Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump vant fem av fem mulige delstater i natt

Clinton vinner fire delstater, mens Sanders kan feire seieren i Rhode Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump (69) vinner nominasjonsvalgene i fem av fem mulige delstater. Hillary Clinton (69) vinner i fire delstater, mens Bernie Sanders (74) kan feire seieren i Rhode Island. Det viser prognoser fra CNN og flere andre amerikanske medier. 

Både Demokratene og Republikanerne har tirsdag hatt nominasjonsvalg i delstatene Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania og Rhode Island.

Resultatene kom inn kort tid etter at valglokalene stengte klokka 2 natt til onsdag norsk tid, og det ble tidlig klart at det ville bli en god kveld for Trump. 

Overraskende «allianse» Eiendomsmogulen ble kåret som vinner i Pennsylvania, Maryland og Connecticut nærmest umiddelbart etter at valglokalene stengte. Under en time senere var det også klart at han vil vinne i Rhode Island og Delaware. Trump kan dermed feire å ha tatt storeslem i alle nattas fem delstater. 

- Når en bokser har blitt slått knockout, så trenger man ikke å vente på dommerens avgjørelse. Det var det som skjedde her, sa Trump til de fremmøtte i Trump Tower. 

- Dette er en større seier enn vi hadde forventet. Alle fem statene ... 

Nattas seire tar Trump nok et steg nærmere drømmen om å nå det magiske antallet delegater på 1237 før sommerens landsmøte. Tallet vil sikre Trump flertall og dermed den republikanske nominasjonen. Han er den eneste som kan få flertall av de tre.

TAKKET BILL: Hillary Clinton takket USAs 42. president (ektemannen Bill Clinton), for nattas seire, da hun talte til publikum på valgvaken i Philadelphia. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/ AFP / NTB Scanpix
TAKKET BILL: Hillary Clinton takket USAs 42. president (ektemannen Bill Clinton), for nattas seire, da hun talte til publikum på valgvaken i Philadelphia. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/ AFP / NTB Scanpix Vis mer

Men Trumps rivaler, Ted Cruz og John Kasich, har ingen planer om å gi seg uten en real kamp. De to kandidatene overrasket mange med en uventet republikansk «allianse». Tidlig mandag morgen avslørte de to kandidatene at de skulle forene krefter og dele opp tre av de neste delstatene i primærvalget mellom seg for å slå lederkandidaten Donald Trump.

Men under et døgn senere er det mye som tyder på at planen allerede har begynt å slå sprekker

Favorittene innfridde Det ble også en jubelkveld for Hillary Clinton, som vant i fire av fem stater: Maryland, Delaware, Pennsylvania og Connecticut. 

- Takk Pennsylvania. For en fantastisk kveld. Jeg vil takke alle sammen. Takk så mye. Wow! Jeg vil bare takke alle sammen. Alle som kom ut for å stemme, sa Clinton fra scenen under sin valgvake i Philadelphia i Pennsylvania, etter at seieren i delstaten var klar.

Hun passet også på å takke «USAs 42. president», Bill Clinton. 

Bernie Sanders (74) stikker av med seieren i én av de fem statene - Rhode Island, ifølge prognoser fra CNN og AP.

På forhånd var det ventet at de to favorittene, Clinton og Trump, ville gjøre det sterkt i tirsdagens fem nominasjonsvalg, og dermed øke forspranget sitt. Under en time etter at valglokalene stengte var det klart at favorittene innfridde. 

- Vi gjør det bedre enn Trump Nattas resultater øker Clintons forsprang til rivalen Sanders, som likevel ikke ser ut til å gi opp med det første.

- Vi gjør det bedre på de nasjonale meningsmålingene, og vi gjør det bedre på meningsmålingene mot Trump enn det Clinton gjør, sa Sanders da han talte like etter at de første resultatene var kommet.

På Demokratisk side konkurrerer kandidatene om 384 delegater i de fem delstatene. På republikansk side, hvor Trump leder klart, står 118 delegater på spill.

Hele Norges coronakart