Trump under Iran-press:
- Tegn på svakhet

Noen av Donald Trumps støttespillere frykter at det iranske regimet kan ha tolket presidentens reaksjon tidligere i sommer som et tegn på svakhet.

UNDER PRESS: USAs president Donald Trump kritiseres for hvordan han takler situasjonen med Iran. Foto: Brendan Smialowski / AFP
UNDER PRESS: USAs president Donald Trump kritiseres for hvordan han takler situasjonen med Iran. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Pentagon varslet før helgen at de vil sende flere amerikanske soldater og militært materiell til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Det skjer etter at både USA og Saudi-Arabia har anklaget Iran for å stå bak et angrep mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia 14. september.

Trump har også varslet at USA innfører nye sanksjoner mot Irans sentralbank.

- Dette er de største sanksjonene fra USA mot et land noensinne, sa Trump på en pressekonferanse.

ANGREP: Oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia ble angrepet. Det gir globale konsekvenser. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Ønsker ikke konflikt

USAs forsvarsminister, Mark Esper gjorde det klart at soldatene og utstyret som nå sendes til Midtøsten, skal bidra til å trappe opp sikkerheten. Trolig er det snakk om noen hundre soldater, skriver The Guardian.

- Som presidenten har sagt tydelig, ønsker ikke USA en konflikt med Iran. Men når det er sagt, så har vi mange andre militære muligheter tilgjengelig dersom det skulle bli nødvendig, sier Esper, ifølge CNN.

- Jeg tror den sterke personens tilnærming, og det som viser styrke vil være å vise litt tilbakeholdenhet. Iran vet at dersom de viser dårlig oppførsel, lever de på lånt tid, sa Trump selv på en pressekonferanse med Australias statsminister.

Han mener sanksjonene vil fortsette å ramme Iran hardt.

- Det som skjer med Iran er trist. De går til helvete. De gjør det dårlig. De er praktisk talt konkurs. Og de kunne løse problemet veldig lett. Alt de trenger å gjøre, er å stoppe med terroren, sier Trump.

Iran benekter at de hadde noe med angrepet mot Saudi-Arabia å gjøre. Houthi-opprørere i Jemen, har tatt på seg ansvaret, men både Saudi-Arabia og USA mener Iran stod bak.

Snudde i siste liten

Lørdag publiserte New York Times en omfattende artikkel om hvordan Trump snudde i siste liten etter dronenedskytingen. Om ettermiddagen 20. juni skal presidenten ha gjort det klart overfor folkevalgte i kongressen at han hadde besluttet å svare på Irans angrep.

Men bare tre timer seinere skal han ha forandret mening uten å konsultere med visepresidenten, utenriksministeren eller sin nasjonale sikkerhetsrådgiver. Pentagon ble dermed bedt om å avblåse luftangrepene bare ti minutter før det skulle skje.

Nå frykter flere av Trumps egne allierte at dette ble tolket som et tegn på svakhet av Iran, skriver avisa.

- Den avmålte reaksjonen til president Donald Trump etter at en amerikansk drone ble skutt ned, er tydeligvis blitt sett på som et tegn på svakhet av det iranske regimet, skriver den republikanske senatoren Lindsay Graham på Twitter.

Han er etter hvert blitt en viktig alliert for Trump og regnes samtidig som en av de såkalte haukene i Det republikanske partiet.

REAGERER: Her skytes den amerikanske dronen ned av Iran. Video: NTB Scanpix. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

I en boks

Enkelte utenrikspolitiske eksperter mener Trump bare har seg selv å takke for situasjonen.

- Trump er i en boks han har laget selv. Han har innført en politikk, med «maksimalt press» på Iran, som garantert ville føre til en aggressiv iransk respons. Men han er ikke forberedt på å svare aggressivt tilbake, og det vet Iran, sier Philip Gordon, som var Midtøsten-rådgiver for tidligere president Barack Obama, til New York Times.

Også John Bolton, som nylig måtte gå av som Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, skal denne uka også ha gått hardt ut mot presidentens strategi.

Under et foredrag under en privat lunsj i Washington D.C. skal Bolton flere ganger ha kritisert manglende response mot det iranske angrepet på en drone i juni. Han mener det la grunnlaget for den iranske aggresjonen de siste månedene. På et tidspunkt skal han også ha sagt at Iran kanskje ikke ville angrepet saudi-arabiske oljeinstallasjoner dersom USA hadde svart på Irans nedskyting av en drone, skriver Politico.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer