Israel og Palestina-konflikten:

Trump-trusler om bistandskutt til palestinere skaper uro

UD ønsker ikke å kommentere USAs trussel om å kutte bistanden til Palestina, men hevder å være i tett dialog med amerikanerne.

IKKE POPULÆR: Like før jul erklærte USAs president, Donald Trump, at Jerusalem er Israels hovedstad. Det har medført stort sinne blant palestinere, som her i Rafah, i det sørlige Gaza. Foto: Said Khatib / Afp / Scanpix A Palestinian artist paints a portrait of US President Donald Trump on a large fabric in Rafah in the southern Gaza Strip on January 3, 2018. / AFP PHOTO / SAID KHATIB
IKKE POPULÆR: Like før jul erklærte USAs president, Donald Trump, at Jerusalem er Israels hovedstad. Det har medført stort sinne blant palestinere, som her i Rafah, i det sørlige Gaza. Foto: Said Khatib / Afp / Scanpix A Palestinian artist paints a portrait of US President Donald Trump on a large fabric in Rafah in the southern Gaza Strip on January 3, 2018. / AFP PHOTO / SAID KHATIBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har det vært mye spekulasjoner rundt USAs bistand til palestinere, etter at president Donald Trump på Twitter spurte hvorfor USA skal bidra med penger til palestinerne når de, ifølge Trump, «ikke er interessert i å forhandle om fred».

USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), og bidrar årlig med rundt tre milliarder kroner, eller rundt en firedel av UNRWAs budsjett.

Norge leder

- Spørsmål om amerikansk bistand til palestinske myndigheter bør stilles til amerikanske myndigheter, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) til NTB.

Norge har de siste 25 årene ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), og regjeringen understreker at dette innebærer «en særlig forpliktelse til å bidra til å styrke den palestinske økonomien og sikre nødvendige giverbidrag».

De siste dagene har FN-talsmannen Chris Gunness sendt ut en rekke eposter til journalister, der han skriver at «UNWRA ikke har blitt informert om at USA-administrasjonen vil endre bistanden til organisasjonen».

Trusler

Under et møte i Sikkerhetsrådet tirsdag truet USAs FN-ambassadør Nikki Haley med å kutte landets bistand til palestinerne.

- Nå må palestinerne vise at de er villige til å komme tilbake til forhandlingsbordet. Per i dag kommer de ikke til bordet, men de ber om bistand. Vi kommer ikke til å gi dem det, sa hun.

Nær dialog

Utenriksdepartementet ønsker ikke å svare på spørsmål om hvilke konsekvenser de tror en stans i bistanden fra USA kan få for palestinerne og vil heller ikke si om Norge som leder AHLC kommer til å uttrykke bekymring overfor Trump-administrasjonen.

- Norske myndigheter har en nær dialog med USA om arbeidet med å løse konflikten mellom Israel og Palestina, sier statssekretær Audun Halvorsen.

Møter Trump

Statsminister Erna Solberg (H) besøker neste uke president Donald Trump i Washington, men det er ikke kjent om hun vil ta opp USAs trussel om bistandskutt til palestinerne under møtet.

Statsministerens kontor opplyser at Solberg blant annet vil diskutere «internasjonale spørsmål som fredsprosesser» med Trump, mens Det hvite hus oppgir at forsvarsspørsmål og økonomisk politikk vil være sentrale tema.

(NTB)