<strong>DREPT ETTER OPPTØYER:</strong> En mann ble funnet skutt i Portland etter at det brøt ut konflikt mellom trump-tilhengere og demonstranter lørdag. Foto: AP
DREPT ETTER OPPTØYER: En mann ble funnet skutt i Portland etter at det brøt ut konflikt mellom trump-tilhengere og demonstranter lørdag. Foto: AP Vis mer

Trump-tilhenger drept i Portland

Mannen som ble drept lørdag i Portland, var medlem i den høyreradikale gruppa Patriot Prayer som hyppig har vært i konflikt med demonstranter i byen.

Publisert
Sist oppdatert

Det er lederen for Patriot Prayer i nabostaten Washington, Joey Gibson, som opplyser at mannen var støttespiller for gruppa og en god venn av ham.

Mannen ble funnet skutt i Portland i Oregon etter at en kolonne med 2.500 tilhengere av president Donald Trump i 600 biler hadde vært i byen og vært i konflikt med Black Lives Matter-demonstranter.

Det er ikke klart om drapet har sammenheng med sammenstøtene mellom Trump-tilhengerne og demonstrantene i sentrum av Portland.

- Jeg kan ikke si så mye nå. Alt jeg kan, er å bekrefte at han var en god venn og en støttespiller for Patriot Prayer, sier Gibson i en tekstmelding til nyhetsbyrået AP.

Ber folk melde seg

Politiet har bedt om videoer, bilder og øyenvitneskildringer av drapet, som skjedde Seint lørdag kveld, rundt et kvarter etter at Trump-kolonnen hadde reist fra byen.

Støttespillere av president Donald Trump i kolonne på vei til sentrum av Portland for å konfrontere Black Lives Matter-demonstranter. Foto: Mark Graves / AP / NTB scanpix
Støttespillere av president Donald Trump i kolonne på vei til sentrum av Portland for å konfrontere Black Lives Matter-demonstranter. Foto: Mark Graves / AP / NTB scanpix Vis mer

En fotograf for AP sier han hørte tre skudd og deretter så at det ble utført livreddende førstehjelp på offeret, som så ut til å være en hvit mann med en cap med påskriften Patriot Prayer.

Portland, som ligger nordvest i USA, har opplevd nesten kontinuerlige protester siden drapet på afroamerikanske George Floyd i Minneapolis for over tre måneder siden. Mange av dem har endt i hærverk og vold, og politiet har pågrepet hundrevis av mennesker.

Anonyme agenter arresterte

Tidligere i sommer sendte myndighetene i Washington føderale agenter til byen, som uten kjennemerker på uniformene og i sivile biler pågrep demonstranter, i strid med hva de lokale myndighetene ønsket.

I sin tale på det republikanske landsmøtet torsdag kritiserte president Donald Trump Portland for å være en liberal og voldsherjet by og sa han vil sørge for at det igjen blir ro og orden igjen i USA hvis han blir gjenvalgt.

Tilhengere av president Donald Trump kjører i kolonne til Portland for å konfrontere Black Lives Matter-demonstranter. Foto: Paula Bronstein / AP / NTB scanpix
Tilhengere av president Donald Trump kjører i kolonne til Portland for å konfrontere Black Lives Matter-demonstranter. Foto: Paula Bronstein / AP / NTB scanpix Vis mer

Søndag tvitret Trump en rekke ganger kritikk av Portlands ordfører Ted Wheeler der han la skylden for Patriot Prayer-mannens død på Wheeler. En tweet så også ut til å være en oppfordring til folk om å ta seg inn i byen samtidig med at Wheeler holder en pressekonferanse seinere søndag.

«Store patrioter», tvitret Trump mens han delte videoer av tilhengerne som kjører inn i Portland.

Det var tredje lørdagen på rad at Trump-tilhengere kom til byen. Bilkolonnen kjørte inn til sentrum akkurat da en planlagt Black Lives Matter-demonstrasjon skulle starte. Flere demonstranter prøvde å stanse dem ved å stå i gata og sperre bruer.

Amper stemning

Videoer fra stedet viser slåsskamper og at Trump-tilhengere skyter paintball-kuler og bruker en type pepperspray mot motstanderne sine, som i sin tur kaster gjenstander mot kolonnen.

PÅGREPET: Denne videoen sirkulerer i sosiale medier, og viser en ung mann som skyter vilt rundt seg under en demonstrasjon. Gutten skal være en 17-åring som nå er pågrepet og siktet for to drap. Vis mer

Demonstranter fra Black Lives Matter-bevegelsen har flere ganger angrepet politibygninger og føderale bygninger. Noen av dem krever kutt i bevilgningene til politiet mens byens ordfører og andre grupperinger innenfor det afroamerikanske miljøet fordømmer volden og sier den virker mot sin hensikt.

Tidligere lørdag erklærte politiet i byen situasjonen for å være et «opprør» etter at det ble stiftet flere branner utenfor kontorene til politiets fagforening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer