Trump ut mot Twitter og Facebook

Mener teknologigigantene har tatt det til «et nytt nivå» og kommer med advarsel.

- NYTT NIVÅ: I en ny valgkamp-video på Twitter går president Donald Trump ut mot store teknologiselskaper som Google, Twitter og Facebook. Video: Donald Trump / Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en ny valgkamp-video på Twitter går president Donald Trump ut mot store teknologiselskaper som Google, Twitter og Facebook.

- Jeg har lenge hørt om hvor mektige «Big Tech» er, sier han.

Presidenten viser altså til store teknologiselskaper som de nevnte og andre.

«Drittpakke»

- Jeg hørte om det lenge, så stilte jeg (i presidentvalget 2016 journ.anm.) og jeg vant og de var helt imot meg. Jeg sa «hvorfor er de mektige?» Nå har de tatt det til et nytt nivå. Det de gjør er utrolig. Som et eksempel, de undertrykker Joe Bidens korrupsjon. De vil ikke la historiene gå ut. Om du liker det eller ikke, de vil ikke la historiene gå ut. Bevisene er veldig sterke, hevder presidenten.

Trump har gjentatte ganger anklaget hans rival, demokratenes presidentkandidat Joe Biden, for å være korrupt. Han har blant annet anklaget Biden-familien for å ta imot penger fra en tidligere Moskva-ordfører, noe de har avvist. Men hovedsakelig har det dreid seg om «drittpakka» - et oppsiktsvekkende avisoppslag - om Joe Biden og hans sønn.

I forrige uke skrev 50 tidligere etterretningstopper i et brev at de angivelige Hunter Biden-epostene minner om en russisk etterretningsoperasjon.

VEKKER OPPSIKT: De siste dagene har ivrige Twitter-brukere vært overbevist om at USAs president Donald Trump har leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

Grillet i Senatet

Trumps siste kampanjevideo går ut på Twitter samme dag som Twitter-sjef Jack Dorsey, Facebook-sjef Mark Zuckerberg og Google-sjef Sundar Pichai ble grillet av republikanerne under en høring i Senatet.

De var opprinnelig innkalt til høring for å svare på spørsmål knyttet til en lov som i realiteten fratar dem for ansvar for hva brukerne deler på deres plattformer.

Men med det amerikanske valget bare ei uke unna, anklages teknologigigantene blant annet for spre falske nyheter og propaganda fra anonyme aktører.

Når de merker eller fjerner innhold, utsettes de også for anklager om politisk motivert sensur, blant annet fra president Donald Trump og Republikanere som anklager dem for å være venstrevridde.

Demokratene krever på sin side at de gjør mer for å hindre spredning av desinformasjon og ville konspirasjonsteorier.

FACEBOOK-SJEF: Mark Zuckerberg under høringen i Senatet. Foto: Michael Reynolds-Pool/Getty Images/AFP
FACEBOOK-SJEF: Mark Zuckerberg under høringen i Senatet. Foto: Michael Reynolds-Pool/Getty Images/AFP Vis mer

Hardt ut

Republikaneren Ted Cruz hisset seg skikkelig opp under høringen og kom med flere høylytte utfall mot Twitter-sjefen.

- Hvem i helvete var det som valgte deg herr Dorsey og som ga deg fullmakt til å avgjøre hva mediene har lov til å rapportere og det amerikanske folket har rett til å høre, ropte Cruz under et av utfallene.

Han viste blant annet til Twitters beslutning om begrense tilgangen til en omstridt artikkel i avisa New York Post, der sønnen til Demokratenes presidentkandidat Joe Biden anklages for korrupsjon. Det er knyttet sterk tvil til innholdet i artikkelen, som blant annet Wall Street Journal valgte å ikke slå opp.

Dorsey sa at det var feil å blokkere lenken til avisartikkelen og at beslutningen derfor ble omgjort.

- Vi innser at vi må jobbe mer for å vinne tillit, sa han.

Søksmål

- «Big Tech» må bli snakket til og må nok i noen form stoppes, sier Trump i kampanjevideoen.

Det er også verdt å nevne at Twitter den siste tiden har merket flere av Trumps meldinger som villedende. Det er bare to døgn siden sist.

IVRIG: Presidenten er som kjent en ivrig tvitrer. Her sitter han med en mobiltelefon under et møte i Det hvite hus. Foto: Reuters / NTB
IVRIG: Presidenten er som kjent en ivrig tvitrer. Her sitter han med en mobiltelefon under et møte i Det hvite hus. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- De har tatt vekk deres rettigheter, de har tatt vekk ting ingen ikke trodde var mulig. Så en av tingene vi gjør, du så hva som skjedde med Google, med søksmålet. En av tingene vi gjør er å se nøye på «Big Tech», advarer Trump, før han avslutter med å oppfordre velgerne til å stemme i valget neste uke.

Forrige uke kom nyheten om at det amerikanske justisdepartementet og elleve delstater saksøker Google for å ha misbrukt sin dominans på internettsøk til å begrense konkurranse.

USA: Trump-supporteren Josh Scmurk forstår at presidenten blir kritisert for å samle så mange mennesker. Vis mer

- Selskapet har opprettholdt sin monopolmakt gjennom utestengende praksis som er skadelig for konkurranse, sa USAs visejustisminister Jeffrey Rosen.

Google kontrollerer rundt 90 prosent av global internettsøk og tjener penger på annonser knyttet til søkene. Både politikere og forbrukerorganisasjoner har lenge anklaget Google for å misbruke sin dominerende posisjon i markedet når det gjelder nettsøk og markedsføring til å hindre konkurranse og håve inn inntekter.

Google har nektet for anklagene om urettferdig konkurranse. I en kort kommentar på Twitter har selskapet sagt at søksmålet er svært mangelfullt, og at folk bruker Google fordi de vil, ikke fordi de må.

Google argumenterer med at det er nyttig for forbrukere og får tilstrekkelig konkurranse selv om det er stort.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer