Trump tilbake på «hevnturné»

Natt til søndag la tidligere president Donald Trump ut på sin mye omtalte «hevnturné» og rettet tungt skyts mot Joe Biden-regjeringen, innvandring og «forrædere» av Det republikanske partiet.

TILBAKE: I natt gjorde USAs tidligere president Donald Trump comeback med sitt første rally siden talen i forkant av stormingen av Kongressen 6. januar. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB
TILBAKE: I natt gjorde USAs tidligere president Donald Trump comeback med sitt første rally siden talen i forkant av stormingen av Kongressen 6. januar. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden Trump ga fra seg nøklene til Det hvite hus, har det vært usedvanlig stille fra ham.

Natt til søndag norsk tid returnerte han imidlertid foran fanskaren sin, på det som var hans første rally siden han talte i forkant av stormingen av Kongressen 6. januar – som resulterte i en marsj mot kongressbygningen, fem dødsfall og en ny, historisk riksrettstiltale mot ham.

- Etter bare fem måneder, er Biden-regjeringen allerede en fullstendig katastrofe, sa han til full jubel fra de oppmøtte i Wellington i Ohio.

- Vi skal ta tilbake Representantenes hus, vi skal ta tilbake Senatet og vi skal ta tilbake Amerika, fortsatte han.

«Fire år til, fire år til, fire år til!», lød det fra de store folkemassene.

Trump har planlagt flere velgermøter den kommende tiden, til støtte for republikanere som står for hans verdier i forkant av mellomvalget neste år. Der skal nemlig viktige plasser til Representantenes hus og Senatet utdeles, i tillegg til at guvernørvalget skal holdes.

FOLKSOMT: Tusener av Trump-tilhengere møtte opp for å se den tidligere presidenten tale. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB
FOLKSOMT: Tusener av Trump-tilhengere møtte opp for å se den tidligere presidenten tale. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB Vis mer

«Hevnturné»

Trump har lenge gjort det klart at han søker gjengjeldelse mot republikanerne som stemte mot ham i riksrettssaken som, i likhet med den forrige, ikke endte med domfellelse.

Det tok ikke lang tid før han rettet skytset mot den republikanske Ohio-kongressrepresentanten Anthony Gonzalez, som var en av de ti i Representantenes hus som stemte mot Trump.

- Han er dårlig nytt og ikke respektert i Washington, D.C.. Han stemte for den grunnlovsstridige riksrettssaken mot meg – heksejakten, sa Trump natt til søndag.

Allerede i februar ga Trump sin støtte til Max Miller, som i mellomvalget stiller mot Gonzalez i delstaten.

- Max Miller er en strålende person som har gjort en god jobb i Det hvite hus. Nåværende kongressrepresentant Anthony Gonzalez bør ikke representere velgerne i det 16. distriktet fordi han ikke står for deres interesser, sa han den gang.

- Han er en «sellout», en falsk republikaner og en skam for delstaten deres, sa Trump på nattas velgermøte.

Han trakk også fram Liz Cheney, som i mai ble kastet som Republikanernes tredje øverste leder i Huset etter at hun kritiserte Trump for hans påstander om at han tapte valget i november på grunn av juks og for å oppildne dem som stormet Kongressen.

Folkemassene buet da Trump nevnte navnene.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

- Oversvømmer grensene

Onsdag planlegger Trump å besøke Mexico-grensa, bare dager etter at visepresident Kamala Harris besøkte den og ba om en slutt på «retorikk» om innvandring. Han mener Biden-regjeringens innvandringspolitikk har ført til utfordringen landet nå ser, heller enn å bøte på den.

Ifølge tall fra toll- og grensemyndigheten CBP, er det minst 20 år siden det var så mange migranter på grensa i løpet av samme måned som i mai i år.

- Du har millioner av mennesker som kommer inn og vi har ingen aning om hvem de er, sa Trump og fortsatte:

- Vi må stoppe den lovløse Biden-agendaen, hans uforsvarlige innvandringspolitikk og gjenopprette grensekontrollen.

Trump hevdet flere ganger at «kriminaliteten blomstrer og drapstallene stiger».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer