Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump truer med å mobilisere hæren

President Donald Trump sier han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

- TERROR: Situasjonen i USA eskalerer. Natt til tirsdag 2. juni kalte Trump det «terrorhandlinger», samtidig som politiet rykket inn med tåregass og gummikuler. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB Scanpix / AP / Dagbladet TV Vis mer

- Min første og største plikt som president er å forsvare vår flotte land og det amerikanske folk. Jeg har avlagt en ed for å opprettholde lovene i våre nasjoner og det er nøyaktig hva jeg vil gjøre.

Slik startet president Donald Trump sin uttalelse til pressen, varslet bare ett kvarter før han skulle møte opp. Uttalelsen, som han i forkant presiserte ville bli kort, kommer etter at presidenten søndag holdt seg ute av syne og nyheten om at han ble fraktet til en bunker i Det hvite hus fredag.

- Terrorhandlinger

Mens pressen ventet på presidenten, kunne man høre brak og smell i nærheten av Det hvite hus. Ifølge CNN så det ut til at politiet kastet tåregass inn i folkemengden for å spre demonstrantene ved Det hvite hus.

Opptøyer og demonstrasjoner har vart i dagevis etter at George Floyd døde etter at han ble pågrepet av politi på voldsomt vis.

TALTE TIL FOLKET: - Dette er ikke fredelige demonstrasjoner, dette er terror. Det sa USAs president Donald Trump i en tale natt til tirsdag 2. juni. Video: Dagbladet TV og AP Vis mer

- Vi kan ikke tillate at berettigede skrik og fredfulle demonstranter blir druknet av en sint mobb. De største ofrene av opptøyene er fredselskende borgere i våre fattigste samfunn. Som deres president vil jeg kjempe for å holde dem trygge. Jeg vil kjempe for å beskytte dere, sa presidenten.

Trump beskrev seg som «en alliert» av fredfulle demonstranter, men sa at de siste dagene «har nasjonen blitt grepet av profesjonelle anarkister, voldelige mobber, brannstiftere, plyndrere, opprørere, Antifa (antifascistisk bevegelse) og andre.»

Han kalte de voldelige opptøyene for terrorhandlinger og fortalte at han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

- For å stoppe opptøyer and plyndring, ende ødeleggelsene og ildspåsettelse og beskytte rettighetene til lovlydige amerikanere, sa han.

- Dominere gatene

Trump tar i bruk en 213 år gammel lov, som gir ham rett til å mobilisere amerikanske soldater for å slå ned på de landsdekkende demonstrasjonene, skriver CNN.

- Først vil vi ende opprørene og lovløsheten som har spredt seg gjennom landet.

Trump fortalte at han i dag har gitt USAs guvernører sterke anbefalinger om å sende ut nasjonalgarden.

- At vi dominerer gatene. Ordførere og guvernører må etablere en overveldende tilstedeværelse av politi fram til volden ender. Om en by eller stat nekter å sette i gang de tiltakene som er nødvendige for å forsvare deres innbyggeres liv og eiendom, vil jeg sende ut militæret og løse problemet for dem fort.

Presidenten slår fast at de som truer uskyldige mennesker eller eiendom vil bli pågrepet, tiltalt og idømt «lovens strengeste straffer».

- Jeg vil at dem som organiserer denne terroren skal se at de kommer til å bli idømt strenge straffer og sone lange dommer i fengsel, sa presidenten.

- Nei takk

En som tilsynelatende ikke tar imot presidentens militærhjelp, er guvernøren i New York, Andrew Cuomo.

- Hva sier du til presidenten, han vil sende ut militæret og løse problemet for deg om du ikke gjør det, sier CNNs Erin Burnett.

- Jeg sier takk, men nei takk. Presidenten ønsker å gjenskape virkeligheten her. Til og med bildene fra Washington DC. Man hadde et antall demonstranter. De var fredfulle. De var unge personer, stort sett en gruppe hvite mennesker i Washington DC, som er opprørt over det de så med Floyd-drapet, som de burde være, sa han til CNN.

Også Illinois-guvernør J. B. Pritzker sier at han avviser at de føderale myndighetene kan sende tropper inn i staten Illinois.

- Han vil endre temaet fra sin fiasko i håndteringen av coronaviruset, og ser nå et øyeblikk hvor det er uro på grunn av urettferdigheten mot George Floyd. Nå vil han skape et annet tema og gjøre noe hvor han kan være en «lov og orden»-president, sa han til CNN.

NEI TAKK: Guvernør Cuomo sier nei takk til Trumps militærhjelp. Foto: AFP / NTB Scanpix
NEI TAKK: Guvernør Cuomo sier nei takk til Trumps militærhjelp. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Også guvernøren i delstaten Washington, Jay Inslee, reagerer på trusselen fra Trump. I en uttalelse fra den demokratiske guvernøren heter det at Trump «gjentatte ganger har vist at han er ute av stand til å styre og ikke vist annet enn en falsk og brautende oppførsel» så lenge han har sittet ved makten.

- Nå bruker han sine høyeste fullmakter som president i et desperat forsøk på å skjule sin udugelighet. Jeg ber for at ingen soldater eller sivile blir skadd eller drept på grunn av hans skjødesløshet, uttaler Inslee.

I nabodelstaten Oregon sier guvernør Kate Brown at hun ikke kommer til å sette inn nasjonalgarden for å dempe de voldelige demonstrasjonene i Portland.

Trump kalte tidligere mandag landets guvernører for «svake» og mente de burde slå hardere ned på demonstrasjonene.

New York-guvernør Cuomo mener presidenten vil gjøre dette til «reality-TV om gud og land»:

- Kall ut militæret, og deretter går jeg til kirken og holder opp en bibelen, sa Cuomo og viste til hva som skjedde rett etter Trumps uttalelse.

Gikk ut

Mot slutten av uttalelsen i Rosehagen sa Trump at han skulle hedre et «veldig spesielt sted.» Kort tid seinere ble han observert mens han gikk over Lafayette park rett på utsida av Det hvite hus. Den korte utflukten endte ved kirken St. Johns, hvor han lot seg bli fotografert av pressen mens han holdt en bibel. Han sa også at «vi har et flott land».

Det framstår som at tåregassen som ble brukt mot demonstranter ved Det hvite hus før presidentens uttalelse, var for å klargjøre området for presidentens gåtur til kirken, skriver The Guardian.

- Jeg så hva som skjedde. Jeg så på CNN da styrkene plutselig beveget seg fremover, og startet å dukke demonstrantene, kastet tåregass. Dette er ikke slik vi oppfører oss i USA, sa guvernøren i Illinois, J. B. Pritzker i en uttalelse til CNN.

Også senator Elizabeth Warren reagerer. På Twitter anklager hun presidenten for å bruke tåregass mot fredelige demonstranter.

- For å rydde veien for en ubrukelig «fotomulighet» utenfor Det hvite hus - rett etter å ha lovet å aktivere militæret mot vårt eget folk. Liv og demokratiet vårt er i fare, skriver Warren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!