- Trump trenger at mye skal gå hans vei for at han skal vinne. Onsdag var det mye som gjorde det

Jevnere i vippestatene en halv uke før valget.

Foto:   Joe Raedle/Getty Images/AFP/Scanpix NTB
Foto:   Joe Raedle/Getty Images/AFP/Scanpix NTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en halv uke igjen av den amerikanske valgkampen, og det som lenge så ut som en svært solid ledelse for Hillary Clinton på meningsmålingene har blitt gradvis mindre for hver dag.

Realclearpolitics sammenstilling av meningsmålingene er hun nå bare 1,9 prosentpoeng foran Trump.

Men det spiller egentlig ingen rolle hvem av dem som får flest stemmer totalt. Det er kampen om valgmansstemmene som teller, og den første kandidaten til flertall med 270 vinner.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Da er det vippestatene, hvor begge partiene i utgangspunktet kan ha mulighet til å vinne, som gjelder. Og enn så lenge har det vært bra for Hillary Clinton.

Brannmur

Trumps ulike utspill mot innvandrere fra landene sør for USA har bidratt til å gi Clinton det New York Times kaller en uventet «brannmur» i delstatene Colorado, Nevada og Virginia, og muligens Nord-Carolina, i tillegg til antatt sikrere delstater som Pennsylvania, Michigan og New Hampshire.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Men det kan være sprekker i brannmuren.

- Det som skjer, er at mange republikanere som har sittet på gjerdet finner tilbake til partiet sitt. Trump er strengt tatt ingen republikaner, men en uavhengig populist, som har overtatt partiet i valgkampen. Han er ikke spesielt lojal til partiet, og de er ikke lojale til ham. Men partitilhørighet avgjør altså stemmevalget for de aller fleste velgerne, sier Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Universitetet i Bergen, og ekspert på amerikansk politikk.

Trenger en delstat i brannmuren

EKSPERT: Hilmar Langhelle Mjelde.
EKSPERT: Hilmar Langhelle Mjelde. Vis mer

Nord-Carolina har den siste tida virket å gå i retning i Clinton, men i går kom det to målinger: To som viste Trump i ledelsen, én som viste Clinton foran, og plutselig er det i gjennomsnitt dødt løp der. Jan Arild Snoen, Minerva-kommentator og ekspert på amerikansk politikk, sier Trump må vinne i alle delstatene hvor det er jevnt nå, som Florida og Nevada, og i tillegg i en delstat som Colorado, Michigan, Wisconsin eller Pennsylvania. Fivethirtyeight-redaktør Nate Silver er på samme linje.

- Trump trenger bare å vinne i en av statene i Clintons «brannmur», for eksempel Pennsylvania, Michigan, New Hampshire eller Colorado, skriver han i sin siste analyse.

TIDENES SKITNESTE VALGKAMP: Voldtekts- og korrupsjonsanklager, mensen, e-poster og en god del drittkasting er bare noe av det som gjør dette til den skitneste valgkampen i amerikansk historie. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix / Shutterstock / Grafikk: Marie Røssland / Guro Lindahl Flåten Redigering: Marie Røssland Vis mer

Silver har laget ulike modeller for å anslå sannsynligheten av valgutfallet. Der anslåas Trumps vinnersjanse til ca 32 prosents, vesentlig høyere enn i for eksempel New York Times' modell, hvor Trump bare får 14 prosent.

Fivethirtyeight har også en modell som viser hvor stor «delstatsmargin» Clinton har, og hvilke stater som må til for å tippe det hele. Den viser at Clinton nå bare har Colorado som noenlunde sikker stat å «gå på», hvis han vinner i Florida, Nord-Carolina og Nevada, hvor gjennomsnittet nå viser at det er så godt som dødt løp.

LEI AV TRUMPS VELGERE: Under et valgmøte i Florida gikk Hillary Clinton hardt ut mot Donald Trumps velgere og det de står for. Det er ikke første gangen. For noen måneder tilbake fikk hun massiv kritikk for å putte halvparten av tilhengerne hans i en «basket of deplorables». Video: CNN Vis mer

Trumps vei

Washington Post oppsummerer det slik: Trump trenger at veldig mye skal gå rett vei for ham hvis han skal vinne. Og på onsdag var det mye som gikk hans vei, og viser til gode målinger for ham i Nord-Carolina, Ohio, Arizona og Florida.

- Kortversjonen er at Clinton fortsatt er favoritt. Den litt lengre versjonen er at det ser ut til å bli langt jevnere enn det så ut til for to uker siden, skriver avisa.

Hilmar Langhelle Mjelde mener mye kan bli avgjort av hvilken av kandidatene som klarer å få flest av sine sympatisører til å faktisk stemme. Clinton har da en fordel i en større og mer utbygd organisasjon på bakkeplan i de ulike delstatene, mens Trumps fordel er at hans velgere oppgir at de er motivert for å stemme på ham enn Clintons.

- Han satser på en ovenfra og ned-modell. Han baserer seg på mediaomtale, Twitter og store folkemøter, sier Mjelde.

- Han satser på en ovenfra og ned-modell. Det blir spennende å se om han klarer å lykkes med det, sier Mjelde.

Trump advarte

STATEN PÅ VIPPEN: Tidligere i dag var det anslått at Colorado var staten som kunne avgjøre hele valget. Modellen oppdateres etter hvert som det kommer nye målinger. Faksimile: Fivethirtyeight
STATEN PÅ VIPPEN: Tidligere i dag var det anslått at Colorado var staten som kunne avgjøre hele valget. Modellen oppdateres etter hvert som det kommer nye målinger. Faksimile: Fivethirtyeight Vis mer

Donald Trump selv var i Miami i Florida i går, og siterte da fra en enkeltmåling som viste ham i ledelsen i solstaten. Men han advarte tilhengerne sine om at de ikke måtte slappe av, og heller «late som han lå litt bak».

- Alle meningsmålinger sier vi skal vinne Florida. Ikke tro på det! Gå ut og stem som om vi ligger litt bak, sa Trump fra scenen.