USAs toll på stål og aluminium

Trump-tollen rammer Norge: - Frykter at dette eskalerer til en større handelskrig

Aksjemarkedene ble tatt på senga av Donald Trumps nye tollsatser.

FRYKTER IKKE: Hydro eksporterer ikke råaluminium til USA og sier at den nye tollen ikke rammer dem direkte. Likevel frykter de for de langvarige konsekvensene. Her fra det norske selskapets alumiumsfabrikk i Øvre Årdal.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
FRYKTER IKKE: Hydro eksporterer ikke råaluminium til USA og sier at den nye tollen ikke rammer dem direkte. Likevel frykter de for de langvarige konsekvensene. Her fra det norske selskapets alumiumsfabrikk i Øvre Årdal. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble full forvirring torsdag ettermiddag. Amerikanske myndigheter erklærte at flere land og områder, blant annet Europa, ville få unntak fra den nye tollen på stål og aluminium, på henholdsvis 10 og 25 prosent.

Norge levde lenge i uvisshet om vi var en del av unntaket, men fredag kom den endelige og nedslående beskjeden. Norge rammes av den nye ekstratollen, og det var tydelig at norske myndigheter var skuffet over tollen som trådte i kraft fra 05.01 fredag morgen.

- Dette sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (Høyre).

Frykter eskalering

Og det er nettopp dette analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, også peker på i sin analyse av Trumps nye toll.

For selv Norges desidert største aluminiumsleverandør, Hydro, mener de ikke blir direkte berørt av de nye satsene. Selskapet har ingen eksport av råaluminium til USA, ​og bare 0,2 prosent av den samlede norske eksporten av stål og aluminium går til USA.

- Det er veldig lite norsk eksport direkte til det amerikanske markedet. Den type tollbarrierer som vi nå ser, er noe verdensøkonomien og norsk økonomi mest sannsynlig takler, sier Bernhardsen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer