Donald Trump og Iran

- Trump truer med krigsforbrytelser

Å angripe mål som er viktige for iransk kultur er trolig en krigsforbrytelse, skriver toneangivende medier.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens alle venter på Irans gjengjeldelse for drapet på Revolusjonsgardens sjef Qasem Soleimani i Bagdad natt til fredag, høyner president Donald Trump innsatsen.

Nå skriver flere medier at hans siste trusler i realiteten innebærer krigsforbrytelser.

SETTER REGIONEN I KOK: Trump hånes på en poster under en demonstrasjon mot USA i Islamabad søndag. Drapet på Revolusjonsgardens leder general Qasem Soleimani i et droneangrep i Bagdad, Irak, har satt regionen i kok. Foto: NTB Scanpix
SETTER REGIONEN I KOK: Trump hånes på en poster under en demonstrasjon mot USA i Islamabad søndag. Drapet på Revolusjonsgardens leder general Qasem Soleimani i et droneangrep i Bagdad, Irak, har satt regionen i kok. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Vi har utpekt 52 iranske landemerker (som representerer de 52 amerikanske gislene som ble tatt av Iran for mange år siden), noen på et svært høyt nivå og viktige for Iran & Iransk kultur», skrev presidenten i en twittermelding lørdag kveld.

Det har vakt sterke reaksjoner - og ikke bare fra iranerne.

Timbuktu-parallell

- Et angrep på et kulturelt landemerke ville bryte flere internasjonale avtaler og vil trolig bli ansett som en krigsforbrytelse, skriver CNN på sin nettside.

TV-kanalen henviser til Den internasjonale straffedomstolen i Haag, som ga lederen for en al-Qaida-tilknyttet gruppe ni års fengsel for å ha gitt ordrene som i 2012 førte til ødeleggelser av kulturmonumenter i Timbuktu i Mali.

Nicholas Burns, tidligere NATO-ambassadør for USA, er blant dem som fordømmer presidentens trussel mot kultur-landemerker.

«Umoralsk og uamerikansk», skriver Burns på Twitter.

Et annet av USAs mest toneangivende medier, New York Times, skriver også at presidentens trussel kan innebærer en krigsforbrytelse - men konstaterer at dette ikke får presidenten til å moderere seg.

Snarere tvert imot.

Trapper opp - ikke ned

Søndag kveld hadde Trumps utenriksminister Mike Pompeo moderert presidentens uttalelser og blant annet sagt at alt USA gjør vil være i tråd med lov og rett.

Men om bord på Air Force One - presidentens eget fly - på vei fra sitt feriested i Florida, utdypet og forsterket presidenten ifølge New York Times sine uttalelser.

- De tillates å drepe våre folk. De får torturere og lemleste våre folk. De får bruke veibomber og sprenge i lufta våre folk, sa han ifølge New York Times før han fullførte resonnementet:

- Og så skal ikke vi ha lov til å røre deres kulturelle landemerke? Det er ikke slik det fungerer.

- Gud den viktigste hevneren

Heller ikke Iran gjør noe for å roe situasjonen. Landets ledelse har lovet militære gjengjeldelser for drapet på general Qasem Soleimani i Iraks hovedstad Bagdad natt til fredag.

- Gud den allmektige har lovet å få sin hevn, og Gud er den viktigste hevneren. Det vil med sikkerhet bli iverksatt handlinger, sa lederen for den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet, Esmail Qaani, i et intervju med iransk TV mandag.

Ifølge NTB lover han å følge i Soleimanis fotspor.

- Vi lover å fortsette nedover martyr Soleimanis vei, like fast som før og med Guds hjelp. Og til gjengjeld for hans martyrdød planlegger vi å bli kvitt Amerika fra regionen, sier han.

Tallet 52 i Trumps twittermelding lørdag stammer fra opprinnelsen til det moderne iransk-amerikanske fiendskapet, da Iran i 1979 tok amerikanske gisler på USAs ambassade i hovedstaden Teheran.

52 av dem ble holdt helt fram til 1981.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer