Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump: Tre amerikanere er løslatt i Nord-Korea

Tre amerikanere som har vært fengslet i Nord-Korea, er på vei ut av landet sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo, ifølge president Donald Trump.

PÅ VEI HJEM: De tre amerikanske statsborgerne, Kim Hak-song, Kim Dong-chul og Tony Kim, som alle har vært fengslet i Nord-Korea, er på vei ut av landet sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo, ifølge president Donald Trump. Alle foto: NTB Scanpix
PÅ VEI HJEM: De tre amerikanske statsborgerne, Kim Hak-song, Kim Dong-chul og Tony Kim, som alle har vært fengslet i Nord-Korea, er på vei ut av landet sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo, ifølge president Donald Trump. Alle foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er glad for å kunne informere dere om at utenriksminister Mike Pompea er i lufta og på vei tilbake fra Nord-Korea sammen med de tre fantastiske herrene som alle ser så fram til å møte. De ser ut til å være ved god helse, skriver Donald Trump på Twitter onsdag ettermiddag.

Det er liten tvil om at USAs president sikter til de tre amerikanske statsborgerne Kim Hak-song, Tony Kim og Kim Dong-chul, som alle har sittet fengslet i Nord-Korea.

- Pompeo og hans «gjester» kommer til å lande på Andrews Air Force Base klokka 2 på morgenen. Jeg kommer til å være der for å møte dem. Veldig spennende! tvitrer Trump videre.

Forberede til møte

USAs utenriksminister Mike Pompeo har besøkt den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang for å forberede det kommende møtet mellom president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Løslatelsen ble diskutert da Pompeo besøkte Nord-Korea forrige måned, da som CIA-sjef, og forrige uke antydet Trump på Twitter at fangene snart ville bli løslatt, ifølge NTB.

- Som mange vet, forsøkte den tidligere regjeringen lenge å få løslatt tre gisler fra en arbeidsleir i Nord-Korea, uten hell. Følg med! skrev Trump.

Kort tid etter meldte flere medier om at de tre fangene, Kim Hak-song, Kim Sang-duk og Kim Dong-chul, skal ha blitt flyttet fra arbeidsleiren til et hotell.

Over ett år i fengsel

Kim Hak-song arbeidet ved Det vitenskapelige og teknologiske universitetet i Pyongyang (PUST) og ble pågrepet ved en jernbanestasjon i den nordkoreanske hovedstaden i mai 2017, mistenkt for å ha utført «fiendtlige handlinger» mot det nordkoreanske regimet.

Kim Sang-duk, eller Tony Kim, ble pågrepet i april 2017 ved hovedflyplassen i Pyongyang mens han prøvde å forlate landet etter å ha undervist der i flere uker, også ved PUST.

Kim Dong-chul, en amerikansk forretningsmann i 60-årene som er født i Sør-Korea, ble dømt til ti års hardt arbeid i Nord-Korea etter å ha blitt tiltalt for angivelig spionasje. Han ble først pågrepet i november 2015.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!