Trump trekker USA fra atomavtalen: - Vi har bevis på at Irans løfter er en løgn

Presidenten bekrefter avgjørelsen på en pressekonferanse i kveld.

DIREKTE: Det er ventet at Trump skal komme med en uttalelse om Iran-avtalen fra klokka 20 i kveld. Se direktesendingen her. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trump leverer på et av sine definitive valgløfter og trekker USA fra den omstridte atomavtalen med Iran.

- Verdens fremste terrorsponsor vil skaffe seg verdens farligste våpen med dagens katastrofale avtale. Jeg kunngjør i dag at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran, sier Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus.

Trump sier på presskonferansen i kveld at han vil gjeninnføre alle sanksjoner som ble lettet på i atomavtalen og innføre ytterligere økonomiske straffetiltak mot landet.

- Kraftige sanksjoner vil bli iverksatt. Fortsetter Irans atomprosjektet, vil Iran får større problemer enn noensinne, sier Trump.

UT MOT REGIMET: Donald Trump mener Iran har fortsatt jakten på atomvåpen, på tross av avtalen med Vesten. Han gikk til kraftig angrep på det iranske regimet da han i kveld kunngjorde at USA trekker seg fra avtalen. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB Scanpix
UT MOT REGIMET: Donald Trump mener Iran har fortsatt jakten på atomvåpen, på tross av avtalen med Vesten. Han gikk til kraftig angrep på det iranske regimet da han i kveld kunngjorde at USA trekker seg fra avtalen. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB Scanpix Vis mer

Frankrikes president Emmanuel Macron sier umiddelbart at Frankrike, Storbritannia og Tyskland beklager USAs avgjørelse. På iransk statlig TV omtales Trumps avgjørelse som ulovlig, illegitim og at den underminerer internasjonale avtaler. EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier EU er bestemt på å bevare avtalen.

- Farlig atomvåpenjakt

Trump gikk til kraftig angrep på det iranske regimet under pressekonferansen:

- Iran er verdens ledende sponsor av terror. De eksporterer farlige raketter og støtter terrorgrupper og militser. Gjennom åra har iranske tropper bombet amerikanske ambassader og drept amerikanske soldater. Det iranske regimet har finansiert sitt terrorregime ved å plyndre sitt eget folk, sier Trump.

- Ingenting har vært mer farlig enn regimets jakt på atomvåpen, sier Trump.

USA brukte årevis på å forhandle fram avtalen. Da den ble signert i 2015, var den president Barack Obamas største utenrikspolitiske prestasjon.

- Avtalen førte til at Iran kunne fortsette å anrike uran. Avtalen sørget for fjerning av sanksjoner, men førte til få grenser for Irans atomprogram, sier Trump i kveld.

- Denne katastrofale avtalen ga dette terrorregimet milliarder av dollar. Det er en pinlig affære for meg som borger. En konstruktiv avtale kunne enkelt blitt avtalt på den tida, sier han.

Han mener avtalen er katastrofe. Han sier han støtter de såkalte bevisene fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu om at Iran har hatt et hemmelig atomvåpenprogram og har brutt vilkårene for avtalen.

Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som overvåker avtalen, har Iran til nå etterlevd sin del.

- Vi har bevis på at Irans løfter er en løgn, sier Trump.

- Atomkappløp

- Den har ikke brakt ro eller fred. Irans program har fortsatt. Regimet kan være forberedt på å bruke atomvåpen umiddelbart, sier Trump.

- Lar jeg denne avtalen stå, vil det snart være et atomkappløp i Midtøsten. Alle vil ha sine våpen klare samtidig som Iran, sier han.

- Vi er forent i vår forståelse av trusselen og vår overbevisning er at Iran aldri må få atomvåpen. Vi kan ikke forhindre en iransk atombombe under dagens avtale. Gjør vi ikke noe, vet vi hva som vil skje, sier Trump.

Han sier videre USA vil jobbe med sine allierte for å forhindre atomtrusselen, Irans rakettprogram og stoppe landets terrorstøtte. Europeiske ledere har imidlertid vært klare på at atomavtalen har vært den mest effektive måten å forhindre iranske atomvåpen.

Årevis med diplomati og forhandlinger for å begrense Irans atomvåpenprogram kan nå være forgjeves.

- Den verste noensinne

Avtalen ble forhandlet fram av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU og Iran i 2015. Alle de andre landene har advart Trump mot å trekke seg.

De mener avtalen er den beste måten å forsikre seg om at landet ikke utviklet atomvåpen. Avtalen sikret Vesten innsyn i Irans atomenergiprogram mens Iran fikk fjernet en rekke økonomiske sanksjoner.

Trump har kalt atomavtalen den «den verste avtalen noensinne» og «en skam for landet vårt».

Trumps viktigste innvendinger mot avtalen er at den ikke regulerer Irans rakettprogram, involvering i krigene i Syria og Jemen og heller ikke hindrer Iran fra å utvikle atomvåpen i framtida.

Han og flere av hans meningsfeller mener den gjør Iran mektigere i regionen. Trump har lovet å trekke USA fra avtalen nærmest siden den ble signert i 2015 og han selv annonserte sitt presidentkandidatur.

Ikke overbevist

I kveld ble den politiske ledelsen i kongressen informert om Trumps avgjørelse.

Allerede i forrige uke skal USAs nye utenriksminister ha gjort det klart i samtaler med Frankrike, Storbritannia og Tyskland - andre parter i avtalen - at den ville skrotes.

- Han gjorde det klart at det var slutt, sier en diplomat tett på forhandlingene til Reuters.

- For resten av verden er bekymringen knyttet til at et brudd kan føre til økt spenning, fordi Iran kan komme til å svare med egne tiltak - i verste fall at de gjenopptar deler av sitt atomanrikningsprogram. Alternativet til en avtale er for alle en konfrontasjon, sa NUPI-forsker Kjetil Selvik til Dagbladet.

En av dem som har vært mest bekymret for at avtalen nå går i vasken, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Da han besøkte Washington som Donald Trumps første æresgjest for to uker siden, var den viktigste oppgaven hans å overbevise Trump om å bli værende.

Macron tok blant annet opp muligheten for en ny avtale under statsbesøket.

Dette ble avvist av andre parter. Et av spørsmålene er om EU kan forhandle fram en ny avtale uavhengig av USA, men det vil være avhengig av at EU på noe slags vis kan beskytte eget næringsliv mot sanksjoner og opprettholder handel med Iran i strid med USAs ønsker.

Også Irans president Hassan Rouhani har åpnet for denne muligheten. Den er ventet at Rouhani vil komme med en uttalelse kort tid etter Donald Trumps pressekonferanse. Det vil også Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Israel, Saudi-Arabia og USA er de eneste åpne motstanderne av avtalen.

Atomavtalen

  • Framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.
  • Gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot at de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves.
  • Avtalen trådte i kraft i januar 2016 etter at det ble fastslått at Iran hadde overholdt sine forpliktelser.
  • Missil-sanksjonene mot Iran skal først oppheves om åtte år. Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen.
    (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer