Trump tordnet om innvandring, blir allerede kalt «nasjonalisme på steroider»

Samtidig får Mexicos president Nieto kritikk for å ikke ha krevd en beklagelse. 

NEKTER Å BETALE: Donald Trump insister på at Mexico skal betale for muren han ønsker å bygge langs grensa. I natt norsk tid holdt han sin mye omtalte tale i Phoenix, Arizona om egen innvandringspolitikk. Foto: AFP PHOTO/DAVID CRUZ/NTB Scanpix
NEKTER Å BETALE: Donald Trump insister på at Mexico skal betale for muren han ønsker å bygge langs grensa. I natt norsk tid holdt han sin mye omtalte tale i Phoenix, Arizona om egen innvandringspolitikk. Foto: AFP PHOTO/DAVID CRUZ/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du kan ikke få statsborgerskap om du kommer til landet uten dokumenter, sa han i den varslede talen om innvandring i Arizona onsdag kveld. Han brukte halvannen time på å legge fram sin plan for innvandring, og han oppsummerer at det kun er én måte å få opphold i USA.

- Dra hjem og søk om innreise, som alle andre.

Omtales som kriminelle

Trump begynte talen med å snakke om personer som er drept av ulovlige innvandrere. På slutten av talen tok han opp flere personer på scenen, som han omtalte som «englemødre». De var mødre og én far som alle har mistet et barn. Foreldrene hadde T-skjorter med bilder av barna, toppet med overskriften «et stjålet liv».

Trump benyttet også anledningen til å lange ut mot president Barack Obama og motkandidat Hillary Clinton, som han beskylder for å ikke bry seg om hvilken fare flyktninger utgjør.

- Vi har ingen anelse om hvem disse personene er og hvor de kommer fra. Vi snakker om trojanske hester, sa Trump om at landet skal ta imot 10.000 syriske flyktninger.

«Mexico skal betale»

Kun timer etter besøket hos Mexicos president, gjentok Trump «Vi skal bygge en mur langs grensen i sør. Og Mexico skal betale for den».

Tidligere på dagen sa Trump at han og Enrique Peña Nieto ikke har diskutert hvem som skal stå for utgiftene for den mye omtalte muren, men tonen var en annen fra talerstolen i Phoenix.

- Mexico skal betale for muren. 100 prosent. De bare vet det ikke ennå, la han til.

Peña Nieto sa på sin side etter møtet at han hadde gjort det klart overfor Trump at Mexico ikke kommer til å betale for muren.

- Et marerittaktig bilde

Talen var nasjonalisme på steroider, oppsummerer en CNN-kommentator. Upraktisk og kontroversielt, er andre reaksjoner på Trumps innvandringsplan.

- Det han sier i talen stemmer i stor grad ikke med virkeligheten. De fleste jobber, er produktive, har familier og følger lovene. Han skaper et marerittaktig bilde, som vil være skadelig for mange, sier professor David Axelrod, som er tidligere politisk rådgiver for Obama.

- Og etter det jeg kan se, så har ikke hans plan for innvandring påvirket oppslutningen hans, slik han selv påstår.

I TRØBBEL: Donald Trump beskyldes for å hinte om at Hillary Clinton bør skytes da han talte til sine tilhengere i Wilmington. Video: Scanpix Vis mer

Kritiserer Mexicos president

Mexicos president utsettes for skarp kritikk i sosiale medier og politiske kretser etter hans møte med Donald Trump.

Flere mener Enrique Peña Nieto ble ydmyket under besøket.

Presidenten var ventet å kreve en unnskyldning fra republikanernes presidentkandidat Donald Trump, som har omtalt mexicanske innvandrere som voldtektsmenn og kriminelle.

Peña Nieto sa at mexicanerne følte seg krenket, men la til at han er sikker på at Trump ønsker å bygge et godt forhold som vil gagne begge landene.

IKKE RASIST: I en tale hevde Trump at hverken han eller tilhengerne hans er rasiister. Video: CNN. Vis mer

- Komplett ydmykelse

Mexicanere er svært opprørt over at presidenten ikke krevde en beklagelse, og det hjalp ikke at Trump gjentok at han skal bygge en mur under den felles pressekonferansen etter møtet.

- Ydmykelsen var komplett, skrev nyhetsanker Carlos Loret de Mola i Televisa på Twitter.

Flere hadde møtt opp med plakater for å demonstrere mot besøket i Mexico by onsdag. Mange er skuffet over at Trump i det hele tatt ble invitert. «Dra hjem» og «You're just another brick in the wall» sto det på noen av plakatene.

Trump forsøkte å reparere forholdet ved å omtale mexicanske amerikanere som «fantastiske» og si at ulovlig innvandring skader begge land, men han gjorde ingen innsats for å øke sin popularitet blant naboene i sør.

- Dette er en fornærmelse og et svik, sier artisten Arturo Meade, som deltok på en demonstrasjon med sin to år gamle sønn Mariano.

(NTB)