Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trump trekker seg ikke fra Parisavtalen

Ifølge EU-topp gjør den amerikanske presidenten helomvending om klimaplanene til USA.

SKAL REVURDERE PARISAVTALEN: Donald J. Trump ønsker å revurdere betingelsene for Paris-avtalen, ifølge Wall Street Journal. Tidligere har han meldt at USA skal trekke seg helt og holdent ut av den. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/ NTB Scanpix
SKAL REVURDERE PARISAVTALEN: Donald J. Trump ønsker å revurdere betingelsene for Paris-avtalen, ifølge Wall Street Journal. Tidligere har han meldt at USA skal trekke seg helt og holdent ut av den. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Det hvite hus avviser The Wall Street Journals påstand om at USAs president, Donald Trump, vil trekke seg fra Parisavtalen.

- Som presidenten har gjort klinkende klart, kommer USA til å trekke seg ut om vi ikke kan få nye vilkår som er mer gunstig for vårt land, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus lørdag, det melder NTB.

(Dagbladet): I mai ble det kjent at USA skulle trekke seg ut av den globale klimaavtalen. Trump har gjentatte ganger kalt menneskeskapte klimaendringer en bløff, og ga et valgløfte om å «kansellere» Parisavtalen.

Nå melder Wall Street Journal at han ikke kommer til å gjøre det.

Avisa siterer EU-toppen Miguel Arias Cañete, ifølge Washington Examiner.

- USA har sagt at de ikke vil reforhandle Parisavtalen, men at de vil revurdere betingelsene som ble lagt til grunn da USA ratifiserte avtalen, sier EU-kommissæren for klima og energi.

Klimaministere møttes i dag

Ifølge EU-toppen vil det bli holdt et møte om dette på sidelinjen av neste ukes generalforsamling i FN, skriver AFP.

Ifølge nyhetsbyrået møttes klimaministere fra rundt 30 land i Montreal på lørdag for å gå fortgang på implementeringen av Prisavtalen uten USA. USA var represent med en observatør, som ikke har kommentert dagens nyhet.

Det hvite hus har heller ikke kommentert utspillet fra Miguel Arias Cañete.

USA ratifiserte opprinnelig Parisavtalen tilbake i september 2016.

- Dette er øyeblikket der vi har besluttet å redde vår planet, sa daværende president Barack Obama, den gang.

Kritikk etter utmeldelse

USA, et av de største landene i verden og blant de største produsentene av klimagasser, har fått mye kritikk etter Trump vedtok å melde landet ut av den globale klimaavtalen før sommeren.

- Avtalen er mindre om klimaet og mer om andre land som vinner en finansiell fordel over USA, sa Trump om klimaavtalen i juni, før presidenten la til at avtalen kom til å være en katastrofe for landet han leder.

På forhånd hadde statsminister Erna Solberg og hennes nordiske kolleger oppfordret president Donald Trump til ikke å trekke USA ut av Parisavtalen.

- Vi oppfordrer deg til å vise globalt lederskap, vi trenger USA på laget. Hilsen dine nordiske venner, skrev Solberg på Twitter like før presidenten skulle på scenen og annonsere hva USA ville gjøre.

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!