Israel og Palestina-konflikten:

Trump-trusler om bistandskutt til palestinere skaper uro

UD ønsker ikke å kommentere USAs trussel om å kutte bistanden til Palestina, men hevder å være i tett dialog med amerikanerne.

IKKE POPULÆR: Like før jul erklærte USAs president, Donald Trump, at Jerusalem er Israels hovedstad. Det har medført stort sinne blant palestinere, som her i Rafah, i det sørlige Gaza. Foto: Said Khatib / Afp / Scanpix A Palestinian artist paints a portrait of US President Donald Trump on a large fabric in Rafah in the southern Gaza Strip on January 3, 2018. / AFP PHOTO / SAID KHATIB
IKKE POPULÆR: Like før jul erklærte USAs president, Donald Trump, at Jerusalem er Israels hovedstad. Det har medført stort sinne blant palestinere, som her i Rafah, i det sørlige Gaza. Foto: Said Khatib / Afp / Scanpix A Palestinian artist paints a portrait of US President Donald Trump on a large fabric in Rafah in the southern Gaza Strip on January 3, 2018. / AFP PHOTO / SAID KHATIB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De siste dagene har det vært mye spekulasjoner rundt USAs bistand til palestinere, etter at president Donald Trump på Twitter spurte hvorfor USA skal bidra med penger til palestinerne når de, ifølge Trump, «ikke er interessert i å forhandle om fred».

USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), og bidrar årlig med rundt tre milliarder kroner, eller rundt en firedel av UNRWAs budsjett.

Norge leder

- Spørsmål om amerikansk bistand til palestinske myndigheter bør stilles til amerikanske myndigheter, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) til NTB.

Norge har de siste 25 årene ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), og regjeringen understreker at dette innebærer «en særlig forpliktelse til å bidra til å styrke den palestinske økonomien og sikre nødvendige giverbidrag».

De siste dagene har FN-talsmannen Chris Gunness sendt ut en rekke eposter til journalister, der han skriver at «UNWRA ikke har blitt informert om at USA-administrasjonen vil endre bistanden til organisasjonen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer