Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump til Kongressen: - Vi skal utslette IS fra denne planeten

Donald Trump holdt sin første tale til Kongressen.

TALE: Donald Trump holdt natt til onsdag sin første tale til Kongressen. VIDEO: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt holdt Donald Trump sin første tale til Kongressen som USAs president, der han tok podiet til høflig applaus og noen spredte jubelrop rundt i forsamlingen.

En forsamling som forøvrig var så delt som man kunne forvente. Republikanerne reiste seg jevnlig for å klappe for presidenten, mens demokratene stort sett ble sittende på plassene sine uten å gi uttrykk for hverken det ene eller andre, med unntak av noen demonstrative tomler ned.

- Fordømmer hat og ondskap

Trump begynte talen sin med å fordømme hat og ondskap.

- I kveld markerer vi slutten på «black history month» og vi har blitt minnet på veien fram til borgerrettigheter og veien som fremdeles må gås, sa Trump.

Han nevnte så den siste ukes trusler mot jøder og vandaliseringen av jødiske gravplasser og skytingen i Kansas i forrige uke, der en amerikansk mann drepte en og såret en indisk mann.

- Dette minner oss om at selv om vi er en nasjon som er delt når det gjelder politikk, så er vi et land som står samlet når vi fordømmer hat og ondskap i alle sine former.

STØTTE: Donald Trump sa under sin tale til Kongressen at amerikanere står samlet mot all ondskap. VIDEO: CNN Vis mer

Så gikk Trump rett over på å snakke om de tingene han har fått til i løpet av sin drøye måned som president, og de tingene han vil gjøre.

Han var blant annet krystallklar da han snakket om IS.

- Vi skal utslette denne onde fienden fra planeten, sa Trump og sa at han ville samarbeide med USAs allierte i muslimske land.

Et annet, eldre samarbeid er NATO, et samarbeid Trump omtalte i positive ordelag.

- Vi er en sterk forkjemper for NATO, en allianse smidd av båndene fra to verdenskriger, som detroniserte fascismen, og en kald krig som beseiret kommunismen, sa Trump.

Han bemerket likevel at det er viktig at NATO-landene oppfyller sine økonomiske forpliktelser.

- Og nå, basert på våre sterke og åpne diskusjoner, har de begynt å gjøre nettopp det. Og jeg kan fortelle dere at pengene strømmer inn, sa Trump, og la til:

- It's very nice.

Økonomisk reform

Under valgkampen lovet Trump skatteletter, et valgløfte han har tenkt å innfri, skal vi tro talen.

- Mitt økonomiske team utvikler en historisk skattereform som vil redusere skatteprosenten for våre selskaper, sånn at de kan konkurrere og blomstre over alt og med hvem som helst. Samtidig vil vi gi store skattelettelser til middelklassen, sa Trump.

Han varslet også at han vil bruke store summer på infrastruktur.

- Positiv immigrasjonsreform

Tonen i nattens tale var en noe annen en den han hadde under innsettelsestalen, som blant annet ble omtalt som en «tidsvis mørk, nesten aggressiv tone».

Tonen i talen var uansett ikke det de fleste var spent på. Mange ventet på at Trump ville konkretisere sine planer for sin presidentperiode.

Størst spenning knyttet det seg nok til innvandringspolitikken og økonomiske reformer.

Trump sa at han har troen på en positiv immigrasjonsreform.

- Dersom vi ønsker det beste for amerikanske statsborgere så tror jeg at Republikanere og Demokrater kan jobbe sammen for å oppnå et resultat vi ikke har lyktes i på flere tiår, sa Trump.

Trump sa at dagens immigrasjonssystem med «ufaglært» lovlig innvandring ikke makter å beskytte arbeidere, og viste til Australia og Canada på gode eksempler på hvordan det kan løses.

- Det er et grunnprinsipp at de som ber om å få komme inn i et land kan forsørge seg selv og familien. Men i USA håndhever vi ikke denne regelen, og det legger press på de offentlige ressursene som våre fattigste innbyggere er avhengige av, sa Trump.

Gjennom hele valgkampen har Donald Trump vært krystallklar på at han ønsker å bygge en grensemur mot Mexico. Og den ble også et tema under nattens tale.

For å unngå et «lovløst kaos», sa Trump, må man gjeninnføre loven ved grensene.

- Derfor vil vi snart starte konstruksjonen av en storstilt mur langs grensen i sør. Arbeidet vil starte foran skjema, sa Trump.

Obamacare har vært et yndet hatobjekt for Trump og republikanerne. Under nattens tale var han klar på at han vil fjerne Obamas helsereform.

- At alle amerikanere skulle kjøpe statsgodkjent helseforsikring var aldri den rette løsningen for Amerika. Måten å gjøre helseforsikring tilgjengelig for alle på er å redusere kostanadene, og det er det vi vil gjøre, sa Trump.

Prinsipper

Trump var noe mer konkret på hva erstatningen skal være, og han listet opp noen prinsipper Kongressen må rette seg etter.

- Vi må sørge for at alle amerikanere som allerede har helseproblemer er dekket. Vi må hjelpe amerikanere med å kjøpe sin egen forsikring gjennom blant annet skattefradrag, men det må være den forsikringen de ønsker, ikke den myndighetene tvinger på dem.

- Vi må sørge for at guvernørene har ressursene og fleksibiliteten de trenger for å sørge for at ingen faller utenfor offentlig helsehjelp. Vi må implementere reformer som beskytter pasienter og leger fra unødvendige kostnader som øker prisen på forsikringene, og vi må jobbe for å redusere den kunstig høye prisen på medisiner og få den ned øyeblikkelig. Og så må vi gi amerikanere friheten til å kjøpe helseforskring over delstatsgrensene.

Han oppfordret også her til samarbeid over partigrensene.

Håp for framtiden

Mot slutten av talen sa Trump at når USA om ni år skal feire at det er 250 år siden de fikk sin uavhengighet, håper han at de vil se tilbake på nettopp denne kvelden som den kvelden et nytt kapittel av amerikansk storhet begynte.

- Tiden for små tanker er over. Tiden for trivielle kamper er bak oss. Vi trenger bare motet til å dele drømmene som fyller våre hjerter. Tapperheten til å uttrykke håpene som fyller vår sjel. Og selvtilliten til å gjøre drømmene og håpene til handling, sa Trump.

- Fra nå av vil vi bli styrket av våre ambisjoner, ikke tynget av vår frykt. Inspirert av framtiden, ikke bundet av feil fra fortiden. Og styrt av vår visjon, ikke blindet av vår tvil.

Her kan du lese talen i sin helhet.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media