Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump truer Irans president: «VÆR FORSIKTIG»

Donald Trump har kommet med en Twitter-melding utenom det vanlige.

FORBANNA: Donald Trump virker å være forbannet på Irans president. FOTO: Carolyn Kaster / AP / NTB Scanpix
FORBANNA: Donald Trump virker å være forbannet på Irans president. FOTO: Carolyn Kaster / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden er vant til at Donald Trump tar ut frustrasjonen sin på Twitter, men natt til mandag gjorde han det på en måte som avviker fra normalen.

«Til Irans president Rouhani: ALDRI, ALDRI TRUE USA IGJEN ELLERS VIL DU LIDE KONSEKVENSER FÅ I HISTORIEN NOEN GANG HAR LIDD. VI ER IKKE LENGER ET LAND SOM VIL TOLERERE DINE VANVITTIGE ORD OM VOLD & DØD. VÆR FORSIKTIG!», skriver Trump på Twitter.

«FRED GJENNOM STYRKE», følger han opp.

«Alle krigers mor»

Twitter-meldingen kommer som et svar til Hassan Rouhanis uttalelser søndag.

Da åpnet han for muligheten for fred med USA, men advarte Trump mot å ta et aggressivt standpunkt til Iran - og fulgte opp med at stridigheter mellom Iran og USA vil føre til «alle krigers mor».

- USA bør vite at fred med Iran er alle freds mor, og at krig med Iran er alle krigers mor, sa han ifølge New York Post.

Iran-avtalen

Forholdet mellom landene fikk en knekk da Trump i mai trakk USA fra Iran-avtalen. Avtalen ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU og gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

Som en del av avtalen forpliktet Iran seg til å begrense sin anriking av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått.

- Ikke lek med løvens hale

Forrige måned krevde amerikanske myndigheter at flere land må kutte all oljeimport fra Iran innen 1. november, for å ikke bli utsatt for «sterke sanksjoner» fra USA.

Rouhani advarer mot et slikt tiltak:

- Ikke lek med løvens hale, Trump. Dette vil bare føre til noe du vil angre på, sa han søndag.

Truer tilbake

Det ble også kjent at amerikanske myndigheter har lansert en kampanje med intensjon om å presse Iran til å avslutte atomprogrammet sitt, og støtten til militante grupper i Midtøsten.

- Du er ikke i posisjon til å vende det iranske folket mot Irans sikkerhet og interesser, sier han ifølge Reuters.

Som et svar til Trump-administrasjonens tiltak, kommer Rouhani med en trussel tilbake. Han truer med å blokkere Hormuzstredet, den trange bukta som forbinder Omanbukta med Persiabukta.

Det vil han gjøre for å hindre råoljeforsendelser i området.

- Enhver som forstår grunnleggende politikk, sier ikke «vi vil stoppe Irans oljeeksport». Vi har gjennom historien vært selve garantisten for sikkerheten for den regionale vannveien.