Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FNs hovedforsamling:

Trump til frontalangrep på Kim Jong-un: - Rakettmannen er ute på en selvmordsaksjon

- Bruken av atomvåpen burde være utenkelig, men i dag er den globale frykten for atomvåpen på sitt høyeste nivå siden den kalde krigen.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til 129 statsledere da han talte til FN for aller første gang. Presidenten dro blant annet frem Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Video: Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjendiser, toppolitikere og verdensledere er samlet i New York for «Diplomatiets superuke». Det er kallenavnet på den årlige åpningen av FNs generalforsamling i New York.

129 statsoverhoder har møtt opp til møtet i dag, som ble åpnet av FNs generalsekretær António Guterres klokka 15.

- Sterkeste militæret noen gang

Men størst forventning var det selvsagt knyttet til Donald Trumps tale. Han gikk på talerstolen litt over klokka 16, og startet rolig med å ønske velkommen til hans fødeby New York, før han penset inn på temaene det var knyttet mest spenning til:

Nord-Korea og Iran, og det Trump omtaler som «kjeltringstater».

- USAs militære kommer til å bli det sterkeste noen gang, sa Trump, og viste til nylig vedtatte investeringer i militæret.

Presidenten pekte så på de utfordringene han mener verdens står overfor nå.

- Vår står overfor nye former for aggresjon, der ny teknologi tas i bruk for å være en trussel mot våre innbyggere. Det er opp til oss om vi løfter verden til nye høyder, eller om vi lar den forfalle, sa Trump.

Men, sa Trump, USA ønsker harmoni og vennskap, ikke konflikt og strid. Noen harmoniske ord før han langet ut mot Nord-Korea og andre «kjeltringstater».

- Hvis de mange rettferdige ikke konfronterer de få ugudelige, så vil ondskapen seire, sa Trump.

- Rakettmannen

Trump refset så alle som handler og samarbeider med Kim Jong-Uns regime.

- Ingen nasjon har noen interesse av å se disse kriminelle bli bevæpnet. Hvis vi må vil vi forsvare våre allierte, og vil ikke ha noe annet valg enn å totalt ødelegge Nord-Korea, sa Trump.

- Rakettmannen er ute på en selvmordsaksjon for seg selv og sitt regime, sa Trump, og la til at han håper at de ikke må ødelegge regimet.

Men Trump ga seg ikke med Nord-Korea. Neste stat på lista over det Trump kaller «kjeltringstater» var Iran, et land Trump omtalte som et korrupt regime forkledd som et demokrati.

- De er et økonomisk utarmet regime. De eksporterer vold, massakre og kaos, sa Trump, som også kalte atomavtalen med Iran «pinlig for FN». .

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte var nådeløs mot Iran da han holdt sin aller første tale for FNs forsamling. Video: Reuters. Vis mer

En engasjert og tydelig Trump tok også for seg Bashar al-Assad og Syria, og pekte på at USA jobber tett med sine allierte i Midt-Østen for å knuse terroristene.

- Vårt land har oppnådd mer i kampen mot IS i de siste åtte månedene enn vi har i årene før til sammen, sa Trump.

Oppfordret til patriotisme

Men heller ikke landene i USAs nokså umiddelbare nærhet slapp unna presidentens røffe kritikk. Både Cuba og Venezuelas regjering fikk så hatten passet.

- Problemet med Venezuela er ikke at sosialisme har blitt implementert på en dårlig måte, men at det har blitt samvittighetsfullt implementert, sa Trump.

I løpet av de drøye 40 minuttene han stod på talerstolen nevnte presidenten jevnlig patriotisme, og sa at han som president alltid vil sette USA først.

- Akkurat som dere som er ledere av deres land alltid burde sette deres land først, sa Trump til applaus fra salen.

For ifølge Trump kan ikke de globale konfliktene løses uten at alle land beskytter seg selv og setter sine egne interesser først.

- Vi ber om nasjonenes gjenoppvåkning. Vi må besire menneskehetens fiender og låse opp potensialet i livet selv, lød de avsluttende ord fra den amerikanske presidenten.

Åpningstalen

Som altså gikk på talerstolen en drøy time etter at FNs generalsekretær António Guterres åpnet møtet.

Guterres innledet med å fordømme Nord-Koreas atomprøvesprengninger.

- Bruken av atomvåpen burde være utenkelig, men i dag er den globale frykten for atomvåpen på sitt høyeste nivå siden den kalde krigen, sa Guterres fra talerstolen og understreket at frykten ikke er abstrakt:

- Millioner av mennesker lever i frykt på grunn av provoserende missiltester, sa han.

Videre kom han med et tilsynelatende stikk til den pågående krigshissingen mellom Donald Trumps hvite hus og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

- Verden må ikke gå i søvne inn i en atomkrig, sa han.

Han advarte videre mot tordentaler fra verdens statsledere, noe han mener kan føre til «dødelige misforståelser».

- Dette er tiden for å vise statsmannstakter, la han til.

- Mange gode ting

Dagens tale var første gang Trump talte til verdenslederne under FNs hovedforsamling.

USAs president lovet i forkant «mange gode ting, og noen vanskelige saker», i en Twitter-melding tirsdag morgen.

Norges statsminister Erna Solberg (H) representerer Norge, sammen med utenriksminister Børge Brende (H) og klimaminister Vidar Helgesen (H).

KONTROVERSIELL: Amerikanernes president, Donald Trump, har trappet opp retorikken mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un etter at han skjøt en rakett over Japan. Dette er noen av uttalelsene hans om Nord-Korea de siste månedene. Video: CNN Vis mer

Dagbladet møtte Statsministeren i New York mandag. Da la hun ikke skjul på at hun er svært spent på hva Trump skal si når han tirsdag skal tale under FNs generalforsamling.

- Jeg håper jeg hører en president som snakker om hvordan vi skal løse fellesutfordringer i verden sammen, og ikke én som primært er opptatt av å markere hva USA skal få ut av systemet. Det er jeg spent på, sa Solberg til Dagbladet mandag.

Stor forskjell fra Obama

Siden Solberg var på FN-toppuka i fjor, har USA fått ny president. Donald Trump representerer en radikal forandring fra hva norske myndigheter var vant til å forholde seg til under den forrige presidenten, Barack Obama.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til 129 statsledere da han talte til FN for aller første gang. Presidenten dro blant annet frem Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Video: Reuters. Vis mer

- Obama-administrasjonen var en sterk tilhenger av internasjonale og multilaterale organisasjoner og den liberale verdensordenen. Det betyr at det var en enklere plattform for oss å snakke med fordi vi hadde samme forståelse av hva det var, sa Solberg til Dagbladet.

Overfor NTB gjør statsministeren det klart at Norge vil fokusere på klimainitiativ under FN-toppmøtet. Hun sier det er viktig for Norge å få hav og forurensning høyere opp på FNs dagsorden under den såkalte høynivåuken. Onsdag inviterer hun til en konferanse om bærekraftige hav og havet som økonomisk ressurs.

TALTE I FN: Donald Trump talte i FNs hovedforsamling. Video: UNTV / CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!