USAs toll på stål og aluminium

Trump-tollen rammer Norge: - Frykter at dette eskalerer til en større handelskrig

Aksjemarkedene ble tatt på senga av Donald Trumps nye tollsatser.

FRYKTER IKKE: Hydro eksporterer ikke råaluminium til USA og sier at den nye tollen ikke rammer dem direkte. Likevel frykter de for de langvarige konsekvensene. Her fra det norske selskapets alumiumsfabrikk i Øvre Årdal.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
FRYKTER IKKE: Hydro eksporterer ikke råaluminium til USA og sier at den nye tollen ikke rammer dem direkte. Likevel frykter de for de langvarige konsekvensene. Her fra det norske selskapets alumiumsfabrikk i Øvre Årdal. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble full forvirring torsdag ettermiddag. Amerikanske myndigheter erklærte at flere land og områder, blant annet Europa, ville få unntak fra den nye tollen på stål og aluminium, på henholdsvis 10 og 25 prosent.

Norge levde lenge i uvisshet om vi var en del av unntaket, men fredag kom den endelige og nedslående beskjeden. Norge rammes av den nye ekstratollen, og det var tydelig at norske myndigheter var skuffet over tollen som trådte i kraft fra 05.01 fredag morgen.

- Dette sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (Høyre).

Frykter eskalering

Og det er nettopp dette analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, også peker på i sin analyse av Trumps nye toll.

For selv Norges desidert største aluminiumsleverandør, Hydro, mener de ikke blir direkte berørt av de nye satsene. Selskapet har ingen eksport av råaluminium til USA, ​og bare 0,2 prosent av den samlede norske eksporten av stål og aluminium går til USA.

- Det er veldig lite norsk eksport direkte til det amerikanske markedet. Den type tollbarrierer som vi nå ser, er noe verdensøkonomien og norsk økonomi mest sannsynlig takler, sier Bernhardsen til Dagbladet.

Årsaken er først om fremst at verdensøkonomien er inne i en periode med globalt oppsving og sterk vekst.

- Dette er ikke noe som kveler oppgangen. Grunnen til at børsen reagerer såpass negativt er frykten for at dette kan eskalere, sier han.

Handelskrig med Kina

Oslo Børs var én av få som ikke endte i minus fredag. Hovedindeksen falt med 0,66 prosent fra start og var på det meste 1,40 prosent i minus fredag formiddag, skriver E24. Utviklingen snudde imidlertid utover dagen, og børsen stengte med en økning på 0,66 prosent.

På de toneangivende europeiske børsene var det nedgang fredag. FTSE 100-indeksen i London falt med 0,51 prosent, DAX 30 i Frankfurt falt med 2,04 prosent og CAC 40 i Paris falt 1,63 prosent.

Midt oppi den nye stål- og aluminiumstollen, har Washington også slått i bordet med en gigantisk straffetoll overfor Kina.

De har planer om å innføre toll på 60 milliarder dollar på et bredt spekter av kinesiske varer som importeres til USA. Beijing svarte fredag med å kunngjøre toll på 3 milliarder dollar på amerikanske varer som importeres til Kina.

- Det er der spillet over til norsk økonomi ligger. Frykten er at dette eskalerer til en større handelskrig. Først hadde du stål- og aluminiumstollen, og så en toll direkte mot Kina, som kineserne svarte ganske mildt på. Men det er den type mekanismer man er redd for, forklarer Bernhardsen.

- Kan knele verdenshandelen

Han understreker at Norge er en liten og åpen økonomi som har dratt nytte av de siste 20 åra med globalisering. De har bydd på et mer integrert marked og en stor vekst i verdenshandelen.

- Vi har hatt god nytte av tilgangen på billige varer fra Kina og får igjen eksportert våre varer. Får man en eskalering av en handelskrig, kan det knele verdenshandelen og den globale økonomien som igjen vil ramme land som Norge. USA er i større grad lukket, forteller han.

For mens Hydro ennå ikke er bekymret for at dette vil ramme norske fabrikker, er de klare på at det skaper usikkerhet.

- Det er stor usikkerhet knyttet til dette, og det er for tidlig å si hva som skjer. Men det å innføre ensidige handelsbarrierer som kan utløse mottiltak, er uansett ikke i tråd med et åpent marked. Det kan få negative effekter som det er vanskelig å beskytte seg mot, sa Hydros pressetalsperson Halvor Molland til NTB fredag.

FYSISK: Joe Biden talte under et arrangement mot seksuell trakassering på universitetet i Miami da han kom med harde utfall mot Donald Trump. Den tidligere visepresidenten sa han ville tatt med Trump bak gymsalen og banket ham opp, hvis de hadde gått på videregående. Donald Trump svarte i dag på angrepet - på Twitter. Der skriver presidenten at han ville ha vunnet slåsskampen, mens Biden ville begynt å gråte. Video: CNN Vis mer

Møter motstand

Det er også usikkerheten som gjør utslagene på aksjemarkedet, mener Bernhardsen i Nordea Markets.

- Om man begynner å legge større tollbarrierer på internasjonal handel, kan det kvele veksten. Mange amerikanske bedrifter er avhengige av å importere stål og aluminium allerede, så vi vet ikke om dette er et bra tiltak for amerikanerne i seg selv, sier han.

Donald Trump har helt siden han lanserte presidentkampanjen sin sommeren 2015 argumentert for et mer proteksjonistisk og økonomisk nasjonalistisk USA. Et av hovedargumentene for den nye tollen er blant annet nasjonal sikkerhet, men han har også møtt mye motstand fra sine egne partifeller.

- Denne proteksjonismen ble på forhånd sagt å være største risikoen ved hans presidentskap. Han har en del fullmakter selv når det kommer til internasjonal handel, og det enklere for Trump å gå fram med en del slike tiltak uten å gå gjennom kongressen. Man kan imidlertid spørre seg om dette er et forhandlingskort for bedre avtaler i framtida eller et reelt ønske om å innføre høyere importtollsatser. Hva som ligger bak logikken, er vanskelig å si, spesielt så uforutsigbar som han er, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer