I et møte med demokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer, truer president Donald Trump med «shutdown» dersom han ikke får det som han vil i saken om grensesikkerhet. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Trump truer med «shutdown» hvis han ikke får 40 milliarder til grensemuren

Nå har presidenten fått et ultimatum fra Demokratene.

Det var eksplosjonsartet stemning i Det ovale kontor, da president Donald Trump tirsdag kveld norsk tid møtte Demokratenes leder i Representantenes hus ,Nancy Pelosi, og senator Charles Chuck Schumer. Trump presser fremdeles på for den mye omtalte grensemuren mot Mexico, som han ønsker å bruke fem milliarder dollar på.

Men Demokratene har så langt bare gått med på å bevilge drøyt én milliard dollar til grensesikring - noe som tilsvarer en videreføring av dagens sikkerhetsnivå. Det setter sinnene hos de tre politikerne i kok - direktesendt på amerikansk TV.

Truer med «shutdown»

- Vi har stor støtte blant republikanerne, men ikke blant Demokratene. Men vi skal snakke om det nå. En ting jeg kan si, er at store deler av muren allerede er bygd. Vi har restaurert mange gamle deler og bygget flere nye. Det skal vi fortsette med, og på en eller annen måte blir muren klar. Grensesikkerheten vår er ekstremt viktig, sier Trump.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Pelosi var tirsdag kveld klar i sin tale til presidenten når det kom til grensemuren:

- Du vinner ikke dette. Og faktum er at du ikke har de stemmene du trenger, sier hun og retter kommentaren mot Trump og hans manglende støtte fra demokratene i senatet når det kommer til milliardbevilgninger til muren.

Donald Trump har allerede truet med det han kaller en «shutdown», det vil si at finansieringen av all ikke-essensiell statlig virksomhet i USA stenges av, allerede i slutten av neste uke. I etterkant av møtet har Pelosi og Schumer sendt ut en felles uttalelse, der de forteller at presidenten har fått et ultimatum fra dem.

- Vi har gitt presidenten to alternativer som vil holde regjeringen åpen. Det er nå opp til ham om han vil velge ett av dem eller utløse en «shutdown», skriver de to.

Det vil medføre at virksomheter som for eksempel offentlige museer, parker og medisinsk forskning kan bli rammet hvis ikke Demokratene følger hans ønske om å bruke fem milliarder dollar, eller 40 milliarder norske kroner, på grensemuren.

Fristen presidenten har satt så langt, er 21. desember.

- For grensesikkerheten

Tirsdag understreket Trump at han ikke er redd for å ta i bruk slike virkemidler for å få gjennomslag for sin politikk. Kravet om fem milliarder dollar ble også ettertrykkelig gjentatt på presidentens Twitter-konto tirsdag.

- Hvis vi ikke får det vi vil ha, på en eller annen måte, så vil det bli en «shutdown» av regjeringen. Og jeg vil være stolt ... jeg vil være stolt av å gjennomføre en «shutdown» for grensesikkerheten vår. Vi trenger grensesikkerhet. Folk renner inn i landet vårt, inkludert terrorister, sier Trump.

Presidenten må likevel innse at han i løpet av to år ikke har klart å samle et flertall av stemmer i senatet for hans høyt ønskede grensemur. Det til tross for at muren var en av hans høyeste prioriteringer under valgkampen i 2016.