Angrepet på Kongressen:

Trump-tilhengere reagerer etter avsløring: - Forferdet

Kjæresten til Donald Trump junior, Kimberly Guilfoyle, skal ha fått 60.000 dollar for å bruke 2,5 minutter på å introdusere den daværende presidentsønnen under arrangementet i Washington D.C. 6. januar før stormingen av Kongressen.

KOMPENSASJON: Kjæresten til Donald Trump junior, Kimberly Guilfoyle (t.v.), fikk 60.000 dollar for å holde en 2,5 minutter lang tale 6. januar 2021. Her er de to sammen med Trumps datter, Ivanka to dager før angrepet på Kongressen. Foto: AP Photo/Evan Vucci
KOMPENSASJON: Kjæresten til Donald Trump junior, Kimberly Guilfoyle (t.v.), fikk 60.000 dollar for å holde en 2,5 minutter lang tale 6. januar 2021. Her er de to sammen med Trumps datter, Ivanka to dager før angrepet på Kongressen. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Stadig flere opplysninger kommer fram om angrepet på Kongressen 6. januar 2021. En kongresskomité som gransker hendelsen og Donald Trumps rolle, har holdt offentlige høringer den siste uka.

Denne uka ble det kjent at Trump har samlet inn 250 millioner dollar (snaut 2,5 milliarder kroner) fra tilhengerne sine basert på usanne påstander om at valget i 2020 ble stjålet fra ham.

Ifølge etterforskerne i Kongressen sendte Trump-leiren ut eposter hvor de ba om penger. Der ble det indikert at pengene ville gå til et fond til å beskytte valg mot omfattende fusk. Men ifølge granskningen ble mesteparten av pengene sendt til den Trump-vennlige, politiske aksjonskomiteen Save America.

Det opplyste den demokratiske kongressrepresentanten Zoe Lofgren under en TV-sendt høring mandag.

RASER: Da Donald Trump så hvordan han ble framstilt i en promofilm til et intervju han ga med TV-journalisten Piers Morgan, ble han rasende. Denne videoen viser hvordan intervjuet sluttet. Video: Piers Morgan Uncensored. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Lurt

Nå er angivelig noen Trump-tilhengere rasende etter at det ble kjent at kjæresten til Donald Trump junior, Kimbery Guilfoyle skal ha fått hele 60.000 dollar (om lag 600.000 kroner) for å holde en tale på 2,5 minutter under arrangementet Trump arrangerte like før angrepet på Kongressen 6. januar. Dette skal ha kommet fra pengene Trump samlet inn.

- Folk ble lurt av den tidligere presidenten. De ble lurt til å tro at valget hadde blitt stjålet, og at de burde dra til Kongressen, slik presidenten ba dem om, sier Lofgren til CNN og forklarer videre:

- De ble lurt. Jeg tror den gjennomsnittelige donasjonen fra de usanne epost-forespørslene var rundt 17 dollar. Dette er ikke rike folk. De ble lurt av presidenten. Det var en stor løgn og en stor svindel.

Hun forklarer også om den mildt sagt sjenerøse kompensasjonen Guilfoyle fikk for sin tale.

- Jeg sier ikke at det var kriminelt, men jeg mener det var en svindel, sier Lofgren.

TRUET PÅ LIVET: Politiker Al Schmidt mottok alvorlige trusler fra Trump-supportere etter at den tidligere presidenten pekte ut Schimdt som syndebukk under valget i 2020. Høringene om stormingen av Kongressen fortsetter i Washington D.C. Video: AP Vis mer

- Deler klippet

Hun forteller at penger også gikk til stiftelsen til Trumps daværende stabssjef Mark Meadows og én annen stiftelse, som ansatte folk fra Trump-leiren, som hadde mistet jobbene sine med valgnederlaget.

- Så det var ikke slik Trump sa til pengegiverne sine - at dette var for å forsvare valget. Det hadde et fullstendig annet formål. Jeg mener det var villedende og galt, sier Lofgren.

En av de mest anerkjente journalistene som dekker Trump, Maggie Haberman fra New York Times, forteller at folk i Trump-verdenen reagerer på disse avsløringene.

- Folk i Trump-verdenen deler det klippet. De er forferdet over pengesummen hun fikk for en tale hvor hun introduserte kjæresten sin, sier Haberman, ifølge Yahoo News og legger til:

- Dette var folk som samlet inn småsummer fra pensjonister og fortalte dem at dette skulle gå til en juridisk kamp, som egentlig ikke skjedde. I stedet fikk Kimberly Guilfoyle betalt.

HØRING: Det foregår en høring om stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Høringen skal bringe klarhet i om Trump hadde skyld i stormingen av Kongressen. Video: Reuters Vis mer

Foregår fortsatt

Hun mener samtidig at dette er en typisk del av Trumps verden.

- Det ting som dette som skjer rundt Trump ofte, og det burde ikke overraske noen, sier Haberman.

En annen profilert journalist, som dekker Trump-verdenen, Philip Bump fra Washington Post, forklarer hvordan denne pengeinnsamlingen pågår fortsatt.

- De samlet inn titalls millioner av dollar lenge etter at det var noen juridisk sak knyttet til valgresultatet. Den siste juridiske kampen var over i slutten av 2020, men Trump samler fortsatt inn titall millioner dollar fra folk, sier Bump til CNN.

Høringene så langt har også vist at en rekke av Trumps egne medarbeidere - inkludert daværende justisminister Bill Barr og hans egen datter, Ivanka, - ga klar beskjed til Trump om at han hadde tapt valget, og at det ikke fantes noen beviser for omfattende valgfusk.

Likevel har Trump fortsatt å påstå dette til sine egne tilhengere.

Bursdag

Tirsdag, samme dag som Trump fylte 76 år, brukte ekspresidenten blant annet tida på sin egen plattform Truth Social til å lange ut mot komiteen som gransker ham. Ekspresidenten ble kastet ut fra Twitter, Facebook og andre plattformer etter 6. januar.

Han har også sendt ut et tolv sider langt langt, usammenhengende skriv hvor han angriper granskningen. Der skriver han at komiteen burde fokusere på landets virkelige problemer framfor å opptre som en selvbestaltet domstol som prøver å avlede folk fra smerten de gjennomlever.

- Sannheten er at amerikanerne kom til Washington i massive antall 6. januar 2021 for å stille sine valgte representanter til veggs på grunn av de åpenbare tegnene til kriminell virksomhet under valget, la han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer