- Trump trekker USA fra Iran-avtalen

Europas desperate forsøk på å overbevise Donald Trump er trolig mislykket, melder kilder til flere utenlandske medier.

DIREKTE: Det er ventet at Trump skal komme med en uttalelse om Iran-avtalen fra klokka 20 i kveld. Se direktesendingen her. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): President Donald Trump kommer til å trekke USA ut av atomavtalen med Iran, melder flere kilder.

En kilde sier til New York Times at Trump varslet sin franske kollega Emmanuel Macron i en telefonsamtale tirsdag.

Også kilder som Associated Press, CNN og Reuters har snakket med, melder at Trump vil trekke USA fra avtalen. En kilde i det franske preisdentpalasset sier Reuters i kveld at Trump ikke ga noen indikasjoner på avgjørelsen rundt Iran-avtalen i samtalen med Macron.

- Alle sanksjoner

Ifølge New York Times forbereder USA seg nå på å gjeninnføre alle de sanksjonene som ble lettet på i henhold til atomavtalen - og i tillegg innføre ytterligere økonomiske straffetiltak, ifølge kilden.

Det vil i så fall være en meget dramatisk beslutning fra Trump. Flere kilder melder at Trump trolig vil trekke seg fra avtalen.

Avtalen om Irans omstridte atomprogram ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU og Iran i 2015.

Trump har varslet en uttalelse om avtalen klokka 20.00 i kveld.

De vestlige stormaktene ser på avtalen som helt nødvendig for å unngå et iransk atomvåpenprogram. Avtalen gir Vesten rett til innsyn og kontroll i landets atomenergiprogram, samtidig som Iran har fått fjernet en rekke sanksjoner mot seg.

Trump har kalt atomavtalen den «den verste avtalen noensinne» og «en skam for landet vårt».

- Det var slutt

Den offisielle kunngjøringen av avgjørelsen kommer først 20.00 i kveld, men også europeiske diplomater som er svært tett på forhandlingene, er meget pessimistiske.

Ifølge Reuters' kilder forventer de at Trump i dag annonserer at han trekker USA fra atomavtalen. Det er amerikanske tjenestemenn som i går kveld tydelig skal ha sagt fra at Trump vil trekke seg. Det er ikke kjent på hvilke vilkår eller om USA vil gjeninnføre sanksjoner overfor Iran.

Allerede i forrige uke skal USAs nye utenriksminister ha gjort det klart i samtaler med Frankrike, Storbritannia og Tyskland - andre parter i avtalen - at den ville skrotes.

- Han gjorde det klart at det var slutt, sier en diplomat tett på forhandlingene til Reuters.

- Godkjenner sanksjoner

Amerikanske regjeringskilder sier til CNN at Trump trolig vil godkjenne sanksjoner mot Iran. Det vil være et første skritt mot å trekke USA fra avtalen, opplyser kilder tett på avgjørelsen, ifølge kanalen.

Det kan imidlertid ta måneder før sanksjonene trer i kraft, noe som kan gi USAs allierte en mulighet til å forhandle en ny avtale Trump kan være med på.

Trumps viktigste innvendinger mot avtalen er at den ikke regulerer Irans rakettprogram, involvering i krigene i Syria og Jemen og heller ikke hindrer Iran fra å utvikle atomvåpen i framtida.

Flere parter frykter at en uttrekning kan bety krig.

- For resten av verden er bekymringen knyttet til at et brudd kan føre til økt spenning, fordi Iran kan komme til å svare med egne tiltak - i verste fall at de gjenopptar deler av sitt atomanrikningsprogram. Alternativet til en avtale er for alle en konfrontasjon, sa NUPI-forsker Kjetil Selvik til Dagbladet.

Macrons beskjed

En av dem som har vært mest bekymret for at avtalen nå går i vasken, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Da han besøkte Washington som Donald Trumps første æresgjest for to uker siden, var den viktigste oppgaven hans å overbevise Trump om å bli værende.

Macron tok blant annet opp muligheten for en ny avtale under statsbesøket, men får selv den endelige beskjeden i dag. I ettermiddag drøftet Macron drøftet tirsdag «fred og stabilitet i Midtøsten» i en telefonsamtale med Trump, opplyser Elyseepalasset.

Atomavtalen

  • Framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.
  • Gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot iat de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves.
  • Avtalen trådte i kraft i januar 2016 etter at det ble fastslått at Iran hadde overholdt sine forpliktelser. Missil-sanksjonene mot Iran skal først oppheves om åtte år.
  • Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen. (NTB)

Kilder i Det hvite hus har tidligere opplyst at Trump ville diskutere avgjørelsen med Macron i en telefonsamtale i dag, men det er uklart om den franske presidenten faktisk fikk vite hva Trump har bestemt seg for.

Også britenes utenriksminister Boris Johnsons er bekymret.

- Jeg ser ikke noen fordeler ved å vrake avtalen. Det er bare Iran som tjener på det hvis vi opphever restriksjonene vi har lagt på Irans atomprogram, skrev Johnson i New York Times mandag om sitt lands oppfatning.

- Kan få problemer

Trumps avgjørelse vil uansett bli hans viktigste utenrikspolitiske handling så langt i perioden. Avtalen, som ble forhandlet fram i 2015, var Barack Obamas viktigste utenrikspolitiske sak og Trump kan nå sørge for dens brå slutt.

Flere har påpekt at EU kan opprettholde Iran-avtalen uten USA, men da må unionen evne å beskytte sitt næringsliv mot amerikanske sanksjoner-

Iran har tidligere sagt at landet vil anse avtalen som oppsagt hvis USA trekker seg, men mandag antydet Irans president Hassan Rouhani at Iran likevel kan komme til å overholde den. Ifølge Rouhani forutsetter det at de andre partene som framforhandlet avtalen, sikrer at Iran fortsatt kommer godt ut av det.

- Hvis vi kan få det vi vil ha uten amerikanerne, så kommer Iran til å fortsatt opprettholde avtalen, sa Hassan Rouhani, ifølge Reuters.

- Det er mulig at vi kommer til å få problemer de neste to til tre månedene, men vi skal komme oss gjennom dette, sier Rouhani på en oljekonferanse i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer