når flere av verdens mektigste ledere og rikeste personer samles til World Economic Forum i Davos. Jobben er ikke bare hyggelig for sikkerhetspolitiet i den sveitsiske alpebyen, som det siste døgnet har fått oppleve det kraftigste snøfallet på 20 år. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix
BEVÆPNET: Sikkerheten står i høysetet når flere av verdens mektigste ledere og rikeste personer samles til World Economic Forum i Davos. Jobben er ikke bare hyggelig for sikkerhetspolitiet i den sveitsiske alpebyen, som det siste døgnet har fått oppleve det kraftigste snøfallet på 20 år. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix Vis mer

Det har de siste dagene vært høyst usikkert om presidenten faktisk kommer til Davos, som følge av kaoset som råder på hjemmebane.

Krisen i Senatet som satte offentlige tjenester ut av spill, ble løst på overtid mandag kveld. Etter harde forhandlinger gikk Demokratene med på stille seg bak et forslag som sikrer tre ukers fortsatt drift, slik at en mer varig løsning kan komme på plass.

Det gjør det også langt mer sannsynlig at Trump faktisk dukker opp i Davos. Det vil i så fall være første gang på 18 år at en amerikansk president er blant gjestene. Sist det skjedde var i 2000 da Bill Clinton deltok.

Både Bush Jr. og Barack Obama har skygget banen, men Trump har altså sagt at han skal komme. Og etter mandagens avstemning i Senatet, tyder det meste på at han kan reise.

- Ikke populært
Eide er, i likhet med mange andre, spent på om Trump vil levere sitt etter hvert nokså kjente «America First»-budskap.

- Hvis han kommer med et «Amerika First»-budskap, så vil ikke det bli veldig godt mottatt her i Davos. Her er man opptatt av at kloden har noen felles utfordringer, og at vi skal jobbe for å løse dem. Slik som klimautfordringene. Vi har også en erkjennelse av at de økende forskjellene er et stort problem i økonomien. Vi trenger derfor et sterkt samarbeid mellom land, samt sterke institusjoner i land. Dersom han kommer med en «America First»-tale, så tror jeg ikke den blir veldig populær, sier Eide.

KOMMER TIL DAVOS: Canadas statsminister Justin Trudeau, Tysklands statsminister Angela Merkel og USAs president Donald Trump står alle oppført som gjester under årets World Economic Forum i Davos. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
KOMMER TIL DAVOS: Canadas statsminister Justin Trudeau, Tysklands statsminister Angela Merkel og USAs president Donald Trump står alle oppført som gjester under årets World Economic Forum i Davos. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer

Han legger imidlertid til at han ønsker å gi Trump en sjanse til å motbevise kritikerne:

- Vi får la ham holde talen sin først, så kan vi kommentere den når den er avholdt, sier han.

Eide, som nå er tilbake på Stortinget for Arbeiderpartiet, lot seg imponere av talen Kinas president Xi Jinping holdt under fjorårets samling i Davos.

- Han holdt en glimrende tale om Kinas plass i verden. Trumps tale vil på mange måter være et slags svar på den talen, mener han.

Forumets grunnlegger og leder Klaus Schwab sa selv under en pressekonferanse forrige uke at han er begeistret over at Trump skal delta, og pekte på at noen av de viktigste diskusjonstemaene kom til å være samarbeid om handel, klima og kampen mot terror.

- Det er helt avgjørende å ha Trump sammen med oss, sa tyske Schwab ifølge NTB.

Hektisk uke for Erna

Til tross for at Trump får mye av fokuset er det mye annet som står på programmet de nærmeste dagene.

MØTTES: Statsminister Erna Solberg møtte USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus i Washington i begynnelsen av januar. Kanskje får de sett hverandre igjen i Davos? Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
MØTTES: Statsminister Erna Solberg møtte USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus i Washington i begynnelsen av januar. Kanskje får de sett hverandre igjen i Davos? Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Norges statsminister Erna Solberg ankom Davos seint mandag kveld.

Her skal hun i løpet av tre tettpakkede dager blant annet møte FN-topp Gordon Brown, vaksineforkjemper og mangemilliardær Bill Gates, fredsprisvinner Malala Yousafzai og Facebook-topp Sheryl Sandberg.

Rwandas president Paul Kagame, Verdensbankens direktør Jim Kim, Libanons statsminister Saad Hariri og Somalias statsminister Hassan Ali Khaire står også på statsministerens program, ifølge NTB.

Andre statsledere, som Frankrikes president Emmanuel Macron, tyske Angela Merkel, den britiske statsministeren Theresa May og hennes kanadiske kollega Justin Trudeau, er bare noen av verdens mektigste politikere som har valgt å ta turen til Davos i år.

Norsk kjendisfest

Det har også, tradisjonen tro, møtt opp en betydelig delegasjon med norske næringslivstopper og politikere, som mandag kveld traff hverandre til festmiddag. Denne gang på invitasjon fra Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan.

- Dette er en tradisjon som har vart i mange flere år enn det jeg har fått med meg her i Davos, men det er noen som skal invitere hvert år - og i år så var vi så heldige å få den muligheten. Det er jeg stolt av, sier Reitan til Dagbladet.

I DET GODE SELSKAP: For de norske næringslivstoppene Stein Erik Hagen og Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan er det fast tradisjon å være til stede på World Economic Forum i Davos. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
I DET GODE SELSKAP: For de norske næringslivstoppene Stein Erik Hagen og Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan er det fast tradisjon å være til stede på World Economic Forum i Davos. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

Til stede på festen var blant andre Telenor-sjef Sigve Brekke, Stein Erik Hagen, Ferd-sjef Johan H. Andresen, Espen Barth Eide, Hydro-topp Svein Richard Brandtzæg og DNB-sjef Rune Bjerke.

- Det er hyggelig å starte uka med å se hvem som har kommet hit fra Norge, slik at vi ser hvem vi kan huke tak i hvis vi føler oss ensom og forlatt i løpet av uka, fleiper Reitan.

PÅ FEST: Hydro-topp Svein Richard Brandtzæg og Stein Erik Hagen blir intervjuet på festen i Davos. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
PÅ FEST: Hydro-topp Svein Richard Brandtzæg og Stein Erik Hagen blir intervjuet på festen i Davos. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

Reitan forteller at han gleder seg til å få delt erfaringer og til å utveksle ideer med kolleger fra andre land.

- Det blir slik at man jobber og utøver yrket sitt hele tiden ... Men så trenger man også litt påfyll innimellom. Her i Davos møtes alle lederne for de største dagligvarekjedene i hele verden, og alle lederne for de største matprodusentene i hele verden. Vi har mye å lære av hverandre. Jeg har mye å lære, men vi har faktisk også noe vi kan lære bort til andre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer