Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump tok alle på senga med «Twitter-krigserklæring»

Men i 2013 ga han Barack Obama huden full for å ha annonsert amerikanske angrep.

KOPIERTE OBAMA: I 2013 freste Donald Trump mot Barack Obamas håndtering av en mulig aksjon mot Syria. Nå har han gjort det samme som sin forgjenger og sagt offentlig at USA vil angripe Syria. Foto: Rob Carr / Pool Photo via AP / NTB scanpix
KOPIERTE OBAMA: I 2013 freste Donald Trump mot Barack Obamas håndtering av en mulig aksjon mot Syria. Nå har han gjort det samme som sin forgjenger og sagt offentlig at USA vil angripe Syria. Foto: Rob Carr / Pool Photo via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er mye som tyder på at USA, Frankrike og Storbritannia kommer til å gi en militær respons på det påståtte kjemiske angrepet i Douma i Syria i helga.

Onsdag kveld innkalte britenes statsminister Theresa May til krisemøte, og det er ventet at hun torsdag vil be sine ministere om støtte til britisk medvirkning i en fransk- og amerikanskledet militæraksjon i Syria.

- Det vil komme missiler

USAs president Donald Trump la onsdag ikke skjul på hva han tenker og mener.

- Russland lover å skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, Russland, for de vil komme, fine og nye og «smarte», tvitret Trump.

Det ironiske med Trumps hardtslående Twitter-melding er at han med det gjorde seg skyldig i å gi Syria et slags forhåndsvarsel på at et angrep vil komme, noe som er akkurat det han skjelte Obama ut for å ha gjort i 2013, skriver CNN.

Da Obama-administrasjonen i 2013 vurderte hva de skulle gjøre etter at det syriske regimet hadde krysset Barack Obamas mye omtalte «røde linje» ved å bruke kjemiske våpen, gikk Trump hardt ut på Twitter.

Han argumenterte for USA burde «holde seg til helvete ute av Syria», og kritiserte Obama for å kringkaste hva slags strategi de hadde.

«Hvorfor fortsetter vi å kringkaste når vi skal angripe Syria. Hvorfor kan vi ikke bare være stille, hvis vi angriper i det hele tatt, og overraske dem?», tvitret Trump.

Han understreket at han selv ikke ville gå inn i Syria, men «hvis jeg gjorde det ville det vært overraskende og ikke ha plapret om det i media som en idiot».

«For første gang i historien til militære operasjoner har et land kringkastet hva, når og hvor de kommer til å gå til framtidige angrep», tvitret Trump, som ikke ga seg med det.

To dager seinere kom det en ny melding:

«I krig så er overraskelsesmomentet veldig viktig. Hva i helvete er det Obama driver med».

Tok rådgivere på senga

Trumps friske Twitter-melding onsdag skal også ha tatt de aller fleste av rådgiverne hans på senga, skriver flere amerikanske, deriblant CNN og Washington Post.

Rådgivere ved Det hvite hus skal ha funnet Twitter-meldingen «alarmerende» og «distraherende».

Meldingen skal nemlig ha kommet før Det hvite hus hadde bestemt seg for hva de vil gjøre.

- Vi står ved at vi har en rekke muligheter og alle de mulighetene er fremdeles under vurdering. Endelige avgjørelser har så langt ikke blitt tatt, sa pressesekretær Sarah Sanders seinere samme dag.

Det er også trolig at militærstrateger sukket tungt over Trumps Twitter-melding. Både at han ga uttrykk for at USA kommer til å angripe, og at han avslørte hva slags våpen han har planer om å bruke.

Det gir også syrerne tid til å forberede seg, sier Christine Wormouth, som jobbet med forsvarsspørsmål i Obama-administrasjonen, til Reuters.

- Ved å offentliggjøre hva vi skal gjøre så tidlig gir vi syrerne muligheten til å gjøre seg til et vanskeligere mål, og du gir dem muligheten til å ha mer tid til å tenke gjennom hva vårt potensielle svar vil være, sier Wormouth.

Twitter-meldingen fikk også minst en framstående republikaner til å hisse seg litt opp. Bob Corker, leder for utenrikskomiteen i Senatet, mener at man må gjøre noe snart.

- Det eneste som bekymrer meg er om det ikke kommer til å skje. Nå annonserer vi hva vi skal gjøre, og dessverre så setter det oss i en posisjon som muligens skaper større konflikt, sier Corker til CNN.

Syrerne tømmer flyplasser

Den skarpe retorikken fra både Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Theresa May, har øyensynlig fått Syria til å ta forholdsregler.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har syriske regjeringsstyrker begynt å tømme både hovedflyplasser og militærflyplasser.

De forsøker å holde sine fly unna potensielle angrep, muligens ved å plassere dem ved russisk militærutstyr, fordi de mener amerikanerne dermed vil være mer skeptisk til å angripe.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig, men opptaket ska... Vis mer

Og det er nå mye som peker fram mot et angrep. Daily Telegraph skrev onsdag kveld at britiske ubåter har fått ordre om å flytte seg slik at de er klare til å rette et angrep mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad

Opprustningen skjer slik at Storbritannia kan være klar til å delta i et angrep mot det syriske militæret, et angrep som kan være nært forestående.

May skal være klar til å bidra i et eventuelt angrep selv uten Parlamentets godkjenning, selv om Labour-leder Jeremy Corbyn onsdag sa at Parlamentet må få si sin mening om saken først.

BBC siterer onsdag kveld «godt plasserte kilder» i regjeringen som mener May anser behovet for en reaksjon som presserende Hun beskriver det påståtte kjemiske angrepet som skal ha krevd minst 40 menneskeliv som avskyelig.

May skal være motvillig til å be USA om å vente med en militæraksjon til hun har fått konsultert Parlamentet.

Advarsel fra FN-sjefen

I FNs sikkerhetsråd har det også vært friske diskusjoner om Syria. Da rådet behandlet situasjonen i Syria tidligere i uka, stanset USA og Russland hverandres forslag.

Uavhengig av hva som skjer de kommende døgnene, har FN-sjef António Guterres en klar beskjed til USA, Russland og de andre medlemmene i Sikkerhetsrådet: Unngå at situasjonen i Syria kommer ut av kontroll, skriver NTB.

FN-sjefen ringte onsdag FN-ambassadørene til alle de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet: USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike.

- Jeg understreket behovet for å unngå at situasjonen kommer ut av kontroll. La oss ikke glemme at innsatsen vår må dreie seg om å få slutt på de grusomme lidelsene til det syriske folket, skriver Guterres i en uttalelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!