«SONISKE» ANGREP: 22 ansatte ved USAs ambassade i Havanna, de fleste av de etterretningsfolk, har fått uforklarlige helseplager som følge av et angivelig lydangrep. Foto: AP / NTB scanpix
«SONISKE» ANGREP: 22 ansatte ved USAs ambassade i Havanna, de fleste av de etterretningsfolk, har fått uforklarlige helseplager som følge av et angivelig lydangrep. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Trump utviser 15 kubanske diplomater etter «lydangrep» mot USAs ambassade på Cuba

22 ansatte ved den amerikanske ambassaden på Cuba ble syke etter det amerikanske myndigheter mener var «soniske» angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trumps regjering utviser 15 kubanske diplomater som arbeider ved Cubas ambassade i Washington D.C.

Det opplyser Det hvite hus.

Trumps avgjørelse om å kaste ut 15 diplomater, kommer etter en rekke diplomatiske skyggeslag mellom Cuba og USA.

Det har igjen rot i det amerikanske myndigheter mener var «soniske» angrep, altså angrep med lyder det menneskelige øret ikke oppfatter, mot diplomater ved USAs ambassade på Cuba.

22 ble mystisk syke

I desember i fjor fikk amerikanske sentralmyndigheter de første meldingene fra USAs ambassade på Cuba om at flere av deres ansatte var blitt syke.

På mystisk vis hadde flere av de ansatte plutselig fått en bred rekke symptomer, deriblant hørselstap, kraftige hodepiner og dårlig balanse.

Etter hvert ble FBI koplet på saken. Etter en stund kom amerikanske myndigheter fram til at symptomene og sykdommen kom av en rekke «soniske» angrep, altså angrep med lyder som ikke oppfattes av det menneskelige øret.

Hvem som står bak, er fremdeles uvisst. En mistenkt er Cuba selv, men kubanske myndigheter har gått ut og avvist det. De nekter for å ha hatt noen del i angrepene, og skal også etterforske rapportene om «soniske» angrep selv, ifølge BBC.

USAs utenriksminister Rex Tillerson har også gått ut og sagt at amerikanske myndigheter ikke mistenker at kubanske myndigheter står bak de «soniske» angrepene.

I vår trodde amerikanske myndigheter at angrepene hadde tatt slutt - men de skal ha begynt igjen i forrige måned. Minst en kanadier skal også være rammet.

22 amerikanske diplomater har blitt syke.

Kalte tilbake diplomater

Trumps regjering bestemte seg i forrige uke for å kalle tilbake alle ikke-nødvendige diplomatiske ansatte ved den amerikanske ambassaden i Havanna.

Igjen i Cuba sitter et ribbet diplomatisk korps på kun 27 personer, skriver New York Times.

At USA nå utviser 15 kubanske diplomater, er ikke tilfeldig. USA ønsker nemlig å tvinge Cuba til å jobbe diplomatisk under unntakstilstandene de mener at de selv arbeider under, ifølge New York Times.

Begrunnelsen for selve utvisningene er at kubanske myndigheter ikke på skikkelig måte har klart å beskytte utenlandske diplomater på kubansk jord.

En talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet forteller til avisa at myndighetene på Cuba må kunne gi skikkelige forsikringer om at angrepene ikke vil fortsette, før de kubanske diplomatene får lov til å returnere til USA.

- Beslutningen er blitt tatt som følge av Cubas manglende evne til å foreta nødvendige steg for å beskytte våre diplomater i henhold til Wien-konvensjonen. Denne ordren vil sikre balanse i antallet som inngår i våre respektive diplomatiske utsendinger, heter det i en uttalelse fra utenriksminister Tillerson.

Ny vending

Amerikanske myndigheter har hittil omtalt de 22 syke personene som diplomater, men ifølge en rekke godt informerte kilder nyhetsbyrået AP har snakket med dreier det seg i hovedsak om etterretningsagenter.

Flere av de som har blitt rammet, ble rammet mens de bodde på hotell. Det førte til at USA i september endret sine reiseråd om Cuba, og nå advarer amerikanere mot å reise til øya, skriver NTB.

President Barack Obama iverksatte flere tiltak som skulle normalisere forholdet mellom de to landene, men nå kan det være duket for et alvorlig tilbakeslag.